Musorujsag
Élő Eredmények

Kevesebb hiba, vagy Vettel nem marad Ferrari-versenyző – Button

Kevesebb hiba, vagy Vettel nem marad Ferrari-versenyző – Button

Daily Mail
Charles Leclerc mézes hetei már véget értek a Ferrarival, Sebastian Vettelen enyhült a nyomás, de nagy dolgokra mindketten csak akkor lehetnek képesek, ha nem egymással, hanem Lewis Hamiltonnal foglalkoznak – véli 2009 világbajnoka.

Van pár izgalmas párosítás a 2020-as F1-es rajtrácson, ám a legforróbb helyzeteket okkal a Ferrari duójától várják. Nemcsak azért, mert Sebastian Vettel és Charles Leclerc tavaly Brazíliában kettős kiesésig feszítette a húrt, küzdelmük ennél sokrétűbb. Egy befutott többszörös bajnok és egy feltörekvő tehetség, két generáció párharca ez, versenyfutás a legnépszerűbb F1-es csapat kegyeiért, valamint a lehetőségért, hogy megtörjék e gárda bő egy évtizede tartó nyeretlenségét.

Ezen összecsapás első menetét Leclerc nyerte, aki rutintalansága ellenére legyőzte Vettelt az első csapattársakként teljesített szezonjukban. Jenson Button szerint a monacóinak azonban 2020-ban szintet kell lépnie, mivel már nem egy „új fiú” a csapatnál, aki mindenféle nyomás nélkül versenyez, eredményei komoly elvárásokat teremtettek, amiknek meg kell felelnie. „Charles mézeshetei a Ferrarival véget értek, idén már a bajnoki címért kell küzdenie. Alig várom, hogy lássam, mi történik a Ferrarinál, hogy képesek-e összerakni a dolgokat és kihívóivá válni a Mercedesnek” – mondta a Daily Mailnek a 2009-es világbajnok.

Többes száma arra is utal, hogy ő még Vettelt sem írja le. Szerinte a németnek idén egyszerűbb lesz kezelnie a Leclerc által házon belül teremtett új helyzetet, ám arra is figyelmeztetett, hogy egyik versenyző sem merülhet el túlzottan csak a házi csatában. „Szerintem a csapatnál alapvetően rossz volt a közeg. Ma már jobban ismerik egymást, és 2020-ban igencsak erős csapatot alkothatnak együtt. Ha ráébrednek arra, hogy a Lewis elleni küzdelemre kell összpontosítaniuk, ahelyett hogy csak egymásra figyelnének, akkor jó esélyük lehet a bajnoki címért harcolni.”

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

Elismerte, idősebb versenyzőként Vettelnek a nehezebb a helyzete kettejük közül, ám szerinte 2019-hez viszonyítva kicsit egyszerűsödött, csökkent rajta a nyomás.  „Négyszeres világbajnokként szembenézni egy fiatal kölyökkel, aki jobban teljesít nála és több pole pozíciója van, mint neked, igazán nehéz. Azon múlik, hogyan kezeled. Nem hinném, hogy ő nagyszerűen kezelte volna, de most már megvan a tapasztalata a csapattársaként, és mivel már mindenki látta, hogy Charles van olyan jó, mint Sebastian, a helyzet kicsit könnyebbé válik. Most csak kimennek a pályára, és ha a másik gyorsabb lesz, csak azt fogják mondani: »Legközelebb megpróbálom legyőzni őt«. Szerintem Sebastian szempontjából ez jó, ez kedvezőbb helyzet.”

„Amikor csapattársként legyőz egy fiatal kölyök, az nagyon tud fájni. Sok-sok órát dolgozott végig a Ferrarival, négyszer volt világbajnok a Red Bullnál – ez igazán bánthatja. De idén szerintem sokkal magabiztosabb lesz, és kevesebbet fog hibázni. Ha nem, akkor viszont talán már nem is lesz a Ferrari versenyzője 2021-ben…” – elmélkedett korábbi ellenfele helyzetéről Button.

Borítókép: Charles Leclerc és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak