Musorujsag
Élő Eredmények

Ricciardo: Azt hittem, mostanra már világbajnok leszek

Ricciardo: Azt hittem, mostanra már világbajnok leszek

Formula1.com
Amikor első Red Bull-os évében legyőzte Sebastian Vettelt, Daniel Ricciardo úgy érezte, eljöhet az ő ideje az F1-ben. Azóta is az áttörést várja, de továbbra sem adta föl álmát, a bajnoki címet.

A 2014-es szezon legnagyobb meglepetése volt Daniel Ricciardo, aki a Toro Rossótól a Red Bullhoz kerülve pazar előzéseivel, meglepő futamgyőzelmeivel tűnt ki, év végén pedig legyőzte a címvédő Sebastian Vettelt a bajnokságban. Az volt a négyszeres világbajnok első csapattárstól elszenvedett veresége az F1-ben, ám mint utólag kiderült, nem a véletlen műve volt: Ricciardo megvetette lábát a versenyzők elitjében.

Noha a Renault-hoz szerződése és a középmezőnybe süllyedése óta is a legjobbak között tartják számon, igazán sosem tudott még a ténylegesen legjobbak közé emelkedni: hét futamgyőzelme és pár mesteri versenye kevés volt ahhoz, hogy Lewis Hamiltonnal vagy Sebastian Vettellel egy kategóriát erősítsen.

Mint azt a Forma–1 hivatalos oldalával készített interjúja során elismerte, Red Bull-os debütálása után gyorsabb és határozottabb felemelkedést remélt, és innen nézve nem elégszik meg azzal, hogy a képességei alapján legjobbak közé sorolja őt a szakma. „Ez volt a célom. Ha viszont nagyon őszinte akarok lenni, a 2014-es idényem után arra számítottam, hogy 2020-ra már nyerek egy bajnoki címet. Vagy hármat…” – mondta mosolyogva. „2014 utántól nézve persze nem vagyok meglepve, legfeljebb egy kicsit csalódott. Ha viszont azt nézem, hogy 2011-től kezdve milyen hatásom volt és hová helyezem magam a sportágon belül, mindenképpen elégedett és büszke vagyok. De még semmiképpen sem értem célt, nincs befejezve a feladat.”

E hiányérzetén reményei szerint még tud enyhíteni. Célja változatlan: fel akar ülni az F1 trónjára, és képesnek is tartja magát erre. Hogy eddig nem ért révbe, az szerinte nem rajta múlt, így nem is bánt meg semmit. „Egészen elégedett vagyok azzal, ahogyan ezt kezeltem. Nem nézek vissza és mondom azt, hogy hú, ezt és azt kellett volna tennem, nem ezt és azt. Egészen elégedett vagyok. Ha ma érne véget a pályafutásom, csalódott lennék-e, hogy nem lettem világbajnok? Igen. De tudtam volna bármit is tenni az elmúlt tíz évben azért, hogy ez másképp legyen? Talán nem. De még nem fejezem be, szóval rendben vagyunk.”

Boxutca magazin – különkiadás (03. 07.) szombaton 15:15-kor az M4 Sporton)
Borítókép: Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

További tartalmak