Räikkönen: A családom sokkal fontosabb a versenyzésnél

Nem tervez hosszú távra az F1-es mezőny legidősebb tagja, de még élvezi a versenyzést. Kimi Räikkönen ugyanakkor elismerte, számára már fontosabba a család. Vajon meddig marad a mezőnyben?

Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)
„Nincs szerződésem a következő évre, szóval lehet, hogy nem kell aggódnom emiatt…” – felelte mosolyogva Kimi RäÍkkönen még az első teszthét sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, mennyi figyelmet fordít a 2020-as idényben az Alfa Romeo csapatának fejlesztésére és a szabályváltozásokat hozó 2021-es szezon előkészítésére. Szokása szerint csak a nyers tényekre hagyatkozott, ám szavaiból az is kitűnik, hogy jelenlegi mezőny korelnöke túlságosan messzire már nem tekint a jövőbe.

Ahogy ott ült az említett sajtótájékoztatón, a balján helyet foglaló George Russell, Alexander Albon és Lando Norris ránézésre, de viselkedésükben is kisiskolás osztálytársaknak tűntek a sokat megélt finn mellett. Räikkönennek a 2020-as már a 18. idénye lesz a Forma–1-ben, bemutatkozása óta 19 év telt el, és a mostani bajnokság 10. hétvégéjén utoléri, a következőn pedig meg is előzi a sportág történetében legtöbb versenyt teljesítő Rubens Barrichellót az örökranglistán.

Mindezek alapján természetes, hogy fölmerül a kérdés, vajon nem Räikkönen utolsó F1-es szezonját fogjuk-e látni idén. Korábban terjedtek pletykák erről, ő azonban egyelőre nem beszél a visszavonulásról, motiváltnak és frissnek érzi magát, mint minden szezonja előtt. És bár elismerte, már nem az F1 áll nála a legelső helyen, azért még mindig meg tudja becsülni, amit a szakmája nyújt neki.

„Szeretek versenyezni. Ennek ellenére más is van az F1-es versenyzésen kívül. Ha nem élvezném már a versenyzést, akkor nem is lennék itt. Ameddig azt csinálhatod, amit szeretsz, csak ez számít” – jelentette ki az El Pais című lapnak 2007 világbajnoka. „Ha boldog vagy, az segít a munkádban, akár versenyzel, akár mást csinálsz. A napi életben is segít. Ha ez tetszik az embereknek, az nagyszerű. Ha nem, az is rendben van. Mindenki olyan, amilyen, és én úgysem csinálok semmit azért, hogy megfeleljek másoknak. Én azt teszem, amit úgy gondolom, hogy tennem kell.”

Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)Gyakran fölteszik a finnek azt a kérdést is, nem érzi-e úgy, hogy az apaság megváltoztatta őt versenyzőként. Mindig cáfolja ezt, ugyanakkor elismeri, két gyermeke, Robin és Riana fontosabb számára  a munkájánál, és ennélfogva kicsit nehezebbé is teszik neki az állandó versenyekre utazást. „Az apaság teljesen átalakítja az időbeosztásodat. Többet is aggódsz. Végső soron ők még kisgyerekek, akiknek szükségük van rád. És vannak más új dolgok is, amik sokkal fontosabbá válnak az életedben. Most a család sokkal fontosabb számomra, mint a versenyzés, még ha élvezem is azt. És nagyon hiányoznak, amikor távol vagyok. Ez a legnehezebb oldala, távol lenni ilyen hosszú ideig.”

Részben ez volt az oka annak, hogy amikor a Ferrari ajtót mutatott neki 2018 végén, Räikkönen első F1-es csapatát, az azóta már Alfa Romeo néven futó egykori Saubert választotta. A svájciak hinwili gyára nincs messze Räikkönenék svájci otthonától, így ha a nagydíjhétvégéken nem is vált egyszerűbbé az élete, azokon kívül könnyebben össze tudja egyeztetni a munkája és a családja által rá rótt kötelezettségeket.

Így a családjára is több ideje jut, amit igyekszik kiélvezni. „Minél idősebbek lesznek a gyerekek, annál jobban élvezi az ember. Szeretek együtt lenni velük, nagyon jó látni, ahogyan nőnek” – állapította meg.

Kérdés, meddig tud ellenállni a családi élet csábításának, és meddig tart még ki az F1 mellett. Egyelőre csak abban biztos, hogy ha szögre is akasztja a sisakját, azt nem az életkora miatt teszi. „Nem érzem magam olyan idősnek, mint amilyennek a szám mutat” – jelentette ki az októberben 41 esztendős veterán.