Musorujsag
Élő Eredmények

A vesztegzár ellenére útnak indulhatott a Ferrari Ausztráliába

A vesztegzár ellenére útnak indulhatott a Ferrari Ausztráliába

Autosport, Motorsport, Racefans
Hiába vonták karantén alá a hétvégén a Ferrari maranellói gyárának régióját is, a csapat tagjai útnak indulhattak az Ausztrál Nagydíjra, akárcsak a szintén olasz székhelyű Alpha Tauri.

Az olasz miniszterelnök a hétvégén írta alá azt a rendeletet, mellyel 11 észak-olaszországi tartományra bővítették ki a koronavírus-járvány miatt bevezetett korábbi karantént. Az új, szigorúbb korlátozás mintegy 16 millió embert érint, köztük olyan nagyvárosokat, mint Milánó, Velence vagy Parma. Miután azt is bejelentették, hogy a vesztegzár a ki- és bejutást szigorúan korlátozza, fölmerült a kérdés, mi lesz azon Forma–1-es résztvevőkkel, amelyek a karantén alá eső területeken működnek és még nem indultak útnak Melbourne felé.

A maranellói Ferrari Modena vonzáskörzetébe tartozik, amely ugyancsak a „piros zóna” része lett az új intézkedés következtében, ennek ellenére a csapat közleményben tisztázta, hogy versenygárdájának tagjai nem fognak Olaszországban rekedni. „Az olasz kormány által bejelentett intézkedések után figyeljük és mérlegeljük a helyzetet, és szoros kapcsolatban állunk az illetékes szervekkel, mindennek a szervezését illetően. A Ferrari a kormányzati szabályozás betartása mellett garantálja az alkalmazottjai és azok családjainak biztonságát, ez élvezi az elsőbbséget nálunk. Minden egyes döntésünket ez alapján fogjuk meghozni” – fogalmazott a Scuderia szóvivője.

Kiemelte azonban, hogy a kiterjesztett vesztegzár a versenycsapatukat nem érinti. „A csapat és a felszerelésének egy része már megérkezett Melbourne-be, és a fennmaradó csapattagok utazása az előzetes tervek szerint zajlik, hacsak nem kapunk ezzel ellentétes utasítást” – tette hozzá.

Az olasz Motorsport úgy tudja, a csapat logisztikájáért és „beköltözéséért” felelős alkalmazottak már pár napja Melbourne-be érkeztek, a versenygárda többi tagja (szerelők, mérnökök) vasárnap indult útnak, míg Mattia Binotto és a csapatvezetés hétfőn száll csak repülőre. Miközben Ausztráliában is szigorítottak az olaszokat (és más súlyosan érintett nemzeteket) illető beutazási feltételeken, beszámolók szerint az először helyszínre érkező ferrarisok komolyabb fennakadás nélkül léptek be az országba, és csupán a testhőmérsékletüket vizsgálták meg. Betegségnek nyoma sem volt eddig.

(Fotó: XPB)

A másik olaszországi csapat, az Alpha Tauri eközben valamivel nagyobb mozgásteret kapott. Az ő központjuk Faenzában található, Ravenna térségében, amely egyelőre nem tartozik a „piros zónába”, így rájuk a karantén nem vonatkozik. Az új névvel induló gárda szóvivője a Racefansnek vasárnap megerősítette, az ő embereik már úton vannak az év első versenyének helyszínére.

A Haast karosszériával ellátó Dallarának, valamint a Milánóban székelő Pirellinek eközben ugyancsak a veszélyeztetett területeken van a gyára – arról egyelőre nincs információ, hogy esetükben bármilyen fennakadást okozott volna a kormány szigorítása.

Az év első F1-es versenyét, az Ausztrál Nagydíjat március 13-a és 15-e között rendezik Melbourne-ben, ahol a szervezők már jelezték, nem kell attól tartani, hogy Bahreinhez hasonlóan nézők nélkül bonyolítják le a futamot.

Borítókép: Fotó: Ferrari

További tartalmak