Marko: Gaslynak el kellett volna fogadnia, hogy Verstappen gyorsabb

Helmut Marko szerint az lett Pierre Gasly veszte a Red Bullnál, hogy mindenáron le akarta győzni a nála rutinosabb Max Verstappent. A lefokozást viszont szerinte jobban kezelte, mint Danyiil Kvjat korábban.

1st place Max Verstappen (NLD) Red Bull Racing RB15 and 2nd place Pierre Gasly (FRA) Scuderia Toro Rosso STR14. 17.11.2019. Formula 1 World Championship, Rd 20, Brazilian Grand Prix, Sao Paulo, Brazil, Race Day. - www.xpbimages.com, EMail: requests@xpbimages.com © Copyright: Batchelor / XPB Images
Hollywoodi filmbe illőnek tartotta a 2019-es idényét Pierre Gasly – okkal. Úgy vágott neki, hogy meg akarja ragadni élete nagy lehetőségét, hiszen F1-es bemutatkozása után másfél évvel már az egyik élcsapat versenyzője volt. Aztán a Red Bullnál nem úgy alakultak az események, ahogyan arra számított. Az autóval, de új csapatával sem találta a közös hangot, tapasztalatlan mérnöke sem tudta kihúzni őt a gödörből, és miután a gyengélkedése már kezdett káros lenni az osztrák alakulat bajnokságára is, a nyári szünetben bejelentették, visszaküldik őt a Toro Rossóhoz, helyére pedig az újonc Alexander Albont ültetik.

A történtek után Gasly belevetette magát a munkába, ám később már nyíltan mert beszélni arról, hogy szerinte Markóék nem tartották magukat az ígéretükhöz. A Red Bull vezetősége tudniillik a menesztését megelőző Magyar Nagydíjon még határozottan állította, Gasly végigcsinálja velük az évet. A francia a váratlan interlagosi dobogós helye után azt is pedzegette, hogy nem látta szükségét a lefokozásának ahhoz, hogy visszanyerje formáját, mivel úgy érezte, a Red Bullnál is magára tudott volna találni.

Ismerve a korábbi nehéz helyzetét, a Max Verstappen által jelentett nyomást, valamint hogy nem jutott egyről a kettőre a vezetéssel és a beállításokkal kapcsolatos problémáival, nem biztos, hogy valóban rálelt volna a helyes útra, ha tovább erőlködik. Marko a Motorsport-Totalnak adott interjúban arról beszélt, versenyzője egyszerűen rossz szemléletmóddal vágott neki a Red Bull-os kihívásnak, és emiatt nem tudott kijönni az őt lefelé húzó spirálból.

Pierre Gasly (Fotó: Red Bull)

Pierre Gasly (Fotó: Red Bull)Én úgy vélem, őt is felelősség terheli. Úgy jött a Red Bullhoz, hogy egyetlen célt látott maga előtt: Max Verstappent, senki mást. El kellett volna fogadnia, hogy az elején Max még gyorsabb nála, és meg kellett volna próbálnia fokozatosan csökkenteni a hátrányát. Ő viszont ehelyett minden mással próbálkozott, magyarázatot keresett ahelyett, hogy megváltoztatta volna a vezetési stílusát, próbálta volna egyéb módszerekkel csökkenteni a különbséget, keményebben támadni. És ez vezetett a teljes kudarchoz” – mutatott rá a tapasztalt osztrák.

Marko szerint a téli két tesztbalesete (melyek közül a második komolyan visszavetette a Red Bull munkáját) alapozta meg Gasly rossz szezonkezdését és elbizonytalanodását. Ami a Hungaroringen tett ígéretüket illeti, kiemelte, kiemelte, több komoly beszélgetést is folytattak versenyzőjükkel, aki monacói ötödik és silverstone-i negyedik helyével tartotta bennük a reményt, hogy talál kiutat a válságból. A magyarországi lekörözése viszont éles fordulatot hozott, és fájt annyira a csapatnak, hogy meggondolja magát a francia megtartását illetően.

 

Jobban reagált, mint Kvjat

Gasly ezzel ugyanarra a sorsra jutott, mint korábban (2016) a Red Bulltól ugyancsak idény közben a Toro Rossóhoz visszaküldött Danyiil Kvjat. A különbség annyi volt, hogy miközben a francia a gyenge teljesítménye miatt kényszerült visszamenni korábbi csapatához, Kvjatnak nem ment annyira rosszul, hogy indokolt legyen az eltávolítása, őt elsősorban azért küldték el, hogy az akkoriban a csapatváltással fenyegetőző Max Verstappent előléptethessék az első csapatukhoz.

Marko szerint a két versenyző eltérő módon kezelte a helyzetét, és ő Gasly reakcióját találta a jobbnak. „Kvjat teljesen maga alatt volt, miközben Gasly kivirágzott. Szerencséjére, és a mi szerencsénkre is” – utalt arra, hogy a kezdeti csalódottság ellenére Gasly elszántan, bizonyításvágytól fűtve vágott neki a második félévnek, és a helyzet a legjobbat hozta ki belőle. „Úgy vélem, megtanulta a maga leckéjét, és a megfelelő következtetéseket vonta le a Red Bullnál eltöltött hat hónapjából. A jövőben véleményem szerint még sokra lehet képes.”

Pierre Gasly és Helmut Marko (Fotó: XPB)A szakember elismerte, ő sem számított arra, hogy a versenyző ilyen gyorsan összeszedi magát. „A Toro Rossóhoz való visszatérése elképesztő volt. Az ilyen helyzetekből érti meg az ember, mennyire fontos a pszichológia. Hazudnék, ha azt mondanám, ilyen visszatérést vártam Gaslytól. Ahogy visszatért a Toro Rossóhoz, ugyanaz a Gasly lett belőle, akit előléptettünk a Red Bullhoz.”

A márka tanácsadója kiemelte, versenyzőjének nem lehet oka a panaszra, járhatott volna rosszabbul is. „Most a Forma–1-ről beszélünk. Tudják, hány ezer ember álmodik arról, hogy kapjon egy helyet itt? Egy olyan versenyzőről van szó, aki a középmezőnyből felkerülhetett egy élcsapathoz. Még mindig keres egy csomó pénzt, és még mindig a világ legjobb bajnokságában versenyezhet. Én ezt inkább mondanám lehetőségnek, egy új lehetőségnek, mintsem lefokozásnak.”

Végül hozzátette, habár mindketten könnyűnek találtattak a Red Bull szigorú mércéjével mérve, Gasly és Kvjat előtt van még jövő a királykategóriában, és akár az első csapatukhoz is visszatérhetnek. Még Kvjat is, akivel szemben 2020-ra az újonc Albont választották inkább. „Igen, így gondolom. Danyiilnek még kiegyensúlyozottabbá kell válnia, de Abu-Dzabiban remek utolsó versenyt teljesített. A hockenheimi dobogója is nagyszerű volt, ha viszont köridőkről és gumikezelésről beszélünk, az abu-dzabi volt a legjobb versenye a szezonban” – dicsérte az oroszt.