Musorujsag
Élő Eredmények

Marko az első találkozójukon érezte, Verstappen kivételes jelenség

Marko az első találkozójukon érezte, Verstappen kivételes jelenség

Motorsport-Total
Egyedülálló jelenségnek tartja Max Verstappent Helmut Marko, aki elmesélte, mitől érezte őt annak már a legelső beszélgetésük alkalmával is.

Hogy mennyire féltett kincse Max Verstappen a Red Bullnak, azt nem sokat kell ecsetelni. Nemrég 2023 végéig szóló új szerződést írtak alá, még azt megelőzően, hogy egyáltalán elkezdődött volna az aktuális kontraktusának utolsó szezonja, valamint vele együtt az átigazolási pletykaidőszak. Már a 2017-es hasonlóan zajlott, ami megmutatja, mennyire fél az osztrák istálló attól, hogy egy rivális lecsapja a kezéről a sokra hivatott hollandot.

Helmut Marko tanácsadó kezdettől fogva ilyen kincsként tekint a versenyzőre, így is kezeli őt. Ezért adott neki már 17 esztendősen lehetőséget az F1-ben, ezért szerződtette még gyerekként a Toro Rossóhoz, és ezért emelte 2016-ban, kevesebb mint másfél éves F1-es rutinnal máris az első számú gárdájukhoz.

A német Motorsport-Totalnak nyilatkozva Marko kijelentette: „Max egy kivételes jelenség – több tekintetben is.”

Az interjú során a szakember felidézte a grazi irodájában lefolytatott első beszélgetésüket, amely egyből e fenti kijelentés megalapozója volt. „Akkor nagyjából tizenöt éves volt. Általában húsz percet beszélgetek egy versenyzővel, csak hogy képet kapjak arról, milyen személyiség, hogyan épül fel. Maxszal másfél órán át ültünk bent. Ott ült veled szemben egy egészen fiatal test, de egy olyan lélek, ami öt évvel megelőzi a korát” – idézte fel az első hivatalos egyeztetésüket, megállapítva, hogy noha Verstappen már 22 éves lett azóta, érettebbé is vált, s a teste is utolérte a „lelkét”, még mindig átlagon fölülinek véli őt minden szempontból.

Max Verstappen és Helmut Marko (Fotó: XPB)

Mint azt a 76 éves tehetségkutató bevallotta, már e beszélgetés során érezte, hogy különleges személlyel van dolga, és már akkor az járt a fejében, hogy F1-es lehetőséget kell adni neki. „És természetesen amikor egy tizenöt éves fiúval van dolgod, aki ráadásul csak egyetlen évet töltött el a formaautózásban, az ilyesmi egy nagyon merész lépés, nem jelentéktelen kockázattal társulva. Beszélgettünk, és láttam, hogy mennyire érett, mennyi mindent tanult a gokartos időszakából, és milyen szenvedélyt érez a versenyzés iránt.”

Ezek után Verstappen zsebébe hamar F1-es szerződés került. Még csak 17 éves volt, amikor már nagydíjhétvégén vezette a Toro Rossót, 2015-ben pedig nekivághatott az első idényének a csapattal. A sietség már akkor sem volt véletlen: a Mercedes is élénken érdeklődött iránta, így a különleges lehetőséget meglátó Markónak azonnal határozott lépést kellett tennie.

A korai éles bevetése miatt sokan kritizálták is a Red Bullt és tanácsadóját, felelőtlennek nevezve őket, hogy egy gyerekkel állnak fel az elit kategória rajtrácsára. Az idő viszont őket igazolta. „Jól sült el a dolog” – állapította meg elégedetten Marko, aki szerint a sportág aztán erősen túlreagálta a helyzetet azzal, hogy a Verstappen-jelenség miatt bevezette a szuperlicencpontok azóta is működő rendszerét, kikötve, hogy 18 év és 40 szerzett egység alatt senki sem versenyezhet a sorozatban.

Ez a szisztéma azóta a Red Bull számára is okozott fejtörést a versenyzőhelyzete miatt. „Ez egy túlzott reakció volt, és bízom benne, hogy átdolgozzák a rendszert, mert sok olyan versenyző van, aki rendelkezik a negyven ponttal, de nem rendelkezik a potenciállal arra, hogy sikeressé váljon a Forma–1-ben, miközben sok fiatalnak van meg hozzá a tempója, de nincs elég pontja.”

Christian Horner, Max Verstappen, Helmut Marko és Jamamoto Maszasi (Fotó: Red Bull) Christian Horner, Max Verstappen, Helmut Marko és Jamamoto Maszasi ünnepli a 2019-es hockenheimi győzelmet (Fotó: Red Bull)

Verstappen a mai rendszerben nem mutatkozhatott volna be 2015-ben, ahogy sok korábbi versenyző sem. Ez esetben alighanem alsóbb szériákban parkoltatta volna őt a Red Bull, amíg sort nem keríthet a bevetésére. E tapasztalatgyűjtés talán nem is tett volna rosszat az első F1-es éveiben még éretlenül viselkedő, sokat hibázó tehetségnek, ám Marko örül, hogy nem kellett várniuk. „Max elképesztő érzelmeket és reakciókat váltott ki, de utólag nézve elmondhatom: újra megtenném” – mondta a szakember.

Versenyzője azóta 8-szoros futamgyőztesnek, bajnoki harmadik helyezettnek, a mezőny egyik élversenyzőjének vallhatja magát, s immáron a Red Bull kimondott húzóemberének, vezérének is, aki 2020-nak a bajnoki címszerzés reményében vág neki, hogy „kivételességét” azzal is aláhúzhassa, hogy minden idők legfiatalabb világbajnokává válik.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak