Musorujsag
Élő Eredmények

Mindenkinél hamarabb viszi pályára új autóját a Red Bull?

Mindenkinél hamarabb viszi pályára új autóját a Red Bull?

Motorsport-Magazin
Kielemezte és orvosolta régi gyenge pontját a Red Bull, és jelen állás szerint úgy fest, az osztrákoké lesz az első csapat, amely pályára viszi 2020-as autóját.

Helmut Marko már korábban is dicsekedett azzal, hogy a Red Bull két héttel megelőzi önmagát a 2020-as felkészülés tekintetében, és olyan jól áll az új autó fejlesztésével, mint még soha. A német Motorsport-Magazinnak adott interjújában most megerősítette mindezt, miközben arról is beszélt, pontosan mikor debütál az RB16-osuk.

„Az előkészületek nagyon jól zajlanak. Az előző évekhez viszonyítva jelentősen előrébb járunk időben. Ez azt jelenti, hogy február 12-én lesz az első pályára gördülésünk Silverstone-ban. Azt megelőzően az autónk már a tesztpadon fut” – nyilatkozta a Red Bull tanácsadója.

Az osztrák gárda várhatóan az első fotókat is közzéteszi a próbaút napján az új modelljéről, miközben jó eséllyel ők lesznek az elsők, akik pályára is viszik a 2020-as masinájukat. A silverstone-i bejáratásuk napján ugyan a Renault is évnyitó rendezvényt tart Párizsban, ám esetükben még az is kérdéses, a tényleges új autójukat leplezik-e le. Eközben a Ferrari egy nappal korábban, február 11-én este tartja a hivatalos bemutatóját egy olaszországi színházban, ám arról nincs hír, hogy azt megelőzően tartanának filmes napot a fioranói pályájukon.

Minden jel arra utal tehát, hogy a Red Bull, amely évekig arról volt híres, hogy az első tesztnapokon csavarozta össze új versenygépét, most mindenkit megelőz. Mint azt Marko kiemelte, ennek nagy jelentősége van az esetükben. „Korábban az egyik gyenge pontunkat az jelentette, hogy mindig időbeli késéssel indultunk neki a szezonnak. Úgy vélem, most ezt sikerült orvosolnunk. Kielemeztük a gyengeségeinket, és ebből egyértelműen az jött le, hogy késésben vagyunk, általában egészen Barcelonáig. De tavaly például Ausztriától jöttünk csak igazán lendületbe” – fejtegette, mi sarkallta őket az első tesztút előrehozására.

A csapat már korábban kijelentette, 2020-ban a bajnoki címekért szeretne küzdeni, és hogy ez reálissá váljon, már az első versenyhétvégétől szeretne versenyképes lenni. Marko szerint a kilátásaik jók a Hondával közös második évük előtt, főleg azok után, ahogyan az első szezonjuk alakult. „A mérleg pozitív, és ezért a Hondát is dicséret illeti, mivel a versenyeken egyetlen motorhibánk sem volt, se gondok a hajtóegységgel. Több motorcserénk volt, amikért hátrasorolásos büntetéseket kaptunk, de ezt tudatosan csináltuk, és nem azért került sor a cserékre, mert a motorok nem bírták volna, hanem azért, mert így nőtt a teljesítményük.”

Helmut Marko (Fotó: XPB)

2019 kapcsán elmondta: „Ami az együttműködés egészét illeti, már az első tesztnaptól kezdve nagyon jól ment minden, aztán egyre jobb lett. A Honda maximálisan tartotta azt, amit előzetesen ígért nekünk. Elégedettek vagyunk. Csak három győzelem lett belőle, de lehetett volna öt is. Ami a karosszériát illeti, nem kezdtünk olyan jól, köszönhetően az új első szárnynak, ami problémát okozott számunkra. Az áttöréshez vezető úton először volt egy módosításunk Franciaországban, ami viszont nem igazán működött, majd a Red Bull Ringen érkezett az új első szárnyunk, amivel először voltunk versenyképesek.”

Az új idényre a Red Bull legfőbb célja, hogy kiegyensúlyozottabbá váljon. „A favorit egyértelműen a Mercedes Hamiltonnal. De mi tudjuk már, hogy mik voltak a gyenge pontjaink, keményen dolgoztunk rajtuk. Az autónk Ausztriától szinte mindenütt versenyképes volt, és hisszük, hogy ami tőlünk várható a karosszéria oldalán, valamint ami a Hondától a motor részéről, azzal egy szintre kerülhetünk. Tavaly későn lendültünk formába egy technikai gond miatt. Idén emellett a Mercedeshez hasonlóan a mi autónknak is minden pályán azonnal versenyképesnek kell lennie. Ők amikor nem voltak azok, akkor is elég gyorsan magukra találtak. A gumikat is jól kell értenünk. Mindezeket nézve úgy hiszem, erős csomagunk lesz. És más, ha az ember elöl tud lenni, nyomást tud gyakorolni az ellenfélre, aki így talán hibázik. Képesnek érezzük magunkat arra, hogy harcba szálljunk a bajnoki címért” – tekintett előre magabiztosan Marko.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak