Musorujsag
Élő Eredmények

Elejét venné az F1-szurkolók „lehúzásának” Vietnám

Elejét venné az F1-szurkolók „lehúzásának” Vietnám

Racefans, Speedweek
A terv szerint halad a versenynaptárban idén debütáló Vietnámi Nagydíj pályájának építése. A szervezők eközben próbálják nem elriasztani a helyszínre látogatni vágyó szurkolókat.

A 70 éves Forma–1 a története leghosszabb versenyszezonjára készül idén. A 22 futamos bajnokságba újonnan két helyszín, Hollandia és Vietnám kapcsolódik be. Mind Zandvoortban, mind Hanoiban javában zajlik az építkezés, és mindkét pályán a terv szerint haladnak a munkálatok. Vietnám az első ország Azerbajdzsán óta, amely újként mutatkozik be az F1-ben. Hanoiban egy utcai pályán látják vendégül a mezőnyt április 5-én.

A közelmúltban bemutatták a versenyük új logóját, jelezték, a célegyenesük már 70%-ban kész, továbbá ismertették az egyes tribünök neveit is. Azok névadói főként az országon belüli városok és helyek, köztük a világörökség részének számító Ha Long-öböl voltak.

„Ezzel szerettünk volna egyszerre tisztelegni Vietnám gazdag történelmi múltja és a modern kultúrája előtt, miközben be akartuk mutatni a külföldi vendégeinknek, hogy mi mindent kínálhat az országunk” – nyilatkozta a futam főszervezője.

Az ügyvezető igazgató, Le Ngoc Chi szavaiból kiderül, jelentős nemzetközi érdeklődésre számítanak az első versenyükön. Jellemző, hogy a nagydíjak idején a szállodák is megnyomják a ceruzát és emelik az árakat, ám mint azt a vietnámi szervező elmondta, ők előre szeretnék szorosan tartani a gyeplőt, nehogy a hotelekkel elszaladjon a ló, s ezzel elijesszék a külföldi vendégeket.

„Hanoi városával közösen együttműködünk minden hotellel, és próbáljuk stabilan tartani az árakat, hogy az emberek észszerű árakon szállhassanak meg. Természetesen nem várható el, hogy ne változzanak az árak, de megfizethetőnek kell maradniuk, és nagyon keményen dolgozunk ezen” – nyilatkozta a Racefansnek.

Hozzátette, több futamrendező országban is körülnéztek, hogy be tudják lőni az irányt. „Megvizsgáltuk, mi lenne elfogadható Vietnámban, mivel előfordul, hogy a hotelek megpróbálnak minél nagyobbat kaszálni. Nekik nem kell csinálniuk semmit, nincs ebben semmilyen kockázat. Szóval ezt is észben tartva Hanoi és a kormány is sokat fáradozik. Sok munkánk van abban, hogy sor kerüljön erre az eseményre, és a hoteleknek, valamint a társadalom egyéb résztvevőinek is hozzá kell tenniük a magukét, nem ülhetnek csak úgy, lesve a profitot. Még így is profitálhatnak, de észszerű módon kell tenniük. Sokat egyeztetünk a hotelekkel, és megmondtuk nekik, hogy hosszú távon mit kéne csinálniuk szerintünk. Ez értük is van, nemcsak értünk: fenntarthatónak kell lenni, és nem egyetlen évben kell nagyot szakítaniuk, sok-sok éven át nyerhetnek ezzel.”

Borítókép: Vietnám, Hanoi (Grafika: F1vietnamgp.com)

További tartalmak