Musorujsag
Élő Eredmények

Hatszoros F1-es bajnokként sem lehet lovag Lewis Hamiltonból

Hatszoros F1-es bajnokként sem lehet lovag Lewis Hamiltonból

BBC, Sun, Twitter
A hatodik világbajnoki cím is kevésnek bizonyult ahhoz, hogy Lewis Hamiltont lovaggá üssék, vagy legalábbis magasabb fokozatú elismerésben részesítsék Nagy-Britanniában. A szigetországi szaksajtó kritikusan fogata a hírt.

Nemrég közzétették azon személyek listáját, akik a 2019-es év végével a Brit Birodalom Rendje által kitüntetésben részesülnek. Az elismeréseknek öt fokozata van, a „Sir” megnevezésre feljogosító lovaggá ütés az első két fokozattal (GBE és KBE) jár. Forma–1-es körökben már többeket elismertek a legmagasabb polgári fokozattal, így lett lovag többek között Frank Williamsből, Patrik Headből, Jackie Stewartból, Stirling Mossból.

A cím odaítélését jó ideje Lewis Hamilton esetében is emlegették. Az idén hatszoros világbajnokká, s ezzel az F1 történetének második legsikeresebb versenyzőjévé vált mercedeses sokak szerint megérdemelné már, hogy lovaggá üssék, ám mint azt a most közzétett listából kiderül, ez idén sem fog megtörténni, Hamilton neve ugyanis nem szerepel rajta. Annak ellenére, hogy munkáspárti politikus, Peter Hain novemberben nyílt levelet is írt a miniszterelnök Boris Johnsonnak, arra kérve őt, hagyja jóvá Hamilton kitüntetését.

Haint a közösségi oldalán kérdezték is arról a döntés után, szerinte miért nézték megint levegőnek Hamiltont az illetékesek. A politikus a döntéshozókra hárította a felelősséget, és jelezte, nem is érti, miért nem gondoltak az F1-es versenyzőre azok után, hogy ilyen komoly támogatást kapott a lovaggá ütésének ügye Nagy-Britanniában.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

A címvédő hoppon maradása az angliai F1-es és motorsportos közösség berkeiben sem vette ki jól magát. Egyesek az illetékesek korlátolt szemléletmódját emlegették, mások rámutattak arra, hogy Hamilton a 2008-as első bajnoki címe után azonnal megkapta a érdemrend legalsóbb fokozatát (MBE), melyig többek között Jenson Button is eljutott, ám az azóta elért sikerei még ahhoz is kevésnek bizonyulnak, hogy legalább egy-két szinttel feljebb lépjen (OBE, CBE) a ranglétrán, ha már nem is lehet lovag. Megint mások azt emelték ki, hogy nem minden sportágban jön ennyire nehezen a lovaggá ütés. A még csak a jelenkor legjobb teniszezőjének sem nevezhető Andy Murray wimbledoni sikere és összesen három Grand Slam-győzelme, Bradley Wiggins a Tour de France-győzelme és olimpiai bajnoki címei után még aktív sportolóként „Sir” lett.

Dave Richards korábbi F1-es csapatfőnök, a brit motorsport-szövetség elnöke (egyébként a kettővel a Hamilton rangja fölött álló CBE-fokozat kitüntetettje) eközben elmondta: „Nem gondolnám, hogy bárki jobban megérdemelné ezt az elismerést Lewisnál. Elég nagy baklövés lenne, ha nem ismernék őt el az újévi kitüntetések alkalmával. Ő egy példaképe az Egyesült Királyság hátrányos helyzetű gyermekeinek, akik számára megmutatja, meddig juthatnak.”

Hamiltont aligha érte váratlanul, hogy nem lesz jelenése a kitüntetési ceremónián. Ő már novemberben jelezte, nem létkérdés számára, hogy lovaggá üssék, és nem is számít arra, hogy ez valaha megtörténik. „Nem is igazán gondolok erre. Már az megtisztelő számomra, hogy az emberek megemlítik ezt velem kapcsolatban. De nem nevezném ezt életcélomnak” – fogalmazott még Brazíliában.

 

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak