Musorujsag
Élő Eredmények

Vizes pálya hátráltatja az F1 mezőnyét az 5. tesztnapon

Vizes pálya hátráltatja az F1 mezőnyét az 5. tesztnapon

F1
Az eddigihez képest szokatlan látvány fogadta az F1 mezőnyét csütörtök reggel Barcelonában: vizes pályán kezdték a tesztnapot.

A tesztnapok számának csökkentésével több versenyző aggódott amiatt, mi lesz, ha az időjárási körülmények miatt vesztegetnek el időt a téli felkészülésük során, ám az égiek eddig kegyesek voltak a mezőnyhöz Barcelonában. Az eddigi négy napot napsütés, kellemes spanyol téli időjárás mellett teljesíthették, jóllehet szerda délután azért a széllökések nehezítették némiképp a résztvevők dolgát.

Csütörtökön változott kicsit a helyzet. A nap ugyan most is kikandikált a szakadozó felhőzet mögül, a pálya még a korai esőzés nyomait viselte magán. Mindez egyfelől lehetőséget kínált a csapatoknak arra, hogy először teszteljék 2020-as autójukat a Pirelli esőre fejlesztett gumijain, másfelől viszont hátráltatja a napi munkájukat. A helyzet azon versenyzőket bosszanthatja igazán, akiknek a mostani az utolsó napjuk a pályán Ausztrália előtt.

A teszt első órája eddig nem is hozott sok eseményt. A pályára merészkedők a köztes esőgumit használták puhatolózó köreiken, és hiába az óvatoskodás, többen így is meleg pillanatokat éltek át. Esteben Ocon kis híján elveszítette az irányítást Renault-ja fölött, de Nicholas Latifi is megjárta a bukóteret.

Esteban Ocon (Fotó: XPB)

„Mindenekelőtt nagyon hideg még a pálya, így nehéz működésre bírni a gumikat. De ez még így is hasznos számomra, mivel most először vezetek vizes pályán… nagyon hosszú idő után. Jó tanulság ez” – mondta az egy év kihagyás után visszatérő Ocon a megcsúszását követően.

A francia szerint a pálya száradása miatt nincs sok választásuk, mint várni, hogy megkezdhessék az érdemi munkát. „Igen, ez itt a probléma. Elég mozgalmas a programunk ma délelőttre, így egy kicsit csalódást keltő, hogy így alakult. De mindenki egy hajóban evez.”

Pierre Gasly egyelőre kör nélkül áll, még az autójába sem ült be. „Nincs mit tenni, az időjárás mindenkit egyformán hátráltat. Ez az utolsó napom az autóban, sok kört akarnék futni, mert tegnap nem sikerült. Nem ideális a helyzet, de sokat nem tehetünk.”

Esteban Ocon (Fotó: XPB)

A francia megerősítette, utolsó munkanapjára már igazi „időmérős” gyorsköröket is beterveztek, vagyis ha felszárad a pálya, számíthatunk pár látványos javításra. „Igen, jobban fogjuk nyomni, mint az első napokon. Most azt használjuk, amit Melbourne-ben fogunk. Mindent persze nem fogunk megmutatni, de így is jobban a gázba fogunk taposni, mint tegnap. Reméljük, hogy jó lesz az autót és a motor is jobban meghajtani. Tegnap egészen sok dolgot fölfedeztünk, reméljük, jók az alapok Melbourne-re” – bizakodott.

A csütörtöki tesztnap első órájának végén a 10 tagú délelőtti mezőny egyelőre együttesen nem érte el a 30 teljesített kört, pár perccel 10 óra előtt Valtteri Bottas 1:30,1-es idővel vezetett, rajta kívül Sebastian Vettel Antonio Giovinazzi és Esteban Ocon jegyzett időeredményt.

Borítókép: Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

További tartalmak