Verstappen: Hamilton autójában én is könnyen lennék kevésbé agresszív

Miközben Max Verstappen szerint Lewis Hamiltonnak még csak igazi agresszivitásra sem volt szüksége a bajnoki sikerhez, apjának meggyőződése, hogy egy Mercedest vezetve már rég lenne F1-es bajnoka Hollandiának…

Max Verstappen és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)
Miután a Mexikói Nagydíjon az első kanyarokban összeakaszkodtak, Lewis Hamilton azt nyilatkozta Max Verstappenről, hogy neki mindig több helyet kell hagynia, mint a többi ellenfélnek, mivel nála sosem lehet tudni, nem torkollik-e ütközésbe egy manővere. Hasonló megjegyzést már a Magyar Nagydíjon megvívott csatájuk során is tett, igaz, akkor elismerően megjegyezte, nemcsak ő volt óvatos, a támadását a "Mansell-kanyarban" visszaverő Red Bull-os is meglepően nagy területet hagyott neki.

Verstappen agresszivitásának köszönhetően valóban mágnesként vonzotta korábban a vitatható eseteket, 2019-ben ugyanakkor egyebek mellett éppen annak köszönhette a Ferrarik előtt megszerzett bajnoki dobogóját, hogy a korábbinál tudatosabb versenyzéssel stabilan gyűjtögette a pontokat.

A nyolcszoros futamgyőztes szerint az ilyesmi a rutinnal és az érettebbé válással automatikusan jön. „Nem gondolnám, hogy nem voltam annyira agresszív. Inkább csak arról van szó, hogy minél tapasztaltabb vagy, annál jobban fel tudod mérni, hogy működik-e egy manőver vagy sem” – magyarázta a holland Formule 1 című lapnak.

A riválisa által korábban bírált agresszivitása szerinte egyébként is részben a helyzetének köszönhető. Rámutatott, a folyton a bajnoki állást szem előtt tartó, az év nagy részében kényelmes pontelőnyben lévő Hamiltonnak könnyű volt nem túl agresszívnek lennie. „Ő egy bajnokesélyes autóban ül. Nekünk időnként volt esélyünk megvívni vele, de keményebbnek kell lennünk ehhez, máskülönben nincs is esélyünk. Ha fordított lenne a helyzet, és én ülnék egy olyan autóban, mint ő, akkor gyakran én is kevésbé lennék agresszív.”

Max Verstappen és Lewis Hamilton (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)„Egy ilyen helyzetben tudod, hogy szem előtt kell tartanod a pontszerzés fontosságát. Emiatt van, hogy megelégszel egy második hellyel is, és hagyod, hogy a másik nyerjen” – mutatott rá a helyzetük különbségére.

Hamilton emellett azt is többször Verstappen és a fiatal generáció fejéhez vágta, hogy más normák szerint viszonyulnak a támadáshoz és védekezéshez, és olyasmiket is megengednek maguknak a pályán, amik számára és az ő generációja számára kimerítik a sportszerűtlenség fogalmát. A Red Bull tehetsége elismeri, lehet szemléletbeli különbség közöttük, mégis inkább a korral magyarázza a különbségeket. „Talán ehhez is lehet köze. De nem gondolnám, hogy manapság másképpen vezetnénk, mint ahogyan Hamilton tette azt a saját ötödik F1-es szezonjában…”

 

Apja szerint a Mercedesszel már rég világbajnok lenne

Hogy mi lenne, ha Verstappen vezetné Hamilton Mercedesét, azon egyébként nemcsak a fiatal versenyző elmélkedett, hanem a közelmúltban apja is. Jos Verstappennek meggyőződése, a csillagosokkal már világbajnok lenne a gyermeke. „Max erős. Ezt viszont már korábban is tudtuk. Hogy most annak ellenére harmadik lett a bajnokságban, hogy a Ferrari lett a második a konstruktőröknél, az azt bizonyítja, hogy rendkívül jó munkát végzett. Most viszont még előrébb kéne lépnünk, ez a cél. Ha négy évvel ezelőtt Mercedest vezetett volna, már négy évvel ezelőtt világbajnok lehetett volna. Ennyire az autón múlik minden” – mutatott rá a korábbi F1-es versenyző.

Jos Verstappen (Fotó: XPB)Hogy fia tudja-e bizonyítani a szavait, az szerinte most leginkább a Red Bullon áll. A Hondával közös első győzelmek már idén megszülettek, 2020-ban viszont ennél többet várnak. „Hogy őszinte legyek, számítottunk a sikerekre. De persze meg is kell történniük. A nyári szünet utáni időszak aztán elég frusztráló volt. Akkor a Ferrari nagyon gyors volt, és nem volt esélye ellenük senkinek. Jövőre már az első versenytől kezdve ott kell lennünk, mivel most az első hét-kilenc futamon elég sok lehetőséget veszni hagytunk. Erre kell most összpontosítani: az év legelejétől csúcsformában kell lenni.”

Jos Verstappen hozzátette, ha így lesz, akkor derül csak ki igazán, hogy Hamilton mennyire tud agresszív lenni, és így is képes-e olyan jó hibaszázalékkal teljesíteni, mint az utóbbi „könnyű” éveiben. „Ennek biztosan hatása van. De azt is tudjuk, hogy nekünk kell ilyen helyzetbe hozni őt. Mindenki nyerni akar – meglátjuk, jövőre milyen esélyünk lesz erre.”

(forrás: M4 Sport)