×

Kétnapos nagydíjként lehet esély a novemberi F1-es kínai futamra?

Sajtóértesülés szerint fölvetődött, hogy kétnapos hétvégeként szorítsanak helyet az áprilisban elmaradó Kínai Nagydíjnak a versenynaptár utolsó felében.

Motor Racing - Formula One World Championship - Chinese Grand Prix - Race Day - Shanghai, China The grid before the start of the race. 14.04.2019. Formula 1 World Championship, Rd 3, Chinese Grand Prix, Shanghai, China, Race Day. - www.xpbimages.com, EMail: requests@xpbimages.com - copy of publication required for printed pictures. Every used picture is fee-liable. © Copyright: Photo4 / XPB Images
A héten hivatalossá vált, hogy a Forma–1 nem rendezi meg április 19-én a Kínai Nagydíját az országban kialakult koronavírus-helyzet miatt. A szervezők véglegesen még nem törölték a versenyt, csak bizonytalan időpontra elhalasztották azt. Ross Brawn sportigazgató jelezte, a közeljövőben újabb találkozón vitatják meg az FIA-val és a tíz csapattal, milyen alternatív lehetőségek kínálkoznak a nagydíj későbbi megtartására.

A Racefans korábban azt írta, négy forgatókönyv merült föl lehetőségként: a verseny nyári szünetre ütemezése, az oroszországi és japán hétvégék közé helyezése, amely viszont négy egymást követő nagydíjat jelentene, az Abu-Dzabi elé helyezése a szezonzáró eltolásával, valamint egy év végi brazil, kínai, abu-dzabi triplahétvége megtartása. Munkatársuk, Dieter Rencken pénteken újabb információról adott hírt ennek kapcsán. Tudomása szerint a figyelem középpontjába most a legutóbbi forgatókönyv került, azaz a Kínai Nagydíj Interlagos és Abu-Dzabi közé rakása. Új dátumként tehát november 22-ét nézték ki a sanghaji verseny számára.

Tekintve, hogy a három pálya eltérő kontinenseken és időzónákban van, logisztikai szempontból extrém kihívás lenne az F1-es karaván szempontjából három hét alatt végigzarándokolni e helyszíneket, ám ezt könnyítendő az újságíró szerint most fölvetődött, hogy a kínai hétvégét háromról kétnaposra rövidítsék le, így nyerve pár napot a résztvevőknek az utazáshoz.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)Az elgondolás állítólag az, hogy Sanghaj az első két szabadedzést szombaton tartsa meg, az időmérő edzést és a versenyt pedig a tavalyi tájfun sújtotta Szuzukához hasonlóan vasárnap délelőtt, illetve délután. A harmadik szabadedzést eközben ejtenék a programból.

Mindez akár a főpróbája is lehetne a 2021-től bevezetni tervezett új menetrendnek. Tudniillik az F1 jövőre a nagydíjhétvégék lerövidítésével teremtene lehetőséget a még több versenynek: a teljes csütörtöki gépátvételi és sajtónapot ejtené, annak programját a péntek délelőttbe sűrítené bele, a két szabadedzést aznap délután tartaná meg, a szombat az időmérő, a vasárnap a verseny napja maradna.

Mindez egyelőre nem több találgatásnál és puhatolózásnál. A program bárminemű módosításához a tíz csapat egyhangú igen szavazatára lesz szükség, emellett számos logisztikai és egyéb problémát is orvosolni kellene. Amíg ezek terén nincs előrelépés, a legvalószínűbb továbbra is a kínai látogatás végső törlése.