Kényes sztorikat is boncolgatni fog az FIA volt elnökéről szóló új film

Egy autósport-történeti dokumentumfilmnek indult, végül Max Mosley portréja lett belőle – pár olyan részlettel, amit a főszereplője legszívesebben kivágott volna belőle…

Max Mosley (Fotó: Photo4 / xpb.cc)
Bő tíz éve már annak, hogy az F1 akkori csapatai megbuktatták az FIA elnöki pozícióját 1993-tól 2009-ig betöltő Max Mosleyt, ám személye olyan hatással volt az autósportra, hogy több tekintetben még ma is megkerülhetetlen. Elég például megemlíteni, hogy a 2021-ben bevezetendő költségplafon gondolatával ő állt elő elsőként, vagy hogy ő teremtette meg az alapot az FIA mai szigorú biztonsági követelményrendszeréhez.

Az F1-ben a March csapatfőnökeként nevet csináló, évtizedeken át Bernie Ecclestone-nal szövetségben dolgozó Mosleyról most egy sokat ígérő új dokumentumfilm készült, mely részletezi a volt elnök életútját és szakmai mérföldköveit, kitérve pár kényes témára és kevésbé ismert történetre is.

A Mosley című filmet Michael Shevloff rendezte, aki korábban már az F1 úttörőnek számító orvosáról, Sid Watkins professzorról is filmet készített (Life at the Limit címmel), producere pedig az a Paul Crowder, aki többek között a Beatlesről és Luciano Pavarottiról készült filmekben is közreműködött.

Mosley elárulta, eredetileg nem is róla akartak filmet forgatni. „Ez arról szólt volna, hogy Ayrton Senna és Roland Ratzenberger 1994-es halála hogyan vezetett az Euro NCAP-hoz (az Európai Új Autó Értékelő Program egy hét európai kormány által támogatott biztonsági követelményrendszer, mely a közúti autózás biztonságának növelésére jött létre – a szerk.), valamint az autók biztonságának egész forradalmához. Ez egy egészen érdekes történet, amit nem sok ember ismer. De aztán fokozatosan kiterjesztették a filmet, és az átalakult egy rólam szóló alkotássá” – mesélte a Motorsportnak Mosley.

Az ő életútja is bőven tartalmaz érdekes történeteket. Például arról, milyen konfliktusai voltak a brit fasiszta pártot vezető édesapjával, a March-csapat működéséről, az FIA-nál betöltött szerepéről, és a bukásáról, melyhez közvetett módon a 2008-as szexbotránya is hozzájárult, amit a News Of The World című lap robbantott ki 2008-ban.A már visszavonult sportvezető elismerte, olyasmik is belekerültek a filmbe, amit ő nem szívesen lát benne. „Minden benne van, beleértve a News of the Worldöt és az azóta történteket is. Bernie interjúja is érdekes, mivel mélyen belementek abba, kinek az oldaláról jött elő ez a történet. Valaki megkérdezte tőlem, foglalkozik-e azzal, hogy Hitler a szüleim esküvőjének vendége volt. A válasz: igen, foglalkozik. Minden benne van, ami érdekessé teszi ezt egy harmadik oldalnak is. Egy-két részlete olyan, hogy ha beleszólásom lenne, akkor kivágnám belőle. De azzal csak csorbulna az egész. Muszáj függetlennek maradnia” – mesélte.

Hozzátette, azért az autósport sem szorult háttérbe a filmben. „Egy motorsportot szerető számára is érdekes lesz, mivel sok régi felvételt tartalmaz. Olyanokat is a March-ról, amikre én már nem is emlékszem, vagy amiket sosem láttam. Nagyon sok mindent belezsúfoltak ebbe a másfél órába. Kicsit olyan, mint a könyvem, amiből kihúztak húszezer szót, mivel már túl hosszú volt.”

A Mosley című filmet március 8-án fogják bemutatni a nagyközönségnek, a premierre a manchesteri filmfesztiválon kerül sor.