Musorujsag
Élő Eredmények

Hamiltonnal és hosszú távra tervezi F1-es jövőjét a Mercedes

Hamiltonnal és hosszú távra tervezi F1-es jövőjét a Mercedes

Mercedes
Együtt szeretné tartani jelenlegi sikercsapatát a Mercedes a Forma–1-ben, ám Toto Wolff sem a saját, sem Lewis Hamilton, sem a márka maradására nem adott garanciát.

Jelentős szponzori megállapodást jelentett be hétfőn a Mercedes a Londonban megejtett 2020-as festésbemutatóján. Az INEOS ugyan névadó támogatóvá nem válhat a gárda mellett továbbra is kitartó Petronas miatt, ám a hírek szerint a megállapodásuk anyagi szempontból azonos szintet képvisel a maláj olajipari vállalatéval. Ez pénzügyi stabilitást garantál a javarészt eleve saját bevételekből és szponzorpénzekből működtetett sikercsapatnak, és miután az új szerződés öt évre szól, azt is erősíti, hogy a Mercedes a jelenlegi F1-es megállapodása 2020 végi lejárta után is a királykategóriában kíván maradni.

Toto Wolff, az istálló csapatfőnökeként és a márka sportigazgatójaként ismét megerősítette, a 2021-ben rajtoló új korszaknak is a Mercedes gyári csapataként kíván nekivágni, jóllehet van még bizonytalan pont e téren, hiszen ehhez az F1 tulajdonosával, a Liberty Mediával és a szabályalkotó FIA-val is minden részletről meg kell állapodniuk, amire még nem került sor.

„Ahogy mindig is mondtuk, mi hosszú távon tervezzük ezt. A Mercedes márkája számára ez egy jelentős marketingplatform. Mi ezzel foglalkozunk: versenyautókat és utcai autókat építünk. A Forma–1 a kirakata a hibridtechnológiának. Ezt sajnos nem kommunikálták megfelelően, hiszen a V6-os hibridkorszak legelején lehúzták az egészet. Nagyobb hangsúlyt kell helyeznünk erre. Nekünk tetszik ez a platform, ugyanakkor még a tárgyalások közepén járunk a kereskedelmi jogok birtokosával, és bizonyos kérdéseket még rendezni kell. Ez a partneri megállapodás mindenesetre jelzi, mik a szándékaink: folytatni szeretnénk a sikeres utunkat a Forma–1-ben” – utalt az INEOS-szal kötött ötéves szerződésükre.

Toto Wolff (Fotó: Mercedes) Toto Wolff (Fotó: Mercedes)

A cég első embere, Sir Jim Ratcliffe rámutatott, a Mercedes márka is gyökeres változáson ment keresztül a csapata F1-es sikereinek hatására, így nem is kérdés, megérné-e számukra folytatni. „Ez nem csupán a technológia áramlásáról szól. Ha megnézem a Mercedes tizenöt-húsz évvel ezelőtti imázsát, ez egy taxi volt, az urak autója. Én akkoriban sosem vásároltam volna Mercedest. De ma teljesen más az imázsuk, és ez nagyban a sikerességük miatt van így. Teljesen más lenne, ha egy visszafogottan sikeres csapatot támogatnának. Ők viszont talán a legjobb és legsikeresebb sportcsapat a világon, akik hat bajnokságot nyertek az F1-ben egymás után, amire még nem volt példa. Ez részévé vált a Mercedes imázsának” – hízelgett Nagy-Britannia leggazdagabb embere az új partnernek.

Wolffot megkérdezték, szerinte mikor várható eredmény az új Concorde-egyezmény ügyében. „Ez egy éppen zajló folyamat, a szerződések pedig összetettek, amikhez időre van szükség. És az ördög a részletekben rejlik. Nem szeretnék emiatt határidőket megjelölni, mivel van elég sok olyan téma, amiről még meg kell állapodnunk. Tart a folyamat, minden résztvevő vágya és célja, hogy megállapodjunk még a 2021-es szezon kezdete előtt, máskülönben ez kellemetlen helyzetet fog teremteni” – próbált nyomást gyakorolni az F1 vezetőire.

Miközben hivatalosan még nyitott a Mercedes F1-es jövője, az is kérdés, mi lesz bajnokuk, Lewis Hamilton sorsa, valamint Wolff kívánja-e folytatni az istálló vezetőjeként. A kettő a brit versenyző elmondása szerint szorosan összekapcsolódik egymással.

Wolff megerősítette, Hamiltonnal még nem ültek tárgyalóasztalhoz, de a szándékaik egyértelműek. „Nyilvánvaló, hogy ezzel a párosítással kellene folytatni. Mi a leggyorsabb versenyzőt akarjuk az autónkban tudni, ő pedig a leggyorsabb autót akarja vezetni. Ennek nyilvánvaló a végkimenetele. Ugyanakkor minden évben közel tíz hónapon át utazgatunk a világban, és minden második héten egymás idegeire megyünk. Emiatt télen békén hagyjuk egymást. Legutóbb a karácsonyi buli előtti estén beszéltem vele. Jó beszélgetés volt, és abban maradtunk, hogy akkor folytatjuk, vagy inkább kezdjük el az egyeztetést, ha visszatér Amerikából és ténylegesen elkezdődik a szezon.”

Toto Wolff és Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes) Toto Wolff és Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes)

„Én folyamatosan hiszek a csapatunk erejében, hogy képesek vagyunk fölkelteni a legjobb versenyzők érdeklődését. És a hat bajnoki címével Lewis, hogy ő a legjobb jelenlegi versenyző. Közép- és hosszú távon is hiszem, hogy képesek leszünk a legjobb technológiát biztosítani a legjobb versenyzők számára, vonzónak maradni a szemükben” – jelentette ki diplomatikusan, hogy nem számít Hamilton csapatváltására.

Saját jövőjéről ugyancsak diplomatikusan nyilatkozott. „Az én helyzetem eltér az összes többi csapatfőnökétől, hiszen én üzleti partner vagyok a Daimler mellett, és minden nap meg is kell csípnem magam, hogy elhiggyem, ilyen helyzetben vagyok. Ez teljesen más. A Daimlerrel közösen tervezgetjük a hosszú távú stratégiánkat, és minden adott a sikeres jövőhöz. De ahogyan Lewisszal is, itt is az egyeztetések kellős közepén vagyunk még, finomítani kell pár dolgon, és nem szeretnénk megmondani, mikor fogunk aláírni, mivel ha határidőt szabok, akkor folyton erről fognak kérdezgetni.”

Borítókép: Fotó: Mercedes

További tartalmak

Kapcsolódó hírek