Musorujsag
Élő Eredmények

Már jobban áll a Williams, mint tavaly

Már jobban áll a Williams, mint tavaly

Motorsport
Jobban áll a Williams felkészülése, mint 12 hónappal ezelőtt, amikor sokadik próbálkozásra sem sikerült teljesítenie az FIA kötelező töréstesztjét, miközben jelentős késésben volt a versenyképek építésével is.

Már a 2019-es év elején sejthető volt, hogy nehéz szezon vár a Williamsre: késtek autójukkal, emiatt pedig két tesztnapot is buktak, majd miután pályára gurultak, gyorsan kiderült, a gép ezúttal is csak sereghajtó lehet. A problémákra igyekeztek gyorsan reagálni: átalakították az istálló belső szerkezetét és hamar elkezdtek 2020-ra készülni.

A helyettes csapatvezető, Claire Williams egy Tel-Avivban tartott sajtóeseményen (itt jelentették be az új tesztpilóta, Roy Nissany szerződtetését) elárulta, az évkezdés egyelőre sokkal biztatóbb, hiszen már sikerült teljesíteniük a töréstesztet, amivel tavaly szintén meggyűlt a bajuk.

„Komoly célokat tűztünk ki magunk elé a télen” – kezdte. „Elsősorban az aerodinamikával kapcsolatban, ezen a téren szeretnénk plusz teljesítményt találni, de van néhány mechanikai jellegű kérdés is, amit tisztázni akarunk. Ezekkel eddig jól haladunk. A legfontosabb cél most az, hogy időben felkészítsük az autót a tesztre. Nagyon magabiztos vagyok, hogy ez most sikerülni is fog” – tette hozzá határozottan a csapatalapító, Sir Frank Williams lánya.

Claire Williams (Fotó: XPB)

„Elég sok időt hagytunk magunknak arra az esetre, ha valami balul üt. Úgy voltunk vele, lennie kell egy kis fedezetnek. A siker egyik első jele, hogy teljesítettük a törésteszteket, az esetek többségében már az első próbálkozásra. Tavaly volt, hogy a hatodik kísérlet sem sikerült. A kudarc még nagyobb nyomást gyakorolt ránk, mert a törésteszttel kellett foglalkozni az autó helyett” – magyarázta.

Bár jobban állnak, mint tavaly, Williams nem akar jóslatokba bocsátkozni. „Mindenki tudja, mennyit dolgoztunk a háttérben. Kár, hogy nem hívhatjuk meg az embereket, és mutathatjuk meg egyesével minden személynek, milyen fejlődésen ment át a csapat, mennyit változtunk. De mint mondtam, ez egy utazás lesz. Tavaly kezdtük, amikor már láttunk kisebb jeleket, kezdtük csökkenteni a hátrányt, de egy év alatt csak ennyit tehettünk” – fogalmazott.

„Amit változtattunk az autón, és amit elérhetünk majd, az egyértelműen az aerodinamikai adatokon alapszik. Viszont az F1-ben semmit sem vehetsz biztosra, addig tehát semmit sem szeretnék mondani arról, hol tartunk, amíg februárban pályára nem visszük az autónkat. De előre kell lépnünk. Fogunk is, de nem tudom, milyen szintre, még nem tudom, hol állunk a többiekhez képest” – zárta gondolatát.

George Russell (Fotó: XPB)
Borítókép: Nicholas Latifi (Fotó: XPB)

További tartalmak