Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton: Vannak gondjaink a szezonrajt előtt

Hamilton: Vannak gondjaink a szezonrajt előtt

The Race
Lezárta a téli felkészülését a címvédő Lewis Hamilton, és hiába tartják a legnagyobb esélyesnek csapatát, ő mégsem utazik nyugodt szívvel Melbourne-be.

Egy éve ilyenkor az egész F1-es paddock arról beszélt, hogy a barcelonai teszteken szárnyaló Ferrari a bajnokság legnagyobb esélyese. Az összképet akkor csak a csapatot hátráltató megbízhatósági hibák rontották, melyek a második teszthéten léptek föl. A vörösök akkor motorhibával zárták le az egész felkészülésüket. Hogy a Mercedes idén hasonló pályaívet jár-e be, mint aztán ezek után a maranellóiak a 2019-es bajnokságban, azt egyelőre nehéz elképzelni, a mostani helyzetük között azonban van egyfajta párhuzam: idén a Mercedes uralta a teszteket, őket tartják a legjobbnak, de hajszál a levesben a gyártó motorjainak sorozatos meghibásodása.

Lewis Hamilton csütörtökön mindössze 14 kört tudott teljesíteni, majd az olajnyomás csökkenése miatt lekapcsolt a motorja. A Mercedesnek a két hét alatt ez a második erőforrással kapcsolatos problémája volt, mellette pedig a Williamsszel is jegyeztek két esetet. Ezek után a hatszoros világbajnok a péntek délelőtti műszakja után elismerte, nem nyugodt.

„Hogy aggódom-e? Igen, mindenképpen. Normál esetben magabiztosan zárjuk a teszteket a megbízhatóság szempontjából, szóval most nem alakult tökéletesen számunkra. Nem egy egyszerű vagy higgadt helyzet ez. De megbízom a gyárban dolgozó fiúkban, akik ki fogják elemezni a történteket a következő két hétben, és biztosítani fogják, hogy jó formában legyünk” – fogalmazott Hamilton.

A feltételezés szerint a motorok törékenysége annak eredménye, hogy a Ferrari által tavaly rájuk gyakorolt nyomás miatt a Mercedes brixworth-i motorrészlege a télen mindent megtett a minél nagyobb teljesítményjavulásért. Andy Cowell, a motorrészlegük vezetője a szünetben elismerte, nem alakult problémamentesen ez a projektjük. Másfelől a hírek szerint a Mercedes-motorok alaposan megerősödtek, így ha sikerül őket megbízhatóvá tenni, aligha lesz velük gond.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Hamilton egyelőre nem tudja, mire számítson az idénynyitó előtt. „Tavaly nehéz tél volt mögöttünk, és szerintem idén is így volt. Volt egy időszak a V6-os korszakban, amikor csak javultunk javultunk és javultunk. Egy idő után eljön az a pont, amikor csökken a fejlődés mértéke. Hogy mennyit tudunk még kihozni a V6-os turbónkból? Most ott vagyunk valahol a végsebesség környékén. De hiszem, hogy most keményen fognak dolgozni a gyárban, és bármi is a gond, megoldják.”

A brit versenyző záró napján 89 kört teljesített a W11-essel, legjobb ideje a délelőtti 7. helyet eredményezte. A pletykák szerint a korábbi motorhibák után visszatekert erőforrással futott. A csütörtökön elmaradt dolgokat elmondása szerint részben sikerült pótolniuk, így összességében nem lehet komoly hiányérzete.

„Jól alakultak a téli tesztek. Nem voltak tökéletesek, ráleltünk pár problémára, amiket most próbálunk megoldani. nem tudom, hogy meddig fog tartani, de az sosem rossz, amikor a teszteken találsz hibákat. Ettől eltekintve a teljesítményünk jó volt, sok kört teljesítettünk, sokat tanultunk. Sikerült megértenem az autót, magabiztosnak érzem benne magam, és Melbourne-ben tudni fogom, hogy támadhatok vele, kihozhatom belőle a legtöbbet. De hogy ez elegendő lesz-e ahhoz, hogy legyőzzük a többieket, az majd ott derül ki” – tekintett előre.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes)

További tartalmak