Musorujsag
Élő Eredmények

Tíz óra után sem döntött az F1, Ausztrália készül az edzésekre…

Tíz óra után sem döntött az F1, Ausztrália készül az edzésekre…

Twitter, F1 Insider, Racefans, Motorsport Week, Autosport
Azok után, hogy az F1-es szaksajtó az Ausztrál Nagydíj várható törléséről adott hírt, az Albert Parkban péntek reggel a megszokottak szerint indult a nap…

Tíz óra az időeltolódás Magyarország és Melbourne között – lassan ennyi idő telik el azóta, hogy a McLaren bejelentette, egyik dolgozója koronavírus-fertőzése miatt nem fog rajthoz állni az év első versenyén. Azóta várjuk az FIA és az F1 hivatalos állásfoglalását arról, lesz-e egyáltalán verseny, ám ők lassan tíz órája hallgatnak.

Ez idő alatt ellentmondásos hírek érkeztek a helyszínről. Előbb a brit Sky Sports televízió számolt be arról, hogy tudomása szerint az F1 ás csapatai a McLaren nélkül is készen állnak a versenyzésre, aztán a BBC írta meg ennek ellenkezőjét. Később számos forrás megerősítette, küszöbön a futam törlése, ám hivatalos állásfoglalás azóta sem érkezett.

Peregtek az órák, a nap már péntekre virradt Melbourne-ben, és a világhálóra fölkerült egy üzenet, amit a szervezők a pályabíróknak küldtek: arra kérték őket, hogy a megszokottak szerint készítsék elő a terepet a versenyzéshez. Reggel 7 óra után a helyszínen beindították az egykori Minardi-főnök kétüléses F1-es autóját is, a sportbírók a helyszínre érkeztek, és már arról kezdtek beszélni, hogy a programban semmi sem fog változni.

Az F1-et évtizedeken át irányító Bernie Ecclestone a brazíliai birtokáról figyeli az eseményeket, és az F1 Insidernek azt nyilatkozta, hogy a hallgatás semmi esetre sem jó jel, de megvan az alapos oka. „Ez konkrétan arról szól, hogy ki mondja le végül. Aki megteszi, annak kell vállalnia a felelősséget, és az anyagiakat is. És ezt pillanatnyilag a jelek szerint senki sem vállalja” – magyarázta.

Az őt faggató blog szerint emellett az is gondot jelenthet, hogy az F1 ugyan rendelkezik arról, milyen vészhelyzetekben lehet lefújni egy nagydíjat, de a vírusfertőzés nem szerepel az okok között.

A McLaren melbourne-i garázsa (Fotó: MTI/EPA) A McLaren melbourne-i garázsa (Fotó: MTI/EPA)

Ecclestone szavaival egybevágott a Motorsport Week és a Racefans munkatársainak beszámolója arról, hogy péntek reggel a helyi politikusok és egészségügyi szervek is összeültek megvitatni a helyzetet. Ebből úgy tűnt, az F1 csak azért nem döntött, mert meg akarta várni, hogy helyette a helyi illetékesek tegyék ezt meg. Eredmény még nincs.

A helyszínen lévő médiamunkások közül többen nem, vagy csak alig aludtak a történések miatt, volt, aki tanácstalanul tette föl a kérdést a reggeli órákban, hogy egyáltalán útnak kell-e indulnia a pályára. De hasonló tanácstalanság mutatkozott egyes résztvevőkön is. Az Alpha Tauri szerelői azt mondták, tudomásuk szerint a boxutca és a garázs szétszerelésére kell készülniük, de valójában ők sem tudnak biztosat. Mások más résztvevőktől meg úgy hallották, hogy a pénteki egy teljesen megszokott nap, így is kell készülniük rá.

Az FIA a kíváncsiskodókat eközben azzal hajtotta el, hogy amíg nem adnak ezzel ellentétes információt, nem indokolt azt feltételezni, hogy bármiben is eltérnek az eredeti tervektől. A helyzetet egyébként nem kívánták kommentálni.

Itt tartunk most, négy órával az első szabadedzés rajta előtt. Bármi is lesz végül, ezek után nehéz elképzelni, hogy a Forma–1 még képes lesz jól kijönni ebből a helyzetből…

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak