Musorujsag
Élő Eredmények

Bottas szerint az sem dráma, ha a Mercedesnek le kell mondania a DAS-ról

Bottas szerint az sem dráma, ha a Mercedesnek le kell mondania a DAS-ról

Motorsport-Magazin
Valtteri Bottas megerősítette, a Mercedes az óvásveszély ellenére is használni tervezi a trükkös kormányát Ausztráliában, ám ha úgy alakulna, az arról való lemondás sem jelentene érvágást számukra.

Több csapat is vitatta a Mercedes téli teszteken bemutatott új kormánymegoldását, melynek segítségével a versenyző menet közben képes szabályozni az első kerekek összetartását. Miközben sokan kalapot emeltek a csillagosok innovatív ötlete előtt, mások azzal érvelnek, hogy sem a felfüggesztés, sem az autó átállítása nem felel meg a szabályoknak, a kormány előre és hátra történő mozgatása pedig semmilyen hatással nincs az autó irányítására, így a DAS valódi kormányfunkciót sem lát el.

A hírek szerint a Red Bull komolyan fontolgatja, hogy ezekre hivatkozva óvást nyújt be a Mercedes ellen Melbourne-ben, amennyiben a csapat élesben is beveti a trükkjét. Valtteri Bottas elmondása szerint ez nem igazán befolyásolja a terveiket, szeretnék használni a DAS-t. „Én biztosan fogok a pálya bizonyos egyeneseiben DAS-olni” – mondta új igét képezve a finn. „Csak azon múlik, az edzés épp melyik körében vetjük be. Örülünk, hogy benne van az autónkban, és reméljük, hogy némi előnyt jelent majd a használata. De várjuk ki a végét!”

A tavalyi melbourne-i győztes megerősítette, mérnökeik tudatában vannak annak, hogy egyes ellenfelek óvást tervezgetnek ellenük. „Az edzéseken fogunk mérlegelni, de igen, nagy valószínűség szerint az időmérő edzésen is használni fogjuk. De várjunk még ezzel.”

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

Amennyiben az óvást az időmérő vagy a verseny után nyújtanák be, az eszköz szabálytalannak minősítése esetén a Mercedest akár diszkvalifikálhatják is. A címvédő szerint erre viszont kevés az esély, mivel az FIA eddig elégedett volt a rendszerükkel. Bottas szerint akkor sem történne tragédia, ha végül le kéne mondaniuk róla. „Meglátjuk, mi történik. Mint mondtam, örömmel használnánk. Most a csapat dolga lesz mérlegelni a lehetséges rizikót. Szóval a lényeg: szívesen használnánk, de ha túl nagy a kockázata, akkor nem fogjuk. Ez sem jelentene komoly drámát.”

A versenyző szerint van annyira erős a csomagjuk, és sikerült annyira jól a felkészülésük, hogy ne függjenek egyetlen innovatív megoldástól. „Úgy vélem, a maximumot hoztuk ki a tesztekből. Hogy nem volt minden százszázalékos, az normális. Mindig talál az ember valamit, amin az első versenyig még javítani kell” – utalt a Mercedes sorozatos motorhibáira, amiket a csapat a hírek szerint azóta már orvosolt. „Természetesen odafigyeltünk erre, hogy biztosítsuk, a lehető legkisebb legyen a kockázat a megbízhatóság szempontjából. Levontuk a következtetéseket, és hiszek a csapatban.”

Ausztrál Nagydíj közvetítési időpontok

 

Borítókép: Fotó: Mercedes

További tartalmak