Musorujsag
Élő Eredmények

Tiltás még nincs, de Ausztrália szigorít az olasz utasokkal szemben

Tiltás még nincs, de Ausztrália szigorít az olasz utasokkal szemben

Motorsport
Ausztrália szigorította az Olaszországból érkezők beutazási feltételeit, tiltólistára azonban nem helyezte az európai államot – ellenben például Dél-Koreával, ahol szintén komoly a koronavírus-helyzet –, ez tehát egyelőre nem lehet gátja a melbourne-i futamnak.

A koronavírus-járvány miatt számos ország szigorított a beutazási feltételeken, egyes helyeken pedig Kína, Irán és Dél-Korea mellett a szintén gócpontnak számító Olaszország is fölkerült a tiltólistára, vagyis meghatározott ideig innen érkező utasok léphetnek az adott állam területére, vagy belépés után rögtön karantén alá kerülnek.

A szezonnyitó F1-es futam esetében fontos kérdés, Ausztrália is tiltólistára helyezi-e Olaszországot, ahonnan két csapat (a Ferrari és az Alhpa Tauri) és az egyedüli gumiszállító (a Pirelli) számos dolgozója érkezne a helyszínre.

A miniszterelnök, Scott Morrison legutóbbi, a járvánnyal és az utazási korlátozásokkal kapcsolatos bejelentéséből megtudhattuk, Olaszország még nem került föl a listára – Ausztrália egyelőre a Kínából, a Dél-Koreából és az Iránból érkező utasok érkezését korlátozza –, igaz, szigorodnak az onnan érkezőkre vonatkozó ellenőrzések.

(Fotó: XPB)

A reptéren kérdéseket tesznek majd fel az utasoknak (értelemszerűen arra vonatkozóan, merre jártak korábban), és lázukat is megmérik. Ennél tovább azonban egyelőre nem mennek az Olaszországból érkező utasokkal kapcsolatos előírásokkal.

A bejelentést követően az Ausztrál Nagydíj főszervezője, Andrew Westacott megismételte, minden a tervek szerint halad, ők továbbra is úgy készülnek, megrendezik a szezonnyitó viadalt. Persze biztosra egyelőre semmit sem vehetünk, az F1-es személyzet ugyanis a jövő héten érkezik majd Melbourne-be, és mivel a koronavírus-helyzet jóformán napról napra változik, előfordulhat, hogy Ausztrália a jövő héten tovább szigorít.

Az F1 sportigazgatója, Ross Brawn a napokban már jelezte, amennyiben egy csapat nem tudna eljutni a helyszínre, az adott versenyt nem tartják meg, vagy ha meg is tartják, nem kap világbajnoki rangot, azaz bajnokságon kívüli futamként startol majd, melyért egyik helyezett sem kap pontokat.

Alpha Tauri (Fotó: XPB)
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak