Musorujsag
Élő Eredmények

Ausztrál Nagydíj: Eddig 9 személynél merült fel a koronavírus gyanúja

Ausztrál Nagydíj: Eddig 9 személynél merült fel a koronavírus gyanúja

AGPC
Összesen kilenc koronavírus-tesztet végeztek el eddig az F1-es Ausztrál Nagydíj helyszínén. A főszervező közleményben jelezte, összeült a válságstáb, a csapatfőnökök az F1-gyel egyeztetnek. Behúzzák-e a kéziféket?

Sebastian Vettel az Ausztrál Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján nem fogalmazott annyira keményen, mint az F1-et a futamrendezés miatt nyíltan kritizáló Lewis Hamilton, ám a GPDA egyik alelnökeként ő is jelezte, amennyiben súlyosabbra fordulna a vírushelyzet, a versenyzők egységesen lépnének föl, akár drasztikusan. „Ez egy húsz főből álló csoport, és az utóbbi években összekovácsolódtunk annyira bizonyos helyzetekben, hogy közös véleményünk legyen és nagy döntéseket hozzunk. Ez nagyon-nagyon nagy döntés lenne, de szerintem vagyunk annyira érettek, hogy vigyázzunk magunkra és behúzzuk a kéziféket” – fogalmazott a német.

Lehet, hogy nem lesz szükség a versenyzők közös fellépésére sem ahhoz, hogy nagy döntések szülessenek Melbourne-ben. A McLaren helyi idő szerint csütörtök este jelentette be, hogy miután egyik dolgozója elkapta a koronavírust, csapatuk nem indul az Ausztrál Nagydíjon. Az F1 és az FIA jelenleg is tanácskozik arról, mi legyen a következő lépés, és a hírek szerint a tíz csapatfőnök is összeült az F1 vezetőivel.

Időközben az Ausztrál Nagydíj főszervezője, az Australian Grand Prix Corporation (AGPC) is kiadott egy közleményt, melyben Andrew Westacott ügyvezető igazgató elárulta, eddig összesen 9 személyt vizsgáltak koronavírus gyanújával, közülük 8 az F1 közvetlen személyzetéhez tartozik, és a kilenc illetőből egyről bizonyosodott be, hogy fertőzött.

Fotó: XPB

„Az Ausztrál Nagydíj és a Forma–1 tájékoztatta Victoria állam egészségügyi biztosát a Forma–1-es paddock eddigi nyolc tesztjének eredményéről. A nyolc tesztből hét személyé negatív eredményt hozott, ami megerősítette, hogy nem kapták el a COVID-19 vírust. Egy nyolcadik személy tesztje pozitív eredményt hozott a COVID-19- vírusra. Megerősítették, hogy ez a személy tagja a McLaren Racing csapatának. Ennek következtében a McLaren bejelentette, hogy visszalép a 2020-as Ausztrál Nagydíjtól.”

„Az AGPC jelenleg is egyeztet a Forma–1-gyel, az FIA-val és az egészségügyi minisztériummal ezen teszteredmény szélesebb körű hatásairól.”

„Ezenkívül van egy kilencedik személy is, akit teszteltek a COVID-19 vírusra. E teszt eredményét még várjuk. Ez a személy nem áll kapcsolatban Forma–1-es csapattal, az FIA-vagy vagy bármely beszállítóval” – közölte Westacott.

Úgy tudni, az érintett kilencedik ember egy ausztrál fotós lehet.

Több sajtóorgánum a történtek fényében nehezen tartja elképzelhetőnek, hogy megtartják a hétvégi Ausztrál Nagydíjat. A közvélemény eközben nem kíméli az F1-et, a közösségi oldalukon közzétett közleményük alatt sokan bírálják és felelőtlennek nevezik a sorozat illetékeseit.

Akárhogy is, az F1 Melbourne-be utazása egyre kevésbé tűnik szerencsés döntésnek. Most mindenki arra vár, vajon a sportág behúzza-e azt a Vettel által emelgetett kéziféket…

 

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak

Kapcsolódó hírek