Leclerc nem esik kétségbe, ha csak 2021-ben lehet bajnok

A Ferrari 2020-as kilátásai kapcsán bizonytalan, de Charles Leclerc azt sem bánná, ha 2021-ig várnia kéne – egy biztos, két éven belül szeretné elhódítani a világbajnoki címet!

Charles Leclerc (Fotó: MTI/EPA)
„Csak jobb lehet” Charles Leclerc szerint a 2020-as F1-es idénye a 2019-esnél. Arra alapozza ezt, hogy tavaly az első szezonját teljesítette a Ferrarinál, összességében pedig a másodikat a sorozatban, s miután még rutintalannak számít, a tapasztalatszerzés és tanulás révén meredek lehet a fejlődési görbéje. A négyszeres világbajnok Sebastian Vettelt már így is sikerült legyőznie, ám hogy a bajnoki 4. helynél is feljebb tud-e lépni, az már nagyban függ attól is, milyen autót épít a Ferrari.

A vörösök célja idén is a bajnoki cím lesz, ám az előző évek bukásai után csapatfőnökük, Mattia Binotto, valamint maga Leclerc is csak óvatosan beszélt erről, megjegyezve, sokat kell még fejlődniük, és nincs garancia arra, hogy ez az idény hozza meg számukra az áttörést.

Leclerc azt ugyanakkor egyértelművé tette, hogy ha idén nem is, két éven belül világbajnok szeretne lenni. „Remélem, hogy 2020-ban megszerezhetem a bajnoki címet. De szívesen kivárom 2021-et is, ha akkor leszek az” – jelentette ki. „Az alapvető célom, hogy világbajnok legyek. Ez nagyon-nagyon optimista célkitűzés, de mindig magasra kell tenni a lécet.”

Leclerc megteheti, hogy türelmes legyen: az övé a jövő, a Ferrarinál pedig biztos helye van 2024-ig, így Vettellel ellentétben nála nem kérdéses, az új szabálykorszakban mihez kezd. Amennyiben már idén bajnokká koronáznák, egyébként minden idők legfiatalabb F1-es világbajnoka lenne – megszerezve e rekordot az évek óta erre pályázó Max Verstappen elől, és elvéve azt csapattársától, Sebastian Vetteltől.

Charles Leclerc (Fotó: XPB)Ám hogy erre mekkora lesz az esélye, azt főnökéhez hasonlóan ő sem tudja biztosan. „Nehéz lesz lecsökkenteni a hátrányunkat. Viszont mindig a lehető legmagasabb célt kell kitűzni magunk elé, így ha nem sikerül elérni, csak kicsivel maradunk alatta. A 2020-as egy nagyon fontos év lesz, hiszen a csapatok a költségvetési plafon 2021-es bevezetése miatt sokat fognak költeni. Én próbálok a lehető legjobban felkészülni 2021-re, mert úgy vélem, az egy nagy év lesz” – utalt az F1-re váró átfogó szabályváltozásokra.

Szavaiból kivehető, Binottóhoz hasonlóan ő is hosszú távban gondolkodik a továbbra is épülőfélben lévő Ferrarival, ám ettől nem feltett kézzel várják ezt az idényt. „Remélem, hogy csapatként jól dolgozunk, jó autót építünk, és képesek leszünk megnyerni a bajnoki címet. Én mindent beleadok a győzelemért. Az én szememben ez a legjobb csapat, ezért olyan teljesítményt igyekszem nyújtani a pályán, amilyet megérdemelnek.”

A Ferrari korábbi csapatfőnöke, a Leclerc-t menedzselő Nicolas Todt apja, Jean Todt úgy véli, elsősorban nem a versenyzőn fog múlni, megkapja-e az esélyt már 2020-ban a végső győzelemre. „Charles-nak biztosra kell mennie arról, hogy a megfelelő autó legyen alatta, amivel nyerhet. Én örülnék neki, ha világbajnokká válna, megérdemelné. Minden azon múlik, milyen autót vezet. A győzelemhez nyolcvan százalékban az autó kell, húsz százalékban a versenyző. Nála a húsz százalék már megvan” – méltatta a ferrarist a múlt heti Monte-Carlo Ralin, melyen egyébként Leclerc-rel együtt tűnt föl a díszvendégek között.