Musorujsag
Élő Eredmények

Todt örülne, ha bővülne a mezőny, de…

Todt örülne, ha bővülne a mezőny, de…

F1i
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt továbbra is bízik abban, hogy a jövőben 12 csapatosra hízik a Forma–1 mezőnye, de csak akkor, ha az új alakulatok versenyképesek lesznek, működésük pedig fenntartható.

Legutóbb 2012-ben láthattunk 12 fős mezőnyt a királykategóriában, amikor a 2010-ben érkező három új istálló mindegyike ott tudott még lenni a rajtrácson. Ezek azonban viszonylag gyorsan kihullattak a mezőnyből: a HRT már 2012 végén feladta, a Caterham két évvel később távozott, a legtovább küzdő Manor pedig 2017 előtt húzta le a rolót.

Az ő távozásukat a Haas érkezése még ellensúlyozni tudta, így maradt a 10 csapatos létszám, a vezetőség pedig az utóbbi időszakban a bővítés helyett inkább ennek megtartására összpontosított, noha többször fölmerült, vannak érdeklődők.

Ami a létszámnövelést illeti, Todt korábban elmondta, egyelőre nincs igazán komoly csapat a láthatáron, most viszont kiemelte, ő is örülne, ha hízna a mezőny, a hangsúly pedig a „mérsékelt bővítésen” lesz. „Szeretném, ha 12 csapatunk lenne” – nyilatkozta a francia szakember a Motorsport Weeknek. „Szerintem ez a megfelelő létszám a Forma–1-es világbajnokság megrendezéséhez. Persze 10 csapattal is működhet, és ha van 10 jó csapatunk, akkor versenyképesen is működhetünk.”

„Számunkra az a legfontosabb, és ezt már többször is mondtam, hogy egészséges csapataink legyenek. A minőség fontosabb a mennyiségnél. Szeretnénk egy 11. csapatot, de olyan 11. csapatot akarunk, ami egészségesen működik, versenyképes és hozzáad valamit a bajnokságoz. Ha ez a 11. csapat csak a mezőny végén kullog, a sportunk semmivel sem lesz jobb” – magyarázta.

„A legjobb tehát az lenne, ha volna 12 egészséges csapatunk. Nem akarok olyan helyzetet, amiben van 10 jó csapatunk, kettő másik pedig szenved. Ha meggyőződhetünk róla, hogy versenyképes csapatok érkeznek, nagyon örülnék, ha bővülnénk. Gyakran jönnek csapatok, akik hajlandóak volnának elkötelezni magukat, de őszintén, még sosem győződhettünk meg arról, eléggé stabilak-e. Akikkel beszéltem, azok többsége olyan szabályozást akar, ami biztosítja az egészséges működést. Ennek fényében beszélünk arról, mi lenne a legjobb folyamat az új csapatok felmérése szempontjából” – zárta gondolatát az elnök.

Jean Todt (Fotó: XPB)
Borítókép: A verseny rajtja (Fotó: XPB)

További tartalmak