Musorujsag
Élő Eredmények

A szurkolóknál Norris az év újonca!

A szurkolóknál Norris az év újonca!

Formula-1
A szurkolók Lando Norrist választották az év újoncának a Forma–1 hivatalos oldala által kiírt szavazáson. A közösségi oldalakat aktívan használó brit „győzelme” fölényes volt: a szavazatok 76 százalékát ő kapta.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) díjátadó gáláján Alexander Albon kapta a hivatalos év újonca díjat, és a csapatvezetők szavazásán is ő érte el a legjobb pozíciót a három zöldfülű közül (a tizes listán ő hetedik volt, George Russell kilencedik, Norris pedig tizedik), a szurkolóknak kiírt internetes szavazáson viszont már a McLaren ifjonca „diadalmaskodott”.

Norris ráadásul elsöprő fölénnyel nyerte meg a szavazást: összesen 66 240 voksot kapott, míg Albon csupán 13 582-őt, Russell pedig 7 100-at, vagyis a McLaren pilótája a voksok 76 százalékát kapta, míg a Red Bull-os rivális 16, williamses ellenfele pedig 8 százalékát.

Ami idei eredményeit illeti, Norris valóban tisztességesen helyt állt első F1-es szezonjában, ami előtt – ezt nemrég árulta el – még voltak kétségei afelől, meg tud-e felelni a királykategóriás szintnek, tud-e jó teljesítményt nyújtani a sokkal tapasztaltabb Carlos Sainz mellett, és fel tudja-e venni a versenyt a többi rutinos, neves F1-es pilótával.

Végül hamar meggyőzte saját magát, hiszen az év elejétől fogva jó volt a tempója: például az időmérőkön is egyből hozta, sőt sokszor felül is múlta Sainz teljesítményét. Ez folyamatosan növelte önbizalmát is, így képes volt egyre jobban teljesíteni.

Pontok tekintetében ugyan elmaradt Sainztól (aki a középmezőny legeredményesebb versenyzőjeként zárta az évet, Brazíliában pedig dobogóra is állhatott), az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a szezon során több technikai, vagy csapathiba is hátráltatta. Ennek ellenére 11 alkalommal tudott pontot szerezni, és a bajnoki tabella 11. helyén zárt.

Lando Norris (Fotó: XPB)
Borítókép: Lando Norris (Fotó: XPB)

További tartalmak