Musorujsag
Élő Eredmények

Különleges árveréssel segíti az F1 a tűzvész sújtotta Ausztráliát

Különleges árveréssel segíti az F1 a tűzvész sújtotta Ausztráliát

Formula1
Összefogott a Forma–1 az ausztráliai bozóttüzek pusztítása kapcsán. Különleges árverés keretében jótékonykodnak, egyedi tárgyakat és élményeket kínálva a szurkolóknak!

Még mindig távol a 2020-as F1-es bajnokságot megnyitó Ausztrál Nagydíj, ám a sorozat tekintete már így is egy ideje a kontinensnyi országra irányul. Szeptember óta pusztítanak bozóttüzek Ausztráliában, összesen 29 halálos emberáldozata volt a tűzvésznek, több mint 2000-en voltak kénytelenek elhagyni az otthonukat, miközben az állat- és növényvilág elképesztő pusztulást szenvedett. A Forma–1 szervezői már hetekkel ezelőtt jelezték, folyamatosan vizsgálják a helyzetet, hiszen a füst miatti erős légszennyezés több sporteseménynél (így a selejtezőivel a múlt héten rajtolt Australian Open tenisztornánál) is fejtörést okozott, s ez még úgy sem intézhető el egy kézlegyintéssel, hogy a melbourne-i F1-es versenyt csak március 15-én rendezik meg.

A sportág vezetői és az ausztrál szervezők azt is jelezték, hogy maguk is szeretnének segíteni a pusztítás ellen küzdőknek, a segélyszervezeteknek, a tűzoltóknak, az állatvédőknek; miközben több versenyző magánemberként is adományozott, valamint adakozásra szólította föl szurkolóit. Daniel Ricciardo egy külön árverésre kínálta az idei hazai versenyén viselendő tűzálló overallját, míg Lewis Hamilton félmillió dollárt adományozott szervezeteknek.

Most a sorozat résztvevői is összefogtak, és az F1 elindította a különleges jótékonysági árverését Ausztráliáért, melyből minden csapat kiveszi a részét. Versenyzők által használt holmikat, értékes relikviákat lehet vásárolni, továbbá licitálni lehet egyedi élményekre is. „Ausztrália mindig is különleges hely volt a Forma–1 számára, és az is marad. Az ausztrál emberek szerves részét képezik az összetartó közösségünknek, és szeretnénk együttérzésünket kifejezni mindenkinek, aki érintett a borzalmas tüzekben” – írta az F1 hivatalos oldalán.

Ami a tárgyakat illeti, többek között Daniel Ricciardo múlt évi renault-s kesztyűjére és cipőjére, Kevin Magnussen idei Ausztrál Nagydíjon viselendő sisakjára, valamint Alexander Albon, Max Verstappen, Romain Grosjean és Danyiil Kvjat 2019-es versenyen viselt tűzálló overalljára is lehet licitálni.

De számos egyedi élménylehetőség is várja a jótékonykodókat. Meg lehet vásárolni például egy találkozást a Mercedes, a Red Bull, a McLaren, a Racing Point és a Williams két versenyzőjével, a Ferrari, a Mercedes és a Williams csapatfőnökeivel, Mattia Binottóval, Toto Wolff-fal és Claire Williamsszel, miközben a McLaren és a Renault gyárlátogatást is felajánlott, utóbbi csapat pedig a Renault Sport Akadémián való tréninget is kínált.

A Pirelli a Paddock Clubba invitál, de a szerencsések a biztonsági autóba is beülhetnek utasként, hogy teljesítsenek egy gyorskört az Albert Parkban, míg mások a versenyirányításba látogathatnak el a nagydíjhétvégén, és lesz olyan is, aki az F1 sportigazgatójával, Ross Brawnnal vacsorázhat.

Az árverés elindításával a szervezők nem várták meg az Ausztrál Nagydíjat: az élményekre már mostantól, január 22-étől lehet licitálni (február 9-éig), míg a tárgyakért február 16-ától. A bevételt négy szervezetnek ajánlják föl, az ausztrál Vöröskeresztnek, Victoria állam tűzoltószervezetének, egy regionális és mezőgazdasági területek helyreállításáért dolgozó alapítványnak, valamint a helyi WWF-nek, mely az ausztráliai élővilág helyreállításáért küzd.

Az árverésre kínált tárgyakra és egyéb F1-es termékekre az F1 hivatalos oldalán lehet licitálni.

Borítókép: A 2019-es Ausztrál Nagydíj rajtja (Fotó: XPB)

További tartalmak