×

Nők a pályán: két F1-es nagydíjon lesz betétfutam a W Series!

Kis lépés az F1-nek, nagy lépés a W Seriesnek! A női F3-as sorozat bejelentette, idén két nagydíjhétvégén is a királykategória betétfutama lesz!

W Series 1 Fotó: W Series
Gyakran elhangzik Forma–1-es körökben, elmúlt – vagy legalábbis el kéne múlnia – az időknek, amikor a sorozatot és az autósportot a férfiak sportjaként emlegetik. Számos kezdeményezés, program indult már az autóversenyzés nők körében történő népszerűsítésére. Ezek közül az egyik legerőteljesebbnek a W Series múlt évi elindítása bizonyult, mely egy kizárólag női versenyzők számára kiírt Forma–3-as szintű bajnokság, komoly pénzdíjakkal.

Az új széria 2019-ben sikerrel debütált, 20 fős mezőnye összesen 6 európai helyszínen csapott össze, az első bajnok pedig a brit Jamie Chadwick lett, akit a Williams a múlt évben fejlesztőversenyzőnek is szerződtetett, öt futamon pedig a magyar Keszthelyi Vivien is rajthoz állt.

2020-ban egy szinttel feljebb lép a sorozat. Kimozdulnak Európából: nyolcfutamosra bővített naptárukba az Egyesült Államok és Mexikó is bekerült. Mindkét tengerentúli helyszínen az F1-es pályán csap össze a mezőnyük – és mint azt most hivatalosan is megerősítették, mindkét esetben azonos hétvégén, azaz a királykategória betétfutamaként kerül sor a versenyeikre!

„Mi, a W Seriesnél teljesen fel vagyunk villanyozva attól, hogy a második szezonunkban a Forma–1 is fogad minket. Izgatottak vagyunk, hogy a 2020-as utolsó két futamunkra a Forma–1 színpadán kerül sor” – nyilatkozta a W Series ügyvezető igazgatója, Catherine Bond Muir. „A két új versenyünk a DTM mellett futott hat hétvégénket követi majd. Igazán változatos, rendkívül izgalmas és valóban nemzetközi lesz a bajnokságunk, mely nyolc különböző országba látogat el. Különösen örülök annak, hogy a W Series mostantól Európán kívül is szerepelhet. Az Egyesült Államok és Mexikó nagyon fontos régió számunkra.”

Fotó: W SeriesA sorozat vezetője kiemelte, a média már 2019-ben is nagy érdeklődéssel követte a bajnokságukat, de azzal, hogy bekerültek a Forma–1-es hétvégék programjába, még nagyobb figyelemre tehetnek szert. Hozzátette, szponzorbázisuk is egyre bővül, nemrég aláírtak egy több évre szóló megállapodást az F1-es Williams-csapat főtámogatójával, a ROKiT céggel.

Az együttműködés lehetőségére a Forma–1 elnöke, Chase Carey már kezdettől nyitottnak mutatkozott. A megvalósulásnak további súlyt ad, hogy a W Series egyik alapcélja az volt, hogy egy napon női versenyzőt segítsen a királykategóriába.

„Örülünk, hogy üdvözölhetjük a W Serirest a 2020-as Forma–1-es bajnokság két izgalmas helyszínén” – fogalmazott Ross Brawn, a Forma–1 sportigazgatója. „A W Series egyetlen év alatt is jelentős figyelmet irányított a motorsport sokszínűségének és befogadókészségének témájára. Meggyőződésünk, hogy a sportágunk azonos lehetőségeket kínál a férfiaknak és nőknek az egymással való küzdelemre, és nem véletlen, hogy az egyik stratégiai célunkat az F1-es mezőny sokszínűbbé tétele, valamint a jelenleg alulreprezentált rétegekből származó tehetségek támogatása jelenti. Miután Austinban és Mexikóvárosban jellemzően hatalmas tömeg van a lelátókon, nagy figyelem fog irányulni a jövő női versenyzőtehetségeire, és ezzel felhívjuk a figyelmet a befogadás és a sokszínűség fontosságára a motorsportban.”