Michelisz Norbi: Az Első

Nagyon szeretem a dokumentumfilmeket! Már gyerekként is csak ezeket néztem éjjel-nappal. Mozikat, amik a hírek, események mögé néznek. Ahol megismerhetem a történetet a hír és eredmény mögött...

Most egy ilyet láthattok kedd este az M4 Sporton, ráadásul, amellett, hogy én is szereplő vagyok benne, az első kockától az utolsóig ott, Malajziában raktam össze fejben és pont olyan lett, amilyennek szerettem volna.

Persze most gyorsan leszögezném: nem én csináltam egyedül. Ungvári Zoli fantasztikus képei, Sáfrány Gergő parádés vágói tudása kellett hozzá, és persze Száva-Nagy Zsolt barátom kreatív feje is, de ha minden jól megy, nektek egy pillanatig nem jut majd eszetekbe, mennyire fontos, hogy meg tudtuk mutatni, amiről beszéltünk épp.
Mert beszélünk majd...sokat.

Bári Dávid, Norbi egyik legjobb barátja, Balla Zoli, aki a himesházi főhőssel együtt kezdte az FIA-ellenőr karrierjét és valahogy Ő is pont olyan ütemben jutott a saját szakmáján belül a csúcsra, ahogy Norbi. Ők ketten adják majd a gerincét a történetnek.
És feltűnik még Tassi Attila, aki ahhoz képest, hogy tulajdonképpen még mindig egy gigatehetséges tini, elképesztő feszültség alatt ülte végig az utolsó órákat Sepangban, és Szabó Zsolt, aki olyannyira lelkes versenyzője a M1RA csapatának, hogy puszta nézőként is elutazott szurkolni a „főnöknek”.Ők szólalnak meg ebben a filmben, ami „AZ ELSŐ”- címet kapta.
Mert Norbi az első...
Első hazai világkupa-győztes versenyző, az első az idei bajnokságban, az első, akinek ez mind sikerült, és aznap, ott Malájziában, nekünk is az első volt. Mindennél fontosabb, ahogy sok millió magyarnak is, akik több, mint 10 éve követik pályafutását.

Tudtam, hogy azon a hétvégén történelmet írhat, és azt is tudtam, hogy ezt valahogy egészen másképp kellene megmutatni, mint ahogy azt egy tévés tudósításban megszokhattuk. Aztán hazafelé a repülőn azt is megtudtam, hogy Máté portrét készít Norbiról, így nekem végre megadatott, hogy sokkal személyesebben, sokkal mélyebben vigyelek tieteket végig azon a vasárnapi napon, ahol megjártuk szinte az összes érzelmi állapotot, amit ember megélhet.Öt szereplő szemén keresztül látjátok majd, milyen érzés volt ott állni, amikor Norbi nem volt kupagyőztes. Amikor nem működött az autó, amikor az egyetlen ellenfele mindenkinél gyorsabb volt és beállt a mezőny élére. Arra a helyre, ahol már a hondás volt a világbajnok és nem Norbi. Arra a helyre, ahonnan Guerrieri ebben az évben még sosem esett ki.

Remélem, hogy titeket is legalább annyira megérint a film, amennyire minket megérintett a lehetőség, hogy elkészíthettük! Egy lenyomat, egy pillanatkép arról az estéről, amit az a magyar csapat sosem felejt el, amelyik ott volt. Rajongók, újságírók, barátok, család.Emlékmozi nekünk, nektek, Norbinak és mindenkinek, aki eddig talán nem értette, mit is jelent ez a győzelem Magyarországnak.

Január 28, M4 Sport - 👑
Michelisz Norbert- AZ ELSŐ - 19:45
Michelisz Norbert - A SISAK MÖGÖTT - 20:20