Musorujsag
Élő Eredmények

Vandoorne lett a Mercedes új tartalékversenyzője

Vandoorne lett a Mercedes új tartalékversenyzője

Mercedes
A McLaren korábbi versenyzőjét, Stoffel Vandoorne-t nevezte meg 2020-as hivatalos tartalékversenyzőjének a Mercedes csapata.

F1-es visszatérésről talán túlzás beszélni, ám Stoffel Vandoorne így is tett egy lépést, mellyel újra közelebb került a királykategóriához. A belga versenyző a GP2 fölényes megnyerése után a jövő egyik nagy tehetségeként mutatkozott be a McLarennél három évvel ezelőtt, ám miután 2018-as szezonjában egyetlen időmérő edzésen sem tudta legyőzni csapattársát, Fernando Alonsót, a wokingiak ajtót mutattak neki, a helyére szerződtették másik fiatal pártfogoltjukat, Lando Norrist, ő pedig kiszorult az F1-ből.

Vandoorne-t ezt követően karolta föl a Mercedes: a Forma–E-ben a 2018/19-es idényre szerződést adott neki partnerük, a HWE-csapat, amely a mostani új szezonra aztán átalakult a csillagos márka gyári csapatává. A korábbi F1-es versenyző futamot ugyan még nem nyert az új kiírásban, ám két harmadik és egy hatodik helyezésével vezeti az összetett pontversenyt.

Most pedig bejelentették, hogy a Forma–E-szezonjával párhuzamosan az eddiginél fontosabb szerepet kap a Mercedestől: a hivatalos tartalékversenyzőjük lesz. Ezt a pozíciót 2019-ben Esteban Gutiérrez, valamint az időközben a Renault-hosz szerződő Esteban Ocon töltötte be – idén a mexikóinak osztoznia kell az Ocon helyébe lépő Vandoorne-nal.

A belga a Forma–E és az F1 programjának kevés ütközése miatt is vállalhatta az új szerepkört. Azzal, hogy a márciusi kínai versenyét törölte az elektromos sorozat, és a királykategória is bizonytalan időre „elhalasztotta” áprilisi kínai futamát, csupán három hétvégére nem kísérheti el az F1-es Mercedes-csapatot: Vietnámba, Hollandiába és Azerbajdzsánba, mely nagydíjak dátuma ütközik az FE-futamok időpontjával.

Borítókép: Stoffel Vandoorne (Fotó: XPB)

További tartalmak