×

Imola bejelentkezett a Kínai Nagydíj helyére

Bejelentkezett az elnapolt Kínai Nagydíj időpontjáért a királykategóriát legutóbb 2006-ban vendégül látó imolai pálya vezetősége. Választ a Forma–1 vezetőit még nem kaptam hivatalos levelükre.

Formula 1 Grand Prix, Italy, Sunday Race Az eddigi utolsó imolai futam rajtja - 2006 (Fotó: crashPA / xpb.cc)
A múlt héten biztossá vált, hogy a koronavírus-járvány miatt eredeti időpontjában (április 19) nem tudják megrendezni a 2020-as kínai futamot, igaz, a szervezők és a Forma–1 vezetői sem mondtak még le teljesen a viadalról. Közleményükben, és későbbi nyilatkozataikban is hangsúlyozták, igyekeznek új időpontot találni a viadalnak.

Küldetésük azonban egyelőre meglehetősen nehéznek, már-már lehetetlennek tűnik, a versenyek dátumai ugyanis már jó ideje kőbe vannak vésve (tehát nem lehet elmozdítani őket), a zsúfolt menetrend miatt pedig nehéz megfelelő üres hétvégét találni.

A Kínai Nagydíj rajtja (Fotó: MTI/EPA)A Forma–1-es visszatérésért az utóbbi időben mindent elkövető imolai vezetőség (többször jelezték, szeretnék visszakapni futamukat, és az Olasz Nagydíjért is bejelentkeztek, amikor Monza sorsa bizonytalanná vált) most egy új javaslattal állt elő a 22 futamos naptár megmentéséért: ők szívesen rendeznének versenyt április 19-én, a kínai futam eredeti időpontjában!

Benyújtottunk egy kérelmet az FIA-hoz és az F1 vezetőihez, hogy átvegyük a Kínai Nagyíj helyét” – árulta el a pálya első embere, Roberto Marazzi. „De még nem kaptunk visszajelzést. Feltételezem, nem könnyű most megszervezni a dolgokat” – tette hozzá.

Hogy sikeres lehet-e az olaszok akciója, kérdéses, ahhoz ugyanis, hogy az utolsó pillanatban plusz helyszín kerüljön a naptárba minden csapat, minden F1-es vezető beleegyezésére szükség van, miközben a szervezőknek bő két hónap alatt kell pénzügyi támogatást szerezniük, előkészülniük a futamra, és eladni a jegyeket…

A 2020-as tesztprogram (Grafika: Boxutca)

A 2020-as tesztprogram (Grafika: Boxutca)