Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Marko: Csak felfújják a koronavírus miatti hisztériát

Marko: Csak felfújják a koronavírus miatti hisztériát

Speedweek
A Red Bull tanácsadója szerint erősen felfújják a koronavírus-járvány miatti hisztériát. Bahrein bezárása szerinte nem probléma az eleve gyér nézőszám miatt, Ausztráliában és az olaszországi székhelyű Alpha Taurinál sem lát veszélyt.

Az április közepére tervezett Kínai Nagydíjat már hetekkel ezelőtt lefújta a Forma–1. Bahrein a múlt hétvégén jelentette be, hogy nézők nélkül rendezi meg a március 22-ei futamát (az F1 történetében ez lesz az első zárt kapus verseny). Vietnám versenyrendezését a beutazási korlátozások további szigorítása teszi egyre bizonytalanabbá. És miután Európában is egyre terjed a koronavírus-járvány, az is kérdés, annak milyen további hatása lesz az F1-es csapatok életére és az öreg kontinensen rendezendő nagydíjakra.

A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko elismeri, okoz számukra némi fejtörést a kialakult helyzet, ám a további programváltozásoktól nem tart. Szerinte a hétvégi idénynyitóval nem lesznek problémák, Bahrein lépése pedig nem olyan fájó, mint amilyennek tűnik. „Ausztráliában a jelek szerint minden a megszokott lesz. Bahreinben meg amúgy sem szokott sok néző lenni, le is állították a jegyeladást a nagydíjra, szóval nem fog problémát jelenteni, hogy nem lesz néző. Vietnám kapcsán kivárunk, remélem, menni fog a dolog. A repülőutakat nehéz szervezni, biztosan lesznek átjelentkezések. Ausztráliába főként az arab légitársasággal szoktunk utazni Dubajon, Hongkongon vagy Szingapúron keresztül, ami most problémás. Fárasztó, de menni fog” – nyilatkozta a Speedweeknek interjút adó osztrák.

Neki egyébként meggyőződése, hogy a koronavírus nem akkora probléma, amekkorának beállítják. „Meg kell húzni egy határt. Az ember nem hagyhatja, hogy a teljes nyilvános életet tönkretegye egy olyan vírus, amely nem annyira veszélyes, mint amilyennek ez az egész hisztéria beállítja” – formált markáns véleményt. „Szerintem ezt az egészet felfújják. Egy influenzáról van szó. Az elhunytak többsége idős és eleve beteg volt. Számoljunk utána, hány ember hal meg évente influenzában…”

Ez a „hisztéria” ugyanakkor gyakorlati nehézségek elé állít több F1-es résztvevőt, köztük a járvány által erősen érintett Olaszországban működő Red Bull-B-csapattal, az Alpha Taurival. „A karantén valóban probléma. De a betegség nem jelent nagyobb veszélyt, mint egy influenza. Az egyes politikusok pánikkeltésének nem kell bedőlni, és nem szabad támogatni sem” – vélekedett Marko.

Helmut Marko (Fotó: Red Bull) Helmut Marko (Fotó: Red Bull)

Hozzátette, az egyelőre nem „piros zónába” sorolt Faenzában működő Alpha Tauri felkészülésére nem voltak hatással az egyre nehezedő körülmények. „Megkapod a szükséges rendkívüli engedélyeket, ha szükséged van rájuk. Elég gyorsan megy. Az Alpha Tauri nagy része már eleve Ausztráliában tartózkodik. Beszéltem Franz Tost csapatfőnökkel. Eléggé fáradságos a munkája, de boldogul. Ami a többi csapatot vagy céget illeti, róluk nem tudok semmit.”

A szakembert az sem nyomasztja igazán, hogy számos ország szigorított a beutazás feltételein, így több helyen (pl. Vietnámban vagy Izraelben) már több európai állam utasait is 14 napos karanténra kötelezik, mielőbb beengednék őket. „Ha nem vagy fertőzött és nincsenek konkrét tüneteid… Pozitívan kell gondolkodni! Mi pozitívan gondolkodunk, és abból indulunk ki, hogy minden versenyt nagyjából a megszokottak szerint lebonyolíthatunk.”

Az F1 vezetősége jelezte, ha bármely résztvevő a szigorítások miatt nem lesz képes rajthoz állni egy nagydíjon, úgy azt a versenyt nem rendezik meg, legalábbis a bajnokság részeként biztosan nem. „A futamrendezésről a Libertynek kell határoznia, nem rajtunk áll a döntés. Az autók és a felszerelés már Ausztráliában vannak, a szerelők nagy része is megérkezett már. Nem látok problémát. És ha egyik-másik utazás nem is jön össze, még az sem veszélyezteti a nagydíjat” – mondta ennek kapcsán Marko.

Végül hozzátette, szerinte a járvány európai terjedése ellenére nem lesz szükség európai versenyek zárt kapussá tételére vagy elhalasztására. „Bízom benne, hogy idáig nem jutunk el. Az első európai versenyünk május harmadikán lesz Zandvoortban. Nem hallottam hírt arról, hogy bármi miatt aggódnunk kéne. Kínában már lassulni kezdett a járvány terjedése, és nekünk most van több mint hat hetünk az első európai versenyig. Ismétlem: pozitívan kell gondolkodni! És csak rendkívüli esetekben kell halasztással reagálni.”

Borítókép: Helmut Marko (Fotó: XPB)

További tartalmak