×

A Red Bull versenyezni akart, a Mercedes meggondolta magát

A Red Bull megerősítette, ők azon csapatok közé tartoztak, akik a McLaren visszalépése ellenére is szerettek volna versenyezni Ausztráliában. A hírek szerint a Mercedes pálfordulása volt a döntő tényező.

Motor Racing - Formula One World Championship - Australian Grand Prix - Practice Day - Melbourne, Australia Christian Horner (Fotó: XPB)
Hosszú idő óta a legfurcsább, legabszurdabb napjain van túl a Forma–1. A koronavírus-helyzet és az Ausztrál Nagydíj lemondása már önmagában rendkívüli problémával szembesítette a sportágat, ám ennek kezelését az illetékesek maguknak is alaposan megnehezítették. Miközben a szervezők és a bajnokság működtetői egymásra próbálták hárítani a döntés felelősségét, a csapatok között sem volt meg az egyetértés annak kapcsán, a McLaren visszalépése után, illetve a vírusveszély mellett kell-e, lehet-e versenyezni.

Az első híradások négy versenypárti csapatról szóltak, az Autosport később azt írta, három támogatója biztosan volt a futam lebonyolításának. A Red Bull elismerte, ők a hétvége folytatása mellett érveltek, és szerintük kellő támogatás mellett meg is rendezték volna a pénteki szabadedzéseket, zárt kapuk mögött. „Nagy csalódás, hogy nem versenyezhetünk, de gondolni kell az alkalmazottak egészségére is. Végső soron az FIA és a promóter döntött úgy, hogy törli a versenyt. Különféle forgatókönyvekről egyeztettünk, volt szó arról, hogy további óvintézkedések és a paddock lezárása mellett folytatjuk a versenyzést. Az egészségügyi szervek és az FIA részéről rendben volt a folytatás, amennyiben a csapatok többsége erre szavazott volna” – árulta el Christian Horner csapatfőnök.

Helmut Marko tanácsadó hozzátette, nemcsak a Red Bull és az Alpha Tauri állt a versenyzés mellett, csakhogy az ellenzők táborát a gyári istállók alkották, akik nemcsak saját szereplésükre mondhattak nemet, hanem arra is, hogy motorral lássák el riválisaikat. „Mi versenyezni akartunk. És mások is készek voltak erre, de nem kaptak volna motort” – fogalmazott a Motorsport-Magazinnak.

Az Autosport szerint a Racing Point is a versenyzésre szavazott, és Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke is megerősítette: „Mi versenyeztünk volna.”

Günther Steiner (Fotó: XPB)Mint kiszivárgott, nem véletlen, hogy eltérő információk keringtek arról, pontosan hány csapat van a futam törlése mellett, és hány ellene. A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff a hírek szerint elsőre versenyezni akart, aztán egyeztetett felettesével, a Daimler elnökével, majd hirtelen levelet írt az F1 vezetőinek, arra kérve őket, hogy töröljék a versenyt... „Egyes személyek többször is megváltoztatták a véleményüket” – erősítette meg Marko, utalva honfitársára. „Amennyire tudom, a szervezők és a WHO részéről megvolt az engedély a versenyre.”

Mindez az helyzet teljes bizonytalanságát mutatja, amit erősít Steiner beszámolója is. Ő reggel úgy érkezett a pályára, hogy fogalma sem volt, versenyezni, vagy pakolni fognak ott. „Kilenc körül, úgy tíz perccel a bejelentés előtt mondták nekem, hogy nem fogunk versenyezni. Miután közölték, hogy a szurkolók nem jöhetnek majd be, már mi sem láttuk értelmét a versenyzésnek.”

A fejetlenség ugyan nyilvánvaló volt, Marko szerint veszekedések nem voltak a találkozókon. „Jó volt a hangulat, mindenki elmondta a véleményét, hogy ő mit szeretne tenni, mik a lehetőségek és a problémák. Mindenki tiszteletben tartotta a másik eltérő helyzetét. Voltak ott csapatok, akik nagy gyártókhoz tartoznak, nekik más a protokolljuk, ahogy ez országonként is változik.”

Fotó: XPBMiközben az ausztráliai szezonkezdésre tehát még a McLaren visszalépése után is megvolt az esély, most úgy fest, egyhamar nem fog pályára hajtani az F1 mezőnye. A Red Bull szerint Bahreint és Vietnámot biztosan elhalasztják, de a júniusi azeri futam előtt egyik nagydíj helyzetét sem érzik biztosnak. „Mi sehová sem akarunk elutazni, ha nem biztos, hogy versenyezhetünk is. A legfontosabb most az, hogy meghúzzák az éles határvonalat a következő lépés kapcsán” – mondta Marko.

Horner hozzátette: „Elkerülhetetlen az egyeztetés a további futamok halasztásáról. Látnunk kell, mit mondanak a szervezők, ők többet tudnak az európai futamokról.”

Steiner is csak sötétben tapogatózik. „Fogalmunk sincs, hol lesz a következő verseny. Ezt a szervező fogja bejelenteni. Pillanatnyilag pakolunk, hétfőn utazunk haza, vagy legalábbis egy másik helyre, de még nem tudjuk pontosan, hogy hová.”

A hírek szerint a Mercedes, a Ferrari és a Renault nagyon is tudta, hová utazzon. Ők már jelezték, nem kívánnak Bahreinbe menni. A Reuters beszámolója szerint még pénteken sor kerül a bahreini és a vietnámi versenyek elhalasztásáról szóló bejelentésre.