Musorujsag
Élő Eredmények
×

Red Bull: Most vagyunk a legjobb formában a hibridkorszakban

Red Bull: Most vagyunk a legjobb formában a hibridkorszakban

Soeedweek, F1
Ezúttal nem volt problémamentes a Red Bull tesztnapja, de Christian Horner úgy véli, csapatuk sosem volt még ilyen jó formában a hibridérában. Alexander Albon az első dobogójában reménykedik.

Szerda után csütörtökön is a negyedik legjobb idővel zárta a tesztnapot a Red Bull csapata Barcelonában. Max Verstappen helyett ezúttal Alexander Albon ült az RB16-osban, amivel 0,8 másodperccel maradt el Kimi Räikkönen legjobb idejétől. A thai versenyző a 2-es keveréken futotta leggyorsabb körét, miközben az előtte végző Sergio Pérez és Daniel Ricciardo eggyel, a győztes finn hárommal puhább gumit használt.

Albont reggel az üléspozíciójával kapcsolatos probléma hátráltatta: miután most ült először az RB116-osban, csak most derült ki, hogy nem stimmel minden, első menete után a vállát fájlalta. Ezt követően délután is késéssel indult a programja: csapata először ütközött komolyabb nehézségbe. Albon szerint ez nem a Red Bullon, hanem a Hondán múlt, azaz motorprobléma miatt álltak le. „De ez nem volt akkora késés, és nem is volt olyan nagy dolog” – nyugtatott meg mindenkit.

„Alapvetően minden jól ment, csak a szokásos apróságok hátráltattak, de az első tesztnapokon ez megszokott. A vezetés egészen jól ment, az autót jónak éreztem. A tavalyi autó vezethetőségét illetően tudtuk, hogy egyes területeken javítanunk kell, és úgy vélem, ezeket meg is oldottuk. Az autó versenyképesebbnek tűnik ilyen szempontból” – vont összességében pozitív mérleget a második F1-es évét kezdő tehetség.

Alexander Albon (Fotó: XPB)

„Max előző napi beszámolójára alapozva próbáltunk ki ma bizonyos dolgokat, és az én megállapításaim fedték Max véleményét, ami jó hír. Eddig minden jónak tűnt, és természetesen örültem, hogy végre autóba ülhettem. Jó lenne, ha így menne tovább. A középpontban az állt, hogy minél többet menjünk, és ez sikerült. A mezőny minőségéről mindent elmond, hogy mások is messzire jutottak.”

Főnöke, Christian is elégedett az eddig tapasztaltakkal, jóllehet azt még nem látja, hol állnak az erősorrendben. „Eddig minden jól alakult nálunk. Az autónk úgy viselkedik, ahogyan vártuk, minden célt elértünk vele. Azt persze képtelenség megmondani, hogy a többiek mit csinálnak. Mi csak magunkkal foglalkozunk, és elégedettek vagyunk az eddig elértekkel. Ezen a héten a lényeg, hogy minél több kilométert gyűjtsünk, kiismerjük a gumikat és az autó karakterét. Aztán a következő héten megkezdődik a fejlesztés, a csapatok akkor fogják bemutatni az első versenyre szánt csomagjukat.”

Várhatóan a Red Bull is így tesz. Helmut Marko tanácsadó korábban előrevetítette, hogy autójuk jövő hétre teljesen megújul, és akkor nyeri csak el végleges formáját.

A csapat a télen büszkén hangoztatta, hogy hetekkel önmaga előtt jár, elsőként járatták be új konstrukciójukat, és eddigi 302 barcelonai körük is azt sugallja, jól felkészültek az előszezonra – szemben a korábbi éveikkel, amikor még inkább a késlekedés és a lassú kezdés jellemezte őket. „Az emberek elfelejtik, hogy korábban egészen erősen kezdtünk. Az utóbbi időben megfigyelhető volt egy trend, hogy az év végén voltunk a legerősebbek. Idén ezen próbáltunk javítani. A tavalyi autóból sok mindent áthoztunk az idei RB16-osba, és az első jelek pozitívak, a tavalyi autó számos gyengeségünket kikúráltuk, a versenyzőink visszajelzései pedig jók” – mondta Horner.

Alexander Albon (Fotó: XPB)

De vajon ez elég lesz a Mercedes-uralom 2020-as megtöréséhez? A szakember szerint minden eddiginél jobbak az esélyeik erre, ám még így sincs garancia semmire. „Meglátjuk. A Mercedes hatszoros világbajnok csapat, Megvan a tudásuk és a hátterük, és ez az utolsó szezon a mostani szabályciklusban. Óriási kihívás lesz legyőzni őket. Egy-egy alkalommal már sikerült az utóbbi két évben, de most muszáj lenne a teljes szezont tekintve is megcsinálni. Úgy vélem, most vagyunk a legjobb formában a hibridkorszakban. Ezt kell most kihasználnunk.”

Miközben a Red Bull Verstappennel szállna harcba a bajnoki címért, Albon elsődleges célját idén az első dobogós helyezés megszerzése jelentheti. Tavaly Interlagosban Lewis Hamilton ütötte el ettől, most egy ütőképesebb csomaggal és több rutinnal talán jobbak lesznek az esélyei. „Természetesen szeretnék odakeveredni. Ehhez keményen kell dolgoznom, mert még messze nem hoztam ki mindent magamból. Több területen is javulnom kell. Egy szezon tapasztalattal már tudom, mi vár rám. Ismerem az összes pályát, több helyzetet, hullámvölgyet is megéltem.”

Verstappen oldalán persze nem lesz könnyű boldogulnia. „Maxtól sokat tanulhatok. A gyorsasága nem is kétséges, de az adatokból láthatom, pontosan mely területeken igazán erős. Ezek alapján csakis rajtam áll, hogy elvégezzem a munkát, hogy felzárkózzak rá, egy nap pedig megelőzzem őt” – mondta becsvágyóan Albon.

Borítókép: Alexander Albon (Fotó: XPB)

További tartalmak