Musorujsag
Élő Eredmények

Közzétette legújabb F1-es pályatervét Miami

Közzétette legújabb F1-es pályatervét Miami

Formula1
Már 2021-ben Forma–1-es nagydíjat rendezne Miami városa – most egy új pályatervvel és néhány módosítással reagáltak a helyiek évek óta meglévő ellenállására, a kompromisszum reményében.

A sportág hónapokkal ezelőtt bejelentette, előmegállapodást kötött a szervezőkkel arról, hogy 2021-ben megrendezik az első F1-es Miami Nagydíjat, a verseny körül azonban továbbra is nagy a bizonytalanság. Az első versenyükre már 2019-ben sort kellett volna keríteni az előzetes tervek szerint, ám a rendezés komoly ellenállásba ütközött. A lakosság és helyi szervezetek is hevesen tiltakoztak, a zajra, a felfordulásra, a környezetszennyezésre hivatkozva.

Az akadályokat látva az első, a kikötő környékére tervezett vonalvezetést végül el is vetették, és a főszervező úgy döntött, a tulajdonában lévő Hard Rock Stadion körül, főként magánterületeken, a létesítmény parkolóiban alakítja ki az utcai versenypályát. Ez azonban még nem vetett véget az ellenállásnak.

Mindezek után Miami most előállt egy új pályatervvel, és jelezte, kész a kompromisszumokra. Tim Garfinkel, a Hard Rock és a benne játszó amerikaifutball-csapat, a Miami Dolphins ügyvezetője, továbbá az F1-es futam szervezője az elmúlt hetekben a helyi városvezetéssel, valamint a lakástulajdonosok érdekvédelmi csoportjának vezetőjével is egyeztetett. E tárgyalások során a Forma–1-gyel tudományos bizonyítékokkal támasztották alá, hogy a városi verseny megrendezésének nincs káros hatása a helyi lakosság egészségére, rácáfolva ezzel az egyik fő aggályra.

A helyiek másik problémáját az jelentette, hogy a tervezett pálya végighaladt volna a 199-es utcán, és ezzel a verseny forgalmi akadályokat jelentett volna a városrészben. Erre a kétségre reagáltak aztán a pálya nyomvonalának módosításával az illetékesek, akiknek új tervében az említett út már nem képezi a ring részét.

Az F1 Miami Nagydíj pályájának látványterve (Grafika: F1 Miami Grand Prix) Grafika: F1 Miami

A harmadik fennakadást az iskolák működése okozta. Miután az F1 már pénteken szabadedzéseket rendez, sokan attól tartottak, hogy az esemény ellehetetleníti a tanítást a közeli intézményekben. Ezt a problémát a program módosításával orvosolták: a tanítási idő utánra, azaz délután három óra utánra teszik a szabadedzéseket.

„A Forma–1-es Miami Nagydíjjal egy újabb világszínvonalú esemény látogat el a régiónkba. Ahogyan a Super Bowl, ez az esemény is kivételes lehetőséget kínál arra, hogy büszkén mutassuk be a világnak a régiónkat” – nyilatkozta Tom Garfinkel. „Szeretnénk, hogy ezekből az eseményekből minden helyi profitáljon, beleértve a Miami Gardens lakóit is” – tette hozzá.

A futam ügyében a következő lépést a miami városvezetés szerdai találkozója jelenti. A bizottság szavazni fog az egyik bizottsági tag, Barbara Jordan korábbi beadványáról, melyben a környező területek használati jogának felülvizsgálatát kérte, hogy megakadályozza a stadion versenyszervezését; továbbá egyeztetnek a rendezők terveinek részleteiről.

Borítókép: A miami pálya legújabb terve (Fotó: Formula1.com)

További tartalmak