Musorujsag
Élő Eredmények
×

A problémás nap sem törte meg a Red Bull önbizalmát

A problémás nap sem törte meg a Red Bull önbizalmát

Sky Sports
A Mercedest tekinti favoritnak a Red Bull, ám határozottan jobbnak tartja a kilátásait ellenük, mint 2019-ben.

Garázsban vesztegelés délelőtt, rejtélyes megpördülés délután – ez foglalta keretbe a Red Bull szerdai tesztnapját. A nap első négy óráját Alexander Albon kapta a csapattól a második teszthét nyitónapján, ám a brit-thaiföldi versenyző nemigen tudta kihasználni ezt. Miután az első installációs köre során probléma adódott a hátsó felfüggesztésével, három órára eltűnt a garázsban, és csak az utolsó 60 percben kezdte meg a körgyűjtést. Legjobb idejével a 6. helyen zárt a nap végén, 0,6 másodperccel elmaradva Robert Kubicától, de pár századdal megelőzve Lewis Hamiltont.

Délután Max Verstappen vette át tőle a volánt, aki késői 1:17,347 másodperces idejével a második helyre tornázta föl magát, és tekintve, hogy a 3-as gumitípuson érte el ezt az eredményt, amely nagyjából bő 1 másodperccel lassabb a Kubica által használt 5-ösnél, akár még „győztesnek” is tekinthetné magát. 83 megtett köre is előrelépés volt Albon délelőtti 29-éhez képest.

A Red Bull erre a hétre ígérte a Melbourne-re szánt átfogó fejlesztési csomagját, ám aki nagy villogást várt tőlük, csalódnia kellett. Helyette Verstappen hajrában bemutatott megforgása irányította rájuk a figyelmet, ami után percekkel a leintés előtt lendültek a piros zászlók. „Nem volt betervezve, ez biztos. Még nem tudom, mi történt, az autót visszahozzák, megvizsgáljuk” – tette egyértelművé a holland, hogy nem vezetői hibáról, hanem valamilyen műszaki gondról volt szó.

Miközben az RB16-os eddig ígéretes formát mutatott a versenyszimulációi során, egy körön az igazán nagy idővel még adós. Verstappen reméli, hogy mindkét viszonylatban erősebbek lesznek idén, mint tavaly. „Mindkettőre szükség van. Tavaly volt, hogy rendben voltunk a versenyen, máskor az időmérőn. Most összességében kell feljebb lépnünk, ezen dolgozunk. Eddig egyértelmű javulásnak tűnik az új autó, de muszáj is annak lennie, ha a bajnoki címért akarunk küzdeni vele. Mi csak önmagunkkal foglalkoztunk, aztán Melbourne-ben kiderül, hogy hol tartunk.”

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Christian Horner csapatfőnök nemrég úgy fogalmazott, a Red Bull a hibridérában még nem állt annyira jól a felkészüléssel, mint idén. Albon ugyan akkor még a Toro Rossót erősítette, azt ő is érzi, hogy a csapat most bizakodóbb és magabiztosabb. „Jó irányba tartunk, ez egyértelmű. Eddig minden pozitívnak tűnik, de kisebb dolgokat még pontosítani akarunk, javítani. Erre lesz még két napunk, de az eddigi sem volt rossz” – mondta, majd megerősítette, hogy erősebbnek érzik magukat, mint a hibridérában bármikor. „Igen. Nagy munka zajlik a háttérben. A szabályok nem változtak sokat tavaly óta, ezért leginkább a továbbfejlesztésről szól a munka, a tavalyi autó javításáról. Ha megnézzük, a múlt év végén már fölfelé haladtunk, csökkenteni tudtuk a különbséget a Mercedesszel szemben, és a télen is ez volt a fókuszpontban. Tudtuk, mely területeken kell dolgoznunk, és a fiúk hihetetlenül keményen dolgoztak Milton Keynesben, jól alakult a telünk.”

A paddockan általános vélekedés, hogy a Red Bull jelenleg második erő az egyértelműen élen álló Mercedes mögött. Albon és Horner is úgy véli, ez reális helyzetértékelés lehet, de közben föl is vennék a kesztyűt. „A Mercedes erősnek tűnik, ez már kiderült. Én nem voltam itt tavaly, de azt hallottam, hogy Melbourne-ben akkor nagyon nehéz volt, aztán az autó egyre jobb lett. Idén arra törekedtünk, hogy már Melbourne-ben jól indítsunk” – mondta Albon.

Főnöke figyelmeztetett: „A tesztekért nem jár trófea, ezt a Ferrari megtanulta tavaly…” Szerinte még Ausztráliában sem lesz egyértelmű, ki mire képes pontosan. „De még a melbourne-i is egy rendhagyó pálya lesz, szóval szerintem három-négy versenyt várni kell, mire tisztulni kezd a kép. Az biztos, hogy a Mercedes a mérce. Ők a világbajnoki címvédők, jó autójuk van, erős csapatuk. A következő napokban össze fognak állni az első versenyen használt csomagok, és érdekes lesz látni, hogyan alakulnak a dolgok.”

„Egészen elégedettek voltunk a múlt héttel, ma délelőtt némi időt veszítettünk. Volt egy kis probléma a felfüggesztésünkkel, amit meg kellett oldanunk. A délutánunk viszont rendben volt. Nehéz délután volt a szél miatt, nehéz körülmények uralkodtak. Viszont a legjobb előrejelzést a versenyzők adják, akik úgy érzik, hogy az RB15-ösnél még meglévő gyengeségeinket sikerült felszámolnunk a mostani RB16-ossal” – vont mérleget elégedetten Horner.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak