Musorujsag
Élő Eredmények

Räikkönen elmondta, mi hiányzik a Ferrarinál a fordításhoz

Räikkönen elmondta, mi hiányzik a Ferrarinál a fordításhoz

Marca, El Pais
A bajnokság favoritjának tartja a Mercedest Kimi Räikkönen, de legyőzhetetlennek nem. Arról is beszélt, volt csapatának, a Ferrarinak mire lenne szüksége ellenük 2020-ban.

A második szezonját kezdi Kimi Räikkönen az Alfa Romeo színeiben, ám a neve összeforrt annyira a Ferrariéval, hogy személye még ma se hagyja hidegen a tifosit. Máig ő az utolsó, aki világbajnok tudott lenni a Scuderiával, és még ha az olaszok 2018-ban ajtót is mutattak neki Charles Leclerc miatt, az ő szívéhez is közel áll még Maranello.

Amióta távozott a csapattól, a Ferrari nem jutott előrébb, sőt, inkább visszalépett, hiszen míg a Sebastian Vettellel közös éveik nagy részében bajnoki kihívók tudtak lenni, addig 2019-ben esélyük sem volt a Mercedes ellen. És ha hinni lehet a teszteken adott értékelésüknek, 2020 elején is csak az Ezüstnyilak hátsó szárnyát fogják nézni – már ha egyáltalán látni fogják azt a Red Bullokétól…

Räikkönen is úgy véli, hogy a címvédő csapat a jövő héten rajtoló bajnokság fő esélyese. „A Mercedes volt a leggyorsabb és legerősebb, és nehéz lenne ellenük fogadni. Ha pénzt kéne feltennem, rájuk tenném. De persze sosem tudhatod biztosan, hosszú a bajnokság. Remélhetőleg láthatunk kiegyenlített küzdelmeket a versenyeken, az úgy izgalmasabb lenne” – mondta a tesztek alapján a spanyol sajtónak.

Ennek ellenére szerinte korai lenne máris odaítélni a hetedik dupla bajnoki címet a brackley-i alakulatnak. „Nem gondolnám, hogy érinthetetlenek volnának. Igaz, hogy az utóbbi években a bajnokság élén álltak, és a szabályváltozások mellett is ők voltak a legkiegyensúlyozottabbak, a legtöbb esetben a leggyorsabbak is. Nem úgy fest, hogy máról holnapra le lehet őket győzni, de a győzelem senki számára nem lesz könnyű feladat.”

Räikkönen bízik benne, hogy a Ferrari komolyabb ellenfelükké tud válni, mint tavaly. „Nagy múltjuk van, és mindig a legjobbakat fogom kívánni nekik. Bízom benne, hogy megoldást tudnak találni a kiegyensúlyozatlanságukra, és a fejlődésükkel bajnokesélyesek lehetnek. Ki tudja, mi történik a szezon alatt, nagyon hosszú lesz” – fogalmazott. A kérdésre, szerinte mi hiányzik volt csapatának az utolsó lépés megtételéhez, elmondta: „Mindenekelőtt gyorsulniuk kell. És kiegyensúlyozottabbá válniuk. Csak így fordíthatnak a helyzeten, és így küzdhetnek a bajnoki címért. Megérdemelnék!”

Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

Ami jelenlegi csapata, az Alfa Romeo tesztidőszakát illeti, a hinwiliek a két barcelonai hét során nem mutattak kiugró formát, még úgy sem, hogy a hatból két nap az ő versenyzőik elsőségével zárult. A szakma és az ellenfelek az eddig látottak alapján inkább sorolják őket a középmezőny második felébe, mintsem annak elejére. Räikkönen szerint a C39-es fejlődést jelent, ám hogy mekkorát, azt még ő sem tudja. „Jobb a tavalyi autónál, de pillanatnyilag nehéz jósolgatni az évről. Az első versenyeken pontosabb képet kapunk. Az autó fejlesztése pedig egy soha véget nem érő történet.”

Céljaikat illetően elmondta: „Nincs igazi elvárásom, mivel nem igazán tudom, hogy hol állunk az erősorrendben. Ezt senki sem tudja pontosan. Melbourne-ben kiderül. Érdekes lesz. Szeretnénk jobbak lenni, mint tavaly. Tanulnunk kell az akkori hibákból és problémákból, de persze sok egyéb tényezőn is múlik. A személyes célom, hogy a legjobbamat nyújtsam. Élvezem a versenyzést.”

Borítókép: Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

További tartalmak