×

Újra „jó hellyé” vált a McLaren – most próbál pályán maradni

Lendületet adott a 2019-es feltámadás a McLarennek, de Andreas Seidl csapatfőnök igyekszik a földön tartani az azon korábban már koppanó csapatot.

Zak Brown és Andreas Seidl (Fotó: McLaren)
Megadták a módját, de nem estek túlzásba, egy se nem túl rövid, se nem túl elnyújtott bemutatóval rukkolt elő a McLaren csütörtök délután Wokingban – ugyanúgy a középúton maradva, ahogyan arra csapatként a versenypályán is törekszenek. A McLaren 2019-ben talált rá erre az irányra. A Honda-évek csalódásai után 2018-ban nagy pofonként érte őket, hogy miközben folyamatosan a partnerükben keresték a hibát, kiderült, valójában bennük is van hiba bőven. 2019-ben vissza is tértek a földre. Elvárásaikat a lehetőségeikhez igazították, csapatuk irányítását új vezetőség kezébe adták, akik már nem is erőltetik a korábban fenntartani próbált „élcsapat imázst”, hanem önkritikusan és alázatosan dolgoznak azért, hogy élcsapatot faragjanak az időközben középszerűvé váló gárdából.

Hogy jó úton haladnak, annak ékes bizonyítéka a tavaly megszerzett konstruktőri negyedik hely. És az is, hogy a korábbi pesszimizmust és gőgösséget mára az optimista energikusság, a visszafogottság és a vidámság váltotta föl, mely éppúgy megmutatkozik a két fiatal és sikerre éhes versenyző nagyszerű, baráti kapcsolatában, mint Zak Brown és a csapatfőnök Andreas Seidl tréfálkozásaiban.

Seidl kulcsember ebben a folyamatban. Módszeres németként, tapasztalt szakemberként és friss szemléletmódot hozó külsősként az ő feladata mozgásban és a pályán tartani a tavaly újra lendületbe jött és irányt talált gépezetet. „Elégedett vagyok a fejlődésünkkel. Tavaly futamról futamra folyamatosan javultunk. És elégedett vagyok a vezetőgárdámmal is, amelyben már mindenki a helyére került. James Key a technikai igazgató, Piers Thynne a gyártásigazgató és Andrea Stella a versenyigazgató. Szenzációs munkát végeztek. Tiszta tervünk van a jövőre vonatkozóan, és most a legfontosabb, hogy csapatként megtartsuk a lendületet, fejlődjünk tovább” – jelentette ki az MCL35-ös bemutatóján.

Hozzátette, egy sikeres év után nem válhatnak ismét elbizakodottá. „Fontos, hogy a tavalyi eredményünk ne vakítson el bennünket. Nagyszerű volt, de most minden csapat újra a nulláról indul. Egy szezon elején mindenkinek azonosak a céljai, mindenki ugyanolyan keményen dolgozik, mint mi. Számomra a legfontosabb, hogy magunkra figyeljünk. Az eddig látottakkal elégedett vagyok, az autó fejlesztése jól ment a télen. Egészen optimistán várhatjuk az új évet, de közben realistának is kell lennünk.”

Zak Brown és Andreas Seidl (Fotó: McLaren)

Zak Brown és Andreas Seidl (Fotó: McLaren)



Zak Brown ügyvezető igazgató a csapaton belüli éles hangulatváltozás fontosságáról és Seidl szerepéről beszélt. „Köszönet jár a versenyzőinknek a jó hangulatért. A McLaren egy mókás csapat, élvezet a garázsunkban lenni, jó a gyárunkban dolgozni. Andreas kiemelkedő munkát végzett a csapat felépítésével, valamint azzal, hogy irányt mutatott, összeszedetté tette a csapatot. Nem hinném, hogy találhatnánk jobb szakembert arra, hogy irányítsa az F1-es csapatunkat.”

Ami a jó hangulatot illeti, ezen a ponton máris jött az ezt bizonyító jelenet. Szavait hallva Seidl mosolyogva hátba veregette főnökét, aki erre megjegyezte, azért jól meg is fizetik a németet… „Izgalmas idők ezek a McLarennél. Sikerült fordítanunk, de még így is hosszú út áll előttünk” – figyelmeztetett a józanság fontosságára az amerikai is.

2020 kapcsán Seidl kiemelte, a maximumot kell kihozniuk a következő hét hétben esedékes barcelonai tesztekből ahhoz, hogy jó alapokkal láthassanak neki a negyedik helyük megvédésének. „Versenyző vagyok, mind azok vagyunk. Szeretjük, amikor egy versenypályán ér minket a napfelkelte vagy a napnyugta. Nagyon várom már, hogy újra a pályán legyünk. Az előző évekhez képest még nagyobb megszorítások vannak a tesztek terén, hiszen csak hat napunk lesz. Fontos lesz emiatt sok kilométert teljesíteni ahhoz, hogy a lehető legfelkészültebben érkezzünk Melbourne-be. Úgy vélem, elvégeztük a házi feladatunkat a tél folyamán. A versenyzőink nagyszerű munkát végeztek a mérnökökkel, fontos volt a jelenlétük a gyárban. A csapattal együtt úgy érzem, hogy készen állunk az új szezonra. Ideje újra nekivágni!”

Kapcsolódó tartalom

F1 Hírek
Előállt az új McLaren!