Musorujsag
Élő Eredmények

Rossi F1-esben, Hamilton motoron: a bajnokok élvezték a gépcserét!

Rossi F1-esben, Hamilton motoron: a bajnokok élvezték a gépcserét!

Yamaha MotoGP
Szerda este a hivatalos képek és nyilatkozatok is megjelentek Valentino Rossi és Lewis Hamilton sokat emlegetett gépcseréjéről, valamint közös motorozásáról, amint mindkét bajnok felejthetetlen élményként írt le.

Rossi a Mercedes W08-asát, vagyis 2017-es autóját vezetette, Hamilton pedig a Yamaha idén használt YZR-M1-esét terelgette a jerezi pályán, ahol a MotoGP-s masinának november közepén még éles bevetése is volt a széria szezonzárójának alkalmából. Ezen felül az esemény keretén belül a két bajnok programjába egy közös motorozást is beiktattak.

A rendezvény előtt Hamilton egy „tesztet” is lezavart a spanyol pályán, a Yamaha partnercsapatánál versenyző Franco Morbdielli segítségével, aki hasznos tanácsokkal látta el a versenygéppel és magával az aszfaltcsíkkal kapcsolatban.

A hatszoros bajnok korábban is belekóstolt már a motorversenyzés világába, a tavalyi év végén ugyanis kipróbálta a Yamaha superbike-világbajnokságon futó R1-esét (ekkor a két gyári versenyző, Michael van der Mark és Alex Lowes segítette őt), prototípusgéppel, vagyis a MotoGP-n futó kétkerekűvel viszont most volt először dolga.

„Fantasztikus volt, hogy egy olyan legendás versenyzőt láthattam az autóban, mint Valentino” – kezdte élménybeszámolóját Hamilton. „Izgatott voltam, hiszen most először próbálta ki ezt a gépet. Ezek a pillanatok arra emlékeztettek, amikor először ültem F1-es autóban. Amikor látod magad körül az egész csapatot, érzed, hogy ez teljesen más. Fantasztikus volt motorozni a pályán, és látni, hogy Valentino ott megy előttem ugyanazzal a géppel” – lelkendezett.

A brit egyébként a motoron nyújtott teljesítményével meggyőzte a Yamaha csapatvezetőjét, Lin Jarvist. „Kivételes nap volt ez” – kezdte a szakember. „Lenyűgöző, hogy a sport két ikonja egyszerre volt a pályán. Boldog vagyok, hogy ott lehettem, és láthattam mindezt. Lenyűgözött Lewis teljesítménye. Hány autós bajnok jönne el ide, ülne fel az M1-re és lehetne büszke magára? Nehéz egy motorral gyorsan menni, főleg egy MotoGP-s géppel.”

„Akkor tűnt ki legjobban, amikor Valentinóval ment a pályán, és nagyon közel voltak egymáshoz. Lewis elmondta, hogy évek óta nagy rajongója a MotoGP-nek és Rossinak. Ő kérte, hogy Valentinóval együtt lehessen a pályán és kipróbálhassa az M1-et. Most egyszerre teljesült mindkét kívánsága. Csodás volt látni, hogy egy hatszoros bajnok, aki már mindent elért az F1-ben megvalósíthatja az egyik álmát egy ilyen esemény keretén belül. Örülök, hogy Valentino is ismét lehetőséget kapott az F1-es autóban. Biztos, hogy jól érezte magát, a Mercedestől pedig pozitív visszajelzéseket kaptunk. Összességében ez egy igazán egyedi esemény volt” – magyarázta.

Ami Rossit illeti, a MotoGP legendája több alkalommal is vezetett már F1-es gépet, hibridmotoros autóval viszont még nem volt dolga (2002 és 2010 között több Ferrarit is pályára vitt, ezek azonban még szívómotorokkal voltak felszerelve). „Korábban is nagy rajongója voltam Lewisnak, de most még inkább az lettem” – kezdte a Doktor.

„Csodás nap volt ez, melyen a motorsport két csúcskategóriája nemcsak találkozott, hanem együtt is működött. Egy napig úgy érezhettem magam, mint egy igazi F1-es versenyző. Nem akartam, hogy ez a nap véget érjen. Végül motoroztam is Lewisszal. Büszke pillanat volt, amikor megoszthattuk vele a szenvedélyünket. Technikailag Valencia egy nehéz pálya, és elég szeles volt az idő, szóval azt hittem, Lewisnak nehéz dolga lesz, de jól motorozott és a pozíciója is jó volt az M1-esen. Szerintem jól szórakozott, és igazából ez volt a lényeg” – hangsúlyozta az olasz.

„Korábban is vezettem már F1-es autót, de sok dolgot változott azóta. Lenyűgözött az autó kezelhetősége és a Mercedes csapata. Nagyszerű volt velük dolgozni. Barátságosak voltak, és megkönnyítették az autóval való ismerkedést. Eleinte elképesztő volt a sebességérzet. A G-erők nem annyira rosszak, ehhez egyszerűen hozzá kell szokni. Miután felvettem a ritmust, elkezdtem gyorsabban és gyorsabban menni. Csodás volt! Remélem, sok hasonló napunk lesz még” – folytatta.

Képgaléria: 

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => Lewis Hamilton (Kép: Yamaha MotoGP)
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/10/2019/12/MEYMm_LH44VR46_Valencia_2019_Milagro_8500003-2-copy-1024x683.jpg
    [alignment] => aligncenter
)
Borítókép: Valentino Rossi és Lewis Hamilton (Kép: Yamaha MotoGP)

További tartalmak