Gasly: Marko megszegett néhány ígéretet

Bár tudja, ő is nyújthatott volna jobb teljesítményt, a nyáron lefokozott Pierre Gasly csalódottan vette tudomásul a Red Bull döntését, mert úgy érzi, nem kapott meg minden lehetőséget a bikásoktól, a tanácsadó, Helmut Marko pedig megszegett néhány ígéretet…

Pierre Gasly (Fotó: XPB)
A francia csupán 12 versenyt teljesített a Red Bull főcsapatánál, mielőtt főnökei úgy döntöttek, visszaküldik a Toro Rossóhoz, teljesítménye ugyanis elmaradt a várttól. A helyét Alexander Albon vette át, aki 2020-ban is az anyacsapatnál marad, Gasly pedig továbbra is a Toro Rosso versenyzője lesz, ahol egyébként az év második felében már meggyőzően szerepelt.

Ami a visszasorolást illeti, Gasly nemrég elárulta, a lépés váratlanul érte, noha tudja, nyújthatott volna jobb teljesítményt is, az pedig, hogy elveszítheti helyét már a bejelentés előtt fölmerült a nemzetközi sajtóban.

Helmut Marko azonban elmondása szerint biztosította, hogy a 2019-es szezon végéig megtarthatja pozícióját. „Helmut megígért nekem néhány dolgot, főleg az autó megváltoztatásával kapcsolatban” – nyilatkozta Gasly a L’Equipe-nek. „Azt mondta, az év végéig maradni fogok a csapatnál. Néhány ígéretet viszont nem tartottak be. Ez pedig csalódást jelentett. Amikor felhívtak és közölték a döntést, ideges lettem, mert igazságtalannak találtam a lépést” – tette hozzá.

Pierre Gasly (Fotó: XPB)Szintén frusztrált voltam amiatt a hat hónap miatt, amit a Red Bullnál töltöttem. Részben azért, mert csak a lehetőségeim 80 százalékát tudtam kiaknázni, részben pedig azért, mert nem kaptam meg az eszközöket, amivel javíthattam volna. De tudom, hogy az F1-ben nemcsak a teljesítmény számít. Ez egy könyörtelen világ, ahol nagy pénzek vannak jelen, és sok a politika” – magyarázta.

„Naivak lennénk, ha nem vennénk figyelembe minden tényezőt, ami szerepet játszik egy ilyen döntésben” – folytatta sejtelmesen, további részleteket azonban nem kívánt megosztani a nyilvánossággal. „Vannak dolgok, melyeknek köztem és a csapat között kell maradnia. Inkább magamra koncentrálok. Vannak dolgok, melyeket másként tettem volna, ha ezekkel tisztában vagyok. De még csak 23 éves vagyok.”

Kiemelte, a visszasorolás után a történtek csak plusz motivációt jelentettek számára, hiszen mindenképpen bizonyítani akarta, hogy jó versenyző – magának is. Eredményei valóban meggyőzőek voltak, Brazíliában pedig pályafutása első győzelmét is megszerezte. „Úgy döntöttem, hogy ezt a frusztrációt pozitív energiává változtatom” – fogalmazott.

„Fontos, hogy az ember mindig pozitív maradjon, bárhol is tart az életben. Ahelyett, hogy túl sokat beszéltem volna, főleg a sajtóban, azt mondtam, majd a pályán fogok válaszolni. Az eredményeimmel akartam bebizonyítani, hogy a sebességem még mindig megvan. Arra törekszem, hogy egy nap világbajnok legyek, szóval továbbra is előre tekintek. Minden, amit idén átéltem és tapasztaltam, az nagyszerű lesz számomra” – zárta gondolatát.