Bottas már egy éve tudott a Mercedes trükkös kormányáról

Miközben az ellenfeleket az újdonság erejével érte, a Mercedes már bő egy éve tervezgeti az új kormánytrükkjét – árulta el Valtteri Bottas.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)
A Mercedes csütörtökön sokkalta az ellenfeleket a mozgatható kormányművével, melynek segítéségével az első kerekeinek összetartását tudja manipulálni menet közben. Míg a többiek számára teljesen újszerű a megoldás, és még nem is igazán értik azt, James Allisonék annyira elöl járnak már a fejlesztésében, hogy magabiztosan jelentették ki, rendszerük szabályos, nem fogják betiltani.

A technikai igazgató arról beszélt, már jó ideje egyeztetnek az FIA-val, hogy biztosra menjenek, nem csak egy azonnal betiltott, szabálytalan szerkezeten dolgoznak. Azt pedig, hogy a tavaly október utolsó napján kiadott 2021-es technikai szabályzatban már egy pontosított szabálypont rendelkezik a kormány funkciójáról (nyilvánvalóan reakcióként a Mercedes megoldására), arra utal, hogy az FIA legalább négy hónapja tudhat a bajnokcsapat ötletéről.

Mint azt Valtteri Bottas a péntek délelőtti tesztje után a sajtónak kifejtette, valóban régi elgondolás náluk a DAS, és nem kevés időt fordítottak a tökéletesítésére. „Én már elég régóta tudok róla. Ez nem egy gyors projekt. Először közel egy évvel ezelőtt hallottam róla” – árulta el a tavalyi bajnoki ezüstérmes.

„Jó érzés, hogy mi vagyunk az egyetlen csapat, amely ilyen rendszerrel rendelkezik. Ez mindent elmond arról, milyen nagyszerű elmék dolgoznak a csapatnál. Nem egyszerű csak úgy nekiállni és megtervezni, majd működésre bírni. Még mindig csak ismerkedünk a rendszerrel és a benne rejlő lehetőségekkel, de bizonyos körülmények között egészen hatékony lehet. Az év későbbi szakaszában, különböző körülmények között és pályákon fog kiderülni ez. De egészen lenyűgöző” – dicsérte csapatát.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)Miközben egyes versenyzők úgy vélik, nem lehet egyszerű Lewis Hamiltonnak és Valtteri Bottasnak megszokni, hogy mostantól másik irányba is mozgatnia kell a kormányát, a finn cáfolta, hogy ez amolyan rájuk kényszerített nehézség, amivel boldogulniuk kell. „Nem érződik furcsának. A rendszer nagyon jól működik. Egészen rendben van, sosem csinál semmi furcsát, és csak akkor mozgatod a kormányt, amikor akarod. Bizonyos módszerekkel lehet szimulálni, és bizonyos szimulációs eszközökkel próbáltuk ki, mielőtt az autóban is alkalmaztuk volna. Nincs ebben nehézség, tényleg! Jól megtervezték és legyártották, egyszerű a használata, semmi gond vele.”

Bottas szerint nyilvánvaló, hogy a megoldásuk legális, máskülönben nem fektettek volna bele ennyi energiát. „Nem tervezgettük volna ennyit, ha úgy gondoltuk volna, hogy be fogják tiltani. Szerintem nagyon is megfelel a szabályoknak.”

Most kíváncsian várja, mit lép a többi kilenc csapat. „Lesz min gondolkodniuk, és biztosra veszem, hogy mérlegelni fogják, megéri-e befektetni az időt és energiát, és megpróbálni még idén használatba venni. Nálunk ez egészen nagy projekt volt, elég nehéz lesz másolni. Remélem, hogy előnybe kerülünk vele. Jó helyzetben vagyunk, a többiek előtt járunk vele.”