Ezzel az autóval hajt a hetedikre a Mercedes és Hamilton!

Két legfőbb riválisa után a Mercedes is bemutatta 2020-as versenyautóját. Vajon folytatni tudják hat éve tartó egyeduralkodásukat a W11-essel?

A Mercedes W11-es (Fotó: Mercedes)
Ami a bemutatókat illeti, a Mercedes ezúttal maga elé engedte két legnagyobb ellenfelét, a Ferrarit és a Red Bullt, ám ezzel csak azt érte el, hogy övé lett a leleplezések első hetének utolsó napja, a vele járó nagy figyelemmel. Reményeik szerint az idény végén is övék lesz az utolsó szó. A frissen megalkotott W11-essel nem kisebb a céljuk, mint megszerezni a sorozatban hetedik egyéni és csapatbajnoki címet, amire még soha senki sem volt képes az F1 70 éves történetében.

A 2020-as évjáratú festését a csapat már hétfőn prezentálta. Már akkor kiderült, hogy új támogatójuknak, az INEOS-nak köszönhetően új szín, a piros kerül föl az autójukra, mely a megszokotthoz képest más fényezést is kapott. A most közzétett fotókon jól látható, hogy az első és a hátsó szárny festése is módosult, azokon a Petronas türkize és a fekete szín is helyet kapott. Emellett a kocsi oldalán is eltérő mintázattal fut végig a türkiz ív.

A Mercedes W11-es (Fotó: Mercedes)

A Mercedes W11-es (Fotó: Mercedes)A sima tavalyi címvédés talán azt sugallja, nemigen volt gyenge pontja a Mercedes 2019-es gépének, ám a valóság kicsit más. Az év második felének szorosabb versenyeit leginkább annak köszönhettük, hogy a nagy leszorítóerőt generáló W10-es sebezhetőnek bizonyult az egyenesekben. Ez részben a motorfejlesztésük megtorpanásának, részben a túl nagy légellenállásnak volt a következménye. A mérnökök az idei konstrukcióval e gyenge pontokat próbálták kiküszöbölni az aerodinamikai koncepció finomításával és a motor újratervezésével.

Az új autó alapkoncepciója mindazonáltal első ránézésre nem változott. Az első szárny továbbra is a Ferrari által követett irány ellenpólusa, jóllehet ezen a téren a bemutatókhoz képest általában sok változás szokott jönni a teszteken. A masina jellegzetes karcsú orra is megmaradt, akárcsak a az autó mérsékelt előredöntöttsége.

A Mercedes W11-es (Fotó: Mercedes)

A Mercedes W11-es (Fotó: Mercedes)Az utóbbi időben szinte tökéletes gépezetté csiszolódott csillagosok versenyzőfronton is jól bejáratott felállással várják az új idényt. Lewis Hamilton a nyolcadik évének fut neki a csapattal, míg Valtteri Bottas negyedszer próbál csapattársként lépést tartani a hatszoros világbajnokkal. Mindketten az eddigi legjobb idényüknek titulálták a 2019-est – ám idén mindketten tovább emelnének a szinten.

Valtteri Bottas és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Valtteri Bottas és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)Az első fotók közzététele után a Mercedes nagyjából egy óra múlva egy hivatalos bemutatót is tart Hamiltonékkal, amit online csatornáikon lehet majd figyelemmel kísérni. Pénteken azonban nemcsak mutogatja, már használja is az új autóját a csapat. Szerdán Silverstone volt a helyszíne a Red Bull RB16-os bejáratásának, és most ugyanezen pályán tart filmes napot a címvédő, amely az ismerkedésről a nap folyamán folyamatosan fog közölni fotókat és videókat.