Hamilton szerint a motorhiba is csak erősebbé teszi a Mercedest

Motorhibával zárta eddigi leggyengébb tesztnapját a Mercedes, ám bajnoka szerint az időben jött hiba egy lehetőség arra, hogy még erősebbé váljanak.

Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes)
Összesen 61 kört teljesített csütörtökön Barcelonában a tesztek eddigi körrekorderének számító Mercedes. Valtteri Bottas ebből 47 fordulót vállalt, ám esetében a délelőtt első két óráját elvivő vizes pálya volt a mentség. Lewis Hamilton 14 köre a kellemetlenebb. A brit délután másfél óra elteltével kormányozta félre a W11-est. A Mercedes miatt idén először kellett félbeszakítani a körözést.

Mercedes-motor miatt viszont már harmadszor, hiszen Nicholas Latifit a múlt héten és a mostani első napon is motorhiba hátráltatta. És ez már kezd komoly problémának tűnni a csillagosok motorrészlegének szempontjából.

„Frusztráló, hogy amikor hat tesztnapból ál a téli felkészülés, a napod felét a garázsban kell töltened. De legalább Valtterivel jól dolgoztunk délelőtt” – vont mérleget csalódottan James Allison technikai igazgató, aki még így is megtalálta a pozitívumokat. „Lewisszal a rövid menete során gyűjtöttünk némi hasznos adatot az autóról. A viselkedéséről tanultakkal elégedettek vagyunk, és az is jó, hogy az autónk még ilyen nehéz körülmények között is gyors.”

Fotó: XPBHamilton is optimistán próbálta megközelíteni a nehézségüket. „Csak tizennégy kört teljesítettem, de mindent jónak éreztem. Nem ideális, hogy nem volt teljes a napunk és itt volt ez a probléma, de sok tanulságot levonhatunk a napból, és ahelyett hogy a negatívumokkal foglalkoznánk, megállapíthatjuk: így kiderült, mely területeken kell még dolgoznunk. Mindent megteszünk a megoldásért. A teszt ma nem alakult a legjobban, de erősebbek fogunk visszatérni holnap” – ígérte a címvédő, aki az utolsó helyen zárta a napot.

Valtteri Bottas a 7. időt jegyezte, és elégedettebb lehetett csapattársánál. „A délelőtti munkánkat korlátozta az időjárás, de legalább futottam pár etapot a köztes esőgumival, ami mindig hasznos. Jónak éreztem a gumit, és hasznos információkra tettünk szert. Az edzést a piros zászlók is megszakították, emiatt bizonyos tesztelni tervezett dolgokat nem vetettünk be. De dolgoztunk a beállításokon, és egész sok körig jutottam.”

Egy napja még lesz a csapatnak javítani. Bottas szerint tévúton semmiképp sem járnak. „Jó irányba tartunk. Vannak kisebb problémák az autóval, de a megbízhatóság megvan, az egyensúly jó, napról napra jobban érzem magam a volán mögött. Jól megy a munka, az autó stabilabb, mint a tavalyi, főleg a hátulja, és igazi gyengeségekre eddig nem bukkantunk” – jelentette még Hamilton leállása előtt a finn.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)A záró napon Allison szerint számíthatunk még erős köridőkre a Mercedestől. „Most várjuk a pénteket, lesz még idő arra, hogy a versenyzőink kipróbálják a puhább gumikat, valamint dolgozzanak az egykörös beállításokon.”

A programjukat délután záró Bottas már alig várja – ahogy az első éles küzdelmet is. „Az első héten meg akartuk ismerni az autót, több hosszú etapot futottunk, néha radikális beállításokkal. Pénteken gyorsköröket is fogunk teljesíteni, kevés üzemanyaggal. Készen állok, ez már csak a finomhangolásról szól” – fogalmazott a múlt évi bajnoki második helyezett.