×

Carey: Komoly kihívás lesz új időpontot találni a Kínai Nagydíjnak

A Forma–1 sportigazgatója, Chase Carey elismerte, komoly kihívás lesz új időpontot találni a koronavírus miatt „elhalasztott” Kínai Nagydíjnak, igaz, az illetékesek még „nem dolgozták ki” az összes lehetőséget.

Motor Racing - Formula One World Championship - Chinese Grand Prix - Race Day - Shanghai, China Fotó: XPB
Szerda délután hivatalossá vált, eredeti időpontjában (április 19) biztosan nem fogják megrendezni a Kínai Nagydíjat az országban kitört koronavírus-járvány miatt. Közleményükben az F1 vezetői és a verseny szervezői kiemelték, egyelőre szó sincs végleges törlésről, hiszen vizsgálják a lehetőségét annak, hogy egy később időpontban sort kerítsenek rá.

A feladat azonban nem egyszerű, a 2020-as menetrend ugyanis zsúfolt, a futamok időpontjai pedig már kőbe vannak vésve. A legegyszerűbb talán az lenne, ha az év végén rendeznék meg a viadalt (amennyiben ez lehetséges), Abu-dzabinak viszont szerződéses joga van a szezonzáróra.

Fotó: XPBÉppen ezért fölmerült, az abu-dzabi futam kerülhet decemberre, a kínai pedig az arab viadal elé, de arról is olvashattunk már, hogy Kína szeptember végén, október elején kaphat helyet a naptárban, igaz, ebben az esetben létrejön egy zsinórban három futamos sorozat, amit a csapatok 2018 óta (akkor láttunk triplahétvégét) mindenképp el szeretnének kerülni.

Nincs tehát könnyű dolguk az illetékeseknek – ez most az F1 sportigazgatója is elismerte. „Kihívást jelent. Elkezdtük a birkózást a rendkívüli eseményekkel, de a szezon eseményeinek az időpontjai már véglegesítve vannak. A menetrend tejes” – kezdte. „Nagyra tartjuk a kínai partnereinket. Mindig nagyszerű partnernek bizonyultak. Növekedést értünk el az országban, és ezt is szeretnénk fenntartani. De az emberek egészsége és biztonsága a legfontosabb” – hangsúlyozta.

„Nehézségekkel szembesülnénk, ha be akarnánk szúrni egy futamot a már kész menetrendbe, vagy át akarnánk helyezni egyet, amikor a dátumok már kőbe vannak vésve. De foglalkozunk a témával. Nem dolgoztunk ki még minden lehetőséget, viszont komoly kihívásokkal kell majd szembenéznünk” – magyarázta Carey, majd jelezte, még nincs konkrét ötlet, még „ismeretlen vizeken eveznek.”

A 2020-as tesztprogram (Grafika: Boxutca)

A 2020-as tesztprogram (Grafika: Boxutca)