Musorujsag
Élő Eredmények

A futam embere: naná, hogy Max Verstappen!

A futam embere: naná, hogy Max Verstappen!

F1
A Red Bull versenyzője továbbra is uralja a szurkolói szavazásokat. Meglepő módon az év bajnokát egy vasárnapon sem látta a legjobbnak a szavazó közönség...

A Forma–1 2016-ban vezette be újításként, hogy a szurkolók szavazás útján megválaszthatják az adott verseny emberét. Eleinte csak másnap közölték a végeredményt, az utóbbi időben viszont már közvetlenül a leintés után közzéteszik, kit ítélt a közönség a legjobbnak aznap. Vannak, akik egyszerűen csak Verstappen-díjként emlegetik ezt – nem véletlenül. Max Verstappen eddig mindenkinél többször lett a verseny embere, 2016 óta összesen 24-szer.

És e téren 2019-ben sem történt változás. A Red Bull első számú versenyzőjét a szurkolók idén nem kevesebb, mint hét alkalommal választották a legjobbnak. Ennél jobb mérleggel csak 2016-ban rendelkezett, amikor nyolc versenynek volt ő az embere.

A sorban mögötte egy másik ifjú titán, Charles Leclerc végzett, akit négy alkalommal ítéltek a vasárnap legjobbjának, miközben csapattársa, Sebastian Vettel háromszor kapta meg ezt az elismerést.

Egynél több alkalommal további három versenyző jött ki győztesen a szavazásból: Valtteri Bottas mellett két újonc, Alexander Albon és Lando Norris duplázott. Az egy elsőséggel árválkodók táborát egy személyben Nico Hülkenberg testesíti meg, akitől Abu-Dzabiban búcsúztak a legjobbnak választásával a szurkolók.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Érdekesség, hogy az idényt uraló, hatodik világbajnoki címét szerző, összesen 11 futamot megnyerő Lewis Hamilton egyetlen alkalommal sem lett a futam embere idén. Ez most fordult vele elő először az elmúlt négy évet tekintve.

A 21 hétvégén egyébként csak hétszer választották meg a győztest a legjobbnak.

Verstappen dominanciája csupán egy vonatkozásban hibádzik: ha összességében nézzük a szurkolóktól kapott átlagos szavazati arányt, Charles Leclerc a maga éves 30,83%-ával megelőzte a 29,53%-os átlagot kapó hollandot. Leclerc eggyel többször, 13-szor került a legjobb háromba a szavazáson.

A ’futam embere’ szavazás 2019-es győztesei:

7 – Max Verstappen (Spanyolország, Monaco, Ausztria, Németország, Magyarország, Mexikó, Brazília)

4 – Charles Leclerc (Bahrein, Azerbajdzsán, Nagy-Britannia, Olaszország)

3 – Sebastian Vettel (Kanada, Szingapúr, Oroszország)

2 – Valtteri Bottas (Ausztrália, Japán), Alexander Albon (Kína, Egyesült Államok), Lando Norris (Franciaország, Belgium)

1 – Nico Hülkenberg (Abu-Dzabi)

További tartalmak