Musorujsag
Élő Eredmények

Minden sporteseményét lefújta az F1-et is fogadó Sanghaj

Minden sporteseményét lefújta az F1-et is fogadó Sanghaj

Speedweek
Minden sporteseményt lefújt a sanghaji sportszövetség a koronavírus miatt, így egyre valószínűbb, hogy nem lesz mód megtartani az áprilisi Forma–1-es Kínai Nagydíjat.

A Forma–1-es Stratégiai Csoport szerdai ülésén egyeztet arról, mit kezdjen az április 19-ére kiírt Kínai Nagydíjjal az országban tomboló koronavírus-járvány tükrében. A Forma–E már a hétvégén lemondta a március 21-ére tervezett kínai versenyét, és számos egyéb sporteseményt töröltek már az országban.

Miközben az F1 még nem határozott, a hét elején a Sanghaji Sportszövetség egy közleményt adott ki, melyben arról tájékoztatott, hogy a városban rendezendő valamennyi sporteseményt lemondják, és mindaddig tilos efféle rendezvényeket tartani, amíg nem múlik el a járvány veszélye. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy ha erre nem kerül sor áprilisig, bármi is az F1 szándéka, módjuk sem lesz megtartani a nagydíjhétvégéjüket a sanghaji versenypályán.

A kérdés most az, hogy alakul a helyzet a következő hetekben, hónapokban. A járvány egyelőre erőteljesen terjed tovább. Ennek jele az is, hogy a gócpontot jelentő Hupej tartományról az óceánparti Csöcsiang tartományra is kiterjesztették a karantént. E tartomány már közvetlen szomszédságban van Sanghajjal, a város alig 200 kilométerre található a tartományi fővárostól, Hangcsoutól. A helyi hatóságok a vonatközlekedést is leállították, a térségben élők pedig még bevásárolni is csak szigorú szabályok szerint járhatnak el, meghatározott naponként.

A 2020-as F1-es bemutatók időpontjai (Grafika: Boxutca) Grafika: Boxutca

A koronavírussal fertőzöttek száma a pekingi egészségügyi szervezet jelentése szerint tovább nő. Február 4-én 3887 új beteget regisztráltak, s ezzel összesen már közel 25 ezer főnél járnak, miközben a halálos áldozatok száma már csaknem elérte az 500-at.

Tekintve, hogy az F1 jogtulajdonosa és az FIA mennyire elővigyázatosan járt el tavaly a Japán felé tartó tájfun esetében (előre törölték a szombati programot), nehéz elképzelni, hogy rábólintsanak a kínai futamra, ha nem javul jelentősen a vírushelyzet a térségben. Ha a betegség az F1-es közösségbe is betörne, az utazások miatt azzal további futamokat is veszélybe sodornának, nem beszélve a nemzetközi terjesztés F1-en túlmutató problémájáról. A sportág illetékesei ennek veszélyét aligha vállalnák föl.

A kínai futam naptáron belüli áthelyezésére kevés az esély, a sok verseny és a logisztikai nehézségek szinte ellehetetlenítik ezt.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak