Az áprilisi Kínai Nagydíj lefújására készül az F1

Az M4 Sport értesülése szerint még ma bejelentést tesz a Forma–1 arról, hogy törli az április 19-ére tervezett Kínai Nagydíjat a koronavírus miatt. A későbbi rendezés lehetőségéről még tart az egyeztetés.

Fotó: XPB
Az eredetileg 22 versenyesre tervezett 2020-as F1-es versenynaptárban Kína az április 19-ei dátumot kapta. Noha még bő két hónap van hátra a futamig, az országban kialakult koronavírus-járvány miatt már hetek óta pedzegetik, hogy veszélyben a sanghaji verseny. Az ország az utóbbi hetekben több sporteseményét is törölte, köztük a március második felében rendezendő sanyi Forma–E-futamot is.

Ross Brawn, az F1 sportigazgatója a múlt héten arról beszélt, nem szívesen mondanának le a kínai versenyükről, ezért szükség esetén megpróbálnának új időpontot keresni neki a naptár végén. Az M4 Sport úgy értesült, hogy a futamot jó eséllyel törölni fogják, az erről szóló bejelentésre pedig még szerdán sort kerít a kereskedelmi jogok tulajdonosa. Ezen értesülést már több külföldi oldal is megerősítette, ugyanakkor egyes források arról is beszámoltak, hogy a sorozat vezetői szerdán még tesznek egy kísérletet a verseny áthelyezésére, és egyeztetnek a csapatokkal annak lehetőségéről, hogy a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj későbbre tolásával novemberben helyet szorítsanak Kínának.

Chase Carey, a Forma–1 vezérigazgatója a Reutersnek szerdán egyelőre csak azt erősítette meg, hogy a Kínai Nagydíj április 19-ei megrendezésére kevés az esély. „Elismerjük, hogy az esemény elhalasztása egy lehetőség, és talán még messzebb is mehetünk, és azt is mondhatjuk, ez a valószínű” – fogalmazott az amerikai.

Chase Carey (Fotó: XPB)Akár elmarad, akár áthelyezik, a Kínai Nagydíj az áprilisi kihullásával egy négyhetes űrt vág az F1-es tavaszi programba, mely éppen a naptár két új helyszínét fogja szétválasztani. Április 5-én az első Vietnámi Nagydíjra kerül sor, míg május 3-án a visszatérő Zandvoort Holland Nagydíja következik.

A kínai koronavírus halálos áldozatainak száma a keddi jelentések szerint elérte az 1114-et, a betegek száma pedig a 45 ezret közelíti. Noha az ország többi területe után az elmúlt három napban már a gócpontot jelentő Hupej tartományban is csökkenni kezdett az újabb megbetegedések száma, a járványveszély elmúlására a tanulmányok szerint március előtt nemigen mutatkozik esély. És tekintve, hogy az F1-nek már ezekben a hetekben szakembereket kellene a helyszínre küldenie a futam előkészítéséhez, a nagydíj lefújása vagy elhalasztása tűnik a legbiztonságosabb megoldásnak.