Bemutatkozott az Alpha Tauri F1-es csapata

Péntek este leleplezte új autóját és megújult arculatát a Toro Rosso átnevezett utódcsapata. 2020-tól új név a rajtrácson: itt az Alpha Tauri!

Az Alpha Tauri AT01-es (Fotó: Alpha Tauri)
F1-es autó egy fehér lepel alatt egy fehér emelvényen, a háttérben kirakatot formáló díszlet, prémiummárkás ruházatot viselő bábokkal – a Red Bull 7-es hangárjának már a berendezése is mindent elárult arról, milyen megújuláson megy keresztül idén az eddig Toro Rosso néven ismert csapat. A Red Bull pár éve indította útnak egy csillagképről elnevezett ruházati márkáját, az Alpha Taurit, tavaly pedig úgy döntött, azt most a Forma–1-es B-csapatán keresztül teszi ismertté a nemzetközi közönség köreiben. Így született meg a Scuderia Alpha Tauri-Honda, amely péntek este debütált.

A Franz Tost által irányított csapat maga nem változott, csupán a neve és a külseje. Aki az új imázs mellett hagyományos prezentációra számított, csalódnia kellett. Volt portréfestés, a közönség soraiban ülő korábbi magyar szövetségi kapitány, Lothar Matthäus tetszését elnyerő divatbemutató, és az új csapatruházatot is láthattuk, s csak ezután következett a várva várt négykerekű és a várva várt festés. És mint az modell lányok és fiúk megszámlálhatatlan teljesített köre után kiderült, megérte rá várni!

A csapat új alapszíne a sötétkék és a fehér lett, mindez egy elegáns módon kivitelezve, mely kicsit talán a 2000-es évek BMW-it idézi. Az új AT01-es modell, melyről a csapat stúdiófotókat is közzétett a festés bemutatójával párhuzamosan szombaton már száguldani is fog: az olaszországi Misanóban Danyiil Kvjattal teljesíti első köreit egy filmes bejáratás alkalmával.

Az Alpha Tauri AT01-es (Fotó: Alpha Tauri)

Az Alpha Tauri AT01-es (Fotó: Alpha Tauri)Franz Tost csapatfőnök az új autó kapcsán elmondta, nemcsak a külseje vonzó, a fejlesztés során ígéretes számokat is produkált. „Nagyon optimisták vagyunk az új szezon kapcsán. Hogy miért? Mindenekelőtt azért, mert az új autó nagyon jó eredményeket produkált a szélcsatornában. Másodszor azért, mert a szakurai barátunk, a Honda nagy előrelépést ért el a motorjával a téli hónapokban, mind a teljesítmény, mind a megbízhatóság terén. Harmadszor pedig mert két nagyszerű versenyzőnk van, amit már tavaly is láthattunk, amikor éppen csak lemaradtunk a dobogó tetejéről. Nagyon optimisták vagyunk tehát, a csapatnak jól kell teljesítenie, és az Alpha Taurival van egy remek partnerünk is. Meggyőződésem, hogy sikeres év vár ránk” – fogalmazott az osztrák.

Franz Tost csapatfőnök az új autó kapcsán elmondta, nemcsak a külseje vonzó, a fejlesztés során ígéretes számokat is produkált. „Nagyon optimisták vagyunk az új szezon kapcsán. Hogy miért? Mindenekelőtt azért, mert az új autó nagyon jó eredményeket produkált a szélcsatornában. Másodszor azért, mert a szakurai barátunk, a Honda nagy előrelépést ért el a motorjával a téli hónapokban, mind a teljesítmény, mind a megbízhatóság terén. Harmadszor pedig mert két nagyszerű versenyzőnk van, amit már tavaly is láthattunk, amikor éppen csak lemaradtunk a dobogó tetejéről. Nagyon optimisták vagyunk tehát, a csapatnak jól kell teljesítenie, és az Alpha Taurival van egy remek partnerünk is. Meggyőződésem, hogy sikeres év vár ránk” – fogalmazott az osztrák.

Ezen sikereknek alapja lehet, hogy a csapat már 2019-ben szorosabbra fűzte technikai együttműködését a Red Bull-lal, amelytől a korábbinál több alkatrészt és rendszert kapnak készen, köszönhetően annak, hogy azonos motort használnak. „Az autó teljes hátulját a Red Bull Technologytől kapjuk, a váltót, az erőátvitelt, az első és hátsó felfüggesztést is. Ez azt jelenti, hogy mechanikai szempontból is nagyon versenyképesek leszünk. Ami az elvárásokat illeti, a legjobb ötben kell végeznünk a konstruktőri bajnokságban” – tette egyértelművé Tost.

Az Alpha Tauri AT01-es (Fotó: Alpha Tauri)

Az Alpha Tauri AT01-es (Fotó: Alpha Tauri)A csapat két versenyzője idén is Danyiil Kvjat és Pierre Gasly lesznek, akik 2019-ben egy-egy dobogóval járultak hozzá az istálló (pontosabban a Toro Rosso) történetének legjobb év végi eredményéhez. Juniorcsapathoz mérten ők ketten már rutinos párosnak számítanak.

„Mindenki nagyon izgatott. Holnap reggel először viszem pályára ezt az autót Misanóban” – nyilatkozta Kvjat. „Izgalmas időszak ez, hiszen jövő héten jön a barcelonai teszt is. Az autó pedig nagyon elegáns.”

A tavaly Interlagosban másodikként záró és ezzel a csapat szezonbeli legjobb eredményét szállító Gasly Kvjathoz hasonlóan kiemelte, mennyire sikeres évet zártak 2019-ben, ám abban bízik, hogy lehet még ennél is feljebb. „Interlagos életem versenye volt a dobogómmal, de az elmúlt két évünk is erős volt. A célunk megismételni ezeket az eredményeket a lehető legtöbbször. Idén is próbálkozni fogok” – ígérte a francia, aki annak is örül, hogy Faenza egy divatmárkával állt össze, mivel ő maga is szereti a divatot. „Izgatottan várom, hogy pályára hajtsunk és kiderüljön, mit tud az új autó. Holnap Misanóba megyünk, aztán jön a teszt jövő héten. Izgalmas idők ezek!”

Képgaléria az Alpha Tauri új autójáról, a versenyzők egyenruhájáról is sisakjáról:

Fotó: Alpha Tauri