Musorujsag
Élő Eredmények

Még ma is Lauda régi üzeneteit olvasgatja Hamilton

Még ma is Lauda régi üzeneteit olvasgatja Hamilton

Autosport
Még ma is vissza-visszaolvassa Lewis Hamilton a Niki Laudával folytatott korábbi írásos beszélgetéseiket. A címvédő a májusban elveszített barátjánál tett utolsó látogatásáról is beszélt.

Idén májusban a Forma–1 a háromszoros világbajnokát, a Mercedes a tanácsadó vezetőjét, Lewis Hamilton pedig mentorbarátját veszítette el Niki Lauda halálával. Toto Wolff, a címvédő istálló főnöke szerint a legenda távozása alapjaiban rengette meg a csapatukat, de Hamilton is az idei év legnagyobb nehézségeként emlegette az osztrák halálát. A brit sajátos viszonyt ápolt Laudával. Mercedeses pályafutása előtt a korábbi versenyző gyakran kritizálta őt, aztán 2012 őszén már ő volt az, aki a szingapúri kiesését követően a hotelszobájában rábeszélte az akkor még csak egyszeres bajnokot a következő évi csapatváltásra.

Hogy a McLarentől a Mercedeshez szerződött, Hamilton pályafutásának legjobb döntése volt: a 2014-ben induló hibridéra domináns csapatának tagja lett, amellyel lassan minden rekordot megdönt. Ezen út során Lauda nemcsak a főnöke volt, hanem az ő pártfogója is, aki sok tanáccsal segítette arra az útra, amin járva ma már hatszoros bajnoknak vallhatja magát.

Hamilton az Autosportnak nyilatkozva elárulta, olyannyira hiányzik neki a barátja, hogy időről időre még ma is visszaolvasgatja üzenetváltásaikat. „Hiányoznak az üzenetei, az, hogy videókat küldözgetünk egymásnak. Még ma is sok megvan a korábbi beszélgetéseinkből, és időnként visszaolvasom őket” – ismerte el az év bajnoka.

„Az ő támogatása nélkül talán sosem váltottam volna ehhez a csapathoz, és az ő támogatása nélkül talán már nem is lennék ennél a csapatnál. Nem gondolnám, hogy ez a csapat nélküle is ilyen sikeres lenne. Hajtotta és szorongatta az elnökséget, és ez volt a legjobb ebben. Ő volt a híd. Toto is versenyző volt, de az elnökségben, amelynek tagjai nem versenyzőkből áll, ott volt egy igazi bajnok, aki tudta, hogy mennyire nehéz hétvégéről hétvégére hozni a jó teljesítményt. És amikor hibáztál… Ebben volt az én legfőbb támaszom. Szóval nagyon hiányzik.”

Lewis Hamilton és Niki Lauda (Fotó: Mercedes) Lewis Hamilton és Niki Lauda (Fotó: Mercedes)

Hamilton e különleges kapcsolat kezdetét is felidézte. „Korábban mondott rólam bizonyos dolgokat a tévében, és nem is igazán volt nagy véleménnyel rólam. Aztán hirtelen abban a helyzetben találtam magam, hogy meg kellett hoznom életem egy nagy döntését, és Niki hívott fel telefonon. Azt gondoltam: hű, most egy háromszoros bajnokkal beszélgetek. És nem igazán ismertem őt, szóval nem állíthatom, hogy meg tudtam bízni a fickóban a telefonvonal másik végén. De aztán leültünk egyeztetni Ross-szal (Brawn, a Mercedes akkori csapatfőnöke – a szerk.), majd Nikivel a hotelszobában, és ekkor léptünk rá az útra. Remélem, állíthatom, hogy időközben annyira megszerettük egymást, hogy barátokká váltunk.”

A bizalmi körben mindenképpen benne volt. Ennek jele, hogy Hamilton azon kevesek egyike, akik még az utolsó időszakban is meglátogatták a tüdőátültetése után előbb javuló állapotú, majd újra visszaeső osztrákot. A brit elmondása szerint nem sokkal a halála előtt is járt nála. „Kemény volt látni őt. Videókat küldözgettünk egymásnak, és láttam őt kijönni a legmélyebb gödörből. Aztán visszatért, tolószékben ült és nagyon bizakodott. Majd jött egy újabb zuhanás, és egyre rosszabbul kezdett lenni. Ekkor látogattam meg őt.”

„Sokkoló volt látni a barátodat ágyhoz kötve. Pedig voltam már ilyen helyzetben, mivel a nagynéném rákban halt meg, és őt is láttam. De ez mindig sokkoló. Látni lehetett a harci szellemét, még mindig ragyogott, de aztán kezdett elhomályosodni. Kezdett lanyhulni a küzdőszelleme, ami természetes is, amikor sokáig küzdesz. Szóval megrázó volt” – idézte fel a felkavaró utolsó találkozásukat.

Borítókép: Lewis Hamilton Niki Lauda késői sisakfestésével versenyzett (Fotó: XPB)

További tartalmak