Musorujsag
Élő Eredmények

Verstappen lesz az új Senna a Honda számára?

Verstappen lesz az új Senna a Honda számára?

Autosport
Egyre szorosabb kapcsolatot épít ki a Honda a projektjük meghatározó tényezőjeként számon tartott Max Verstappennel. Főnökük a fiatal Ayrton Sennát látja benne.

Ismétli-e magát a történelem? Amikor az 1980-as években a Honda motorgyártóként visszatért a Forma–1-be, eleinte pár kevésbé sikeres szezont teljesített a Williams és a Lotus partnereként, mielőtt rátaláltak a nagy sikerek a McLarennel. 2015-ben éppen a wokingi csapattal, a régi eredmények nosztalgiájától elbódítva csatlakoztak ismét az F1 vérkeringéséhez, ám ma már ismét azon vannak, hogy egy új partnerrel, a Red Bull-lal jussanak a csúcsra a korábbi sikertelen évek után.

Hogy ez 2020-ban összejön-e nekik, az egyelőre rejtély, ám van még egy közös pont a jelen és a múlt között: reményeik szerint a Red Bull ásza, Max Verstappen ugyanolyan meghatározó figura lesz számukra a sikeressé válásban, mint a 80-as évek végén és a 90-es évek elején a velük háromszor világbajnokká avatott Ayrton Senna volt.

A holland már három futamgyőzelmet számlál a Honda erőforrásával, a Renault-val ellentétben a japánokkal remekül kijön, kimondottan tetszik neki a munkamoráljuk, az alaposságuk, és sem év végén, sem a spielbergi első közös győzelmük alkalmával nem felejtette el külön kiemelni, hogy sikeresnek mondható szezonjukat jórészt a Honda-motorok fejlődésének köszönhetik.

A gyártó főnöke, Jamamoto Maszasi az Autosportnak azt nyilatkozta, Verstappen személye valóban  annyira meghatározó a Honda számára, mint korábban Ayrton Sennáé volt. „Nagyon fontos részének tekintjük őt a Honda projektjének. Fiatal, de lenyűgözően versenyez. Olyan, mint a fiatal Senna, a kapcsolata is olyan a Hondával. Max tiszteli a Hondát, közelinek érzi magához a márkát, és amikor Ausztriában az emblémánkat mutatta az overallján, bizonyította, hogy örült nekünk. Ennek köszönhetően mi is szeretnénk jó motort biztosítani számára. De természetesen mind a négy versenyzőnk fontos számunkra” – fogalmazott Jamamoto, hogyan lopta be magát Verstappen a Red Bull Ring dobogóján tett gesztusával a Honda szívébe.

Jamamoto Maszasi (Fotó: XPB)

Ez a fajta összetartás kétségkívül mindkét fél számára hiányzott már. A Hondának a mclarenes években leginkább csak Fernando Alonso csípős megjegyzései jutottak, míg Verstappen az utolsó évben a Renault-t ostorozta megállás nélkül. A korábbi kritizált és kritizáló most viszont a jelek szerint egymásra talált és egységet alkot. És Jamamoto szerint a közöttük lévő kapocs egyre csak erősebbé válik.

„Azzal, hogy megmutattuk, milyen szenvedélyesen akarjuk a győzelmet, csak erősítettük a vele való kapcsolatunkat. Ő már járt az F1-es kutatás-fejlesztési részlegünkön, valamint a tömeggyártási részlegen is. Nagyon sok ember dolgozik ezeken a helyeken, és ezt ő maga is láthatta. Végigment az embertömeg alkotta alagúton, osztotta a pacsikat vagy egy kilométeren keresztül. És az ilyesmik csak még pontosabb képet festettek számára a Hondáról, és jobban el is kötelezték őt a Honda iránt” – magyarázta a japán.

Borítókép: A Honda 2006 óta első győzelme volt a mostani (Fotó: Red Bull)

További tartalmak