Musorujsag
Élő Eredmények

Az F1 motorhome-ok nélkül? A McLaren belemenne – egy feltétellel

Az F1 motorhome-ok nélkül? A McLaren belemenne – egy feltétellel

Motorsport-Magazin, Racefans
Nem okozna problémát a McLaren főnöke számára, ha az F1 valóban betiltaná a csapatok utazó motorhome-jainak használatát.

A Forma–1 sportigazgatója, Ross Brawn nemrégiben elárulta, a sportág fenntarthatóbbá és környezettudatosabbá tételén dolgozva erősen fontolgatják, hogy betiltják a csapatok által az európai versenyekre utazgatott fényűző motorhome-ok használatát. Ennek hátterében az áll, hogy a monstrumok folyamatos szállítására használt kamionok rengeteg üzemanyagot használnak el, s ennélfogva jelentős mértékű széndioxidot bocsátanak ki. E szállítás ráadásul logisztikai szempontból nem is észszerűen zajlik, hiszen a száguldó cirkusz nem sorra halad a szomszédos országokon, hanem több ízben is keresztülszeli Európát.

Brawn azzal érvelt a motorhome-ok nélkülözhetősége mellett, hogy az Európán kívüli helyszíneken a csapatok nem saját mobil létesítményeiket használják, hanem azt, amit éppen az adott pálya biztosít számukra, és sosem volt panaszuk.

A McLaren ugyan büszke az ultramodern, több szintes utazó palotájára, ám ügyvezető igazgatója, Zak Brown támogatja Brawn törekvését, és arról is beszélt, hogyan boldogulnának motorhome-ok nélkül. „A valóság az, hogy gyakrabban használunk átmeneti épületeket, mint a saját motorhome-jainkat, és egészen jól tudunk alkalmazkodni. Szingapúrban, Mexikóban, Abu-Dzabiban, Bahreinben és Kínában is nagyon szép létesítményeink vannak, és a sor még folytatható. Szóval szerintem támogathatjuk ezt az elképzelést. Ugyanakkor látnunk kell, hogy pontosan mit kínálnak a mindenkori pályák, mivel egyesek jobb munkát végeznek, mint mások” – fogalmazott az amerikai.

A megújult kanadai pálya az evezős pályára felhúzött átmeneti motorhome-okkal várta a mezőnyt 2019-ben. Senkinek nem volt kifogása ellene (Fotó: XPB)

Brown kiemelte, a motorhome-jaikra a saját személyzetük ellátása mellett az üzleti partnereik és szponzoraik kiszolgálásához van szükségük, melynek minősége egyben egyfajta üzenetet is közvetít arról, milyen csapat/márka az övék. Innen nézve szerinte továbbra is szükség lenne az egyediség lehetőségére. „Ha ideiglenes épületeket is fogunk használni, jó lenne, ha azokat személyre szabhatnánk. Végső soron szeretnénk megtartani annak lehetőségét, hogy a McLaren márkát továbbra is el tudjuk különíteni a többi márkától. De szerintem ez megvalósítható. Végső soron tetszik ez a szemléletmód” – állt Brawn elgondolása mögé.

Ami a motorhome-ok és az imázs kapcsolatát illeti, a McLaren évekkel ezelőtt még valódi presztízskérdést csinált abból, hogy az övé legyen a legnagyobb, legegyedibb motorhome, mely minden igényt kielégít. Ők voltak az egyik elindítói is annak, hogy később ezen a téren is egyfajta vetélkedés alakult ki az évtizedekkel ezelőtt még sima lakóbuszokkal is megelégedő csapatok között. Könnyen lehet, hogy az F1 új vezetősége a 2021-es megújulás jegyében hamarosan véget vet ennek a rivalizálásnak.

Borítókép: McLaren (Fotó: XPB)

További tartalmak