Musorujsag
Élő Eredmények

Carey szerint Hamilton tévedett: nem a pénz volt az úr

Carey szerint Hamilton tévedett: nem a pénz volt az úr

F1
Chase Carey határozottan visszautasította Lewis Hamilton vádját, hogy az F1-et csak a pénz érdekelte az Ausztrál Nagydíj megrendezése kapcsán, de a futam törlésének komoly anyagi vonzata is lesz.

„A pénz az úr” – hangzott Lewis Hamilton kritikus válasza az Ausztrál Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján föltett kérdésre, mi az oka annak, hogy Melbourne-be utazott versenyezni az F1-es mezőny a jelenlegi nemzetközi koronavírus-helyzetben. A címvédőt sokan megdicsérték nyíltságáért és őszinteségéért, mellyel mert rápirítani a kritikusok szerint nem a legfelelősebben eljáró sportági vezetőkre.

Szavait aztán abban a tizenkét órában, ami a futam törléséről szóló bejelentésig telt el, számos jel alátámasztani látszott, ugyanis az F1-es vezetők és az ausztrál szervezők azért is húzták ilyen sokáig az ügyet, mert egyikük sem akarta vállalni a lemondás felelősségét, valamint annak pénzügyi következményeit.

Chase Careyt, az F1 elnökét a péntek délelőtti melbourne-i sajtótájékoztatón szembesítették Hamilton „Pénz az úr” megjegyzésével, ám az amerikai visszautasította a címvédő feltételezését. „Nos, ha a pénz lenne az úr, nem ezt a döntést hoztuk volna ma” – állapította meg, utalva arra, hogy mind a nézők kártérítése, mind a jogdíjaktól való esetleges elesés komoly veszteség.

Miközben Hamilton az F1 felelőtlenségét bizonygatta azzal, hogy az Egyesült Államok Európával szembeni határzárát és az NBA idényének felfüggesztését emlegette, Carey emlékeztetett arra, hogy az F1 Ausztráliába utazásáról szóló döntés még jóval ezen lépések előtt született meg. „Már többször hangsúlyoztam, utólag mindig minden másnak tűnik, változnak a helyzetek, történnek események. Annak a döntésnek, hogy idejövünk, megvolt az átfutási ideje. Amikor ezt meghoztuk, még nagy eseményeket rendeztek itt, más volt a helyzet a világban is, az utazással is. Aztán napról napra, óráról órára változott a helyzet, és nekünk reagálnunk kellett erre, majd meghozni a helyes döntést. Gyűjtöttük az információkat, hogy megfelelő időben megfelelő döntés születhessen, és szerintem ez összejött.”

Carey elismerte, előre tudták, hogy a mostanihoz hasonló forgatókönyv is benne lehet a pakliban, ám meggyőződése, hogy a Melbourne-be utazás hetekkel ezelőtt még nem volt hibás ítélet. „Egyeztettünk erről a múlt héten, nem ért minket váratlanul a helyzet. Mi a múlt heti állapotokra alapozva hoztunk döntést, arra, ami itt akkor történt, amilyen eseményeket rendeztek itt akkor, a fertőzések akkori számára, az európai helyzetre. De mindenképpen tisztában voltunk vele, hogy ezzel a lehetőséggel is számolnunk kell. Amikor a csapatok útnak indultak ide, még ezt éreztük a helyes döntésnek. Aztán a helyzet megváltozott sok szempontból.”

Fotó: XPB

Az F1-es vezér azt is hangsúlyozta, a futam körüli huzavona nem egyszerűen a szerződésekről és az anyagiakról szólt, mint azt sokan feltételezik, az egész vírushelyzetet mérlegelniük kellett. Ebben összességében nem jelentett számukra segítséget, hogy más sorozatok, más események, más sportágak hogyan jártak el a világban. „Ez nem a szerződésektől függ. Mindent számításba kell vennünk. Ausztrália helyzete teljesen más, mint az Egyesült Államoké vagy Európáé. Fontos minden információt begyűjteni, mindent mérlegelni. Ez most egy precedens nélküli helyzet. Számomra is, mivel sosem szembesültem hasonlóval. Sem ilyen horderejűvel, sem ennyire kiszámíthatatlannal és képlékennyel. Egyszerűen információkat kell gyűjteni, szakértőket kérdezni, kommunikálni minden érintettel, beszélni másokkal, ők hogyan kezelik ezt. Végső soron a saját sportágunknak, az eseményeink helyszíneinek megfelelő döntésre van szükség. Mi a saját helyzetünkre és körülményeinkre alapozva döntöttünk.”

Miután Ausztrália 2020-ban már aligha rendezhet F1-es versenyt, kérdéses, mi lesz a futam által a rendezésért fizetett 35 millió dollárra becsült jogdíjjal, valamint ki fogja visszatéríteni a jegyárakat a szurkolóknak. Az ausztrál főszervező AGPC ügyvezetője, Andrew Westacott elismerte: „Ennek a törlésnek lesznek következményei, anyagiak is. Elég sok dolgot kell még tisztáznunk az F1-gyel” – erre szerinte a következő napokban és hetekben kerül sor. „Keressük a megoldást a kereskedelmi jogok tulajdonosával a bejelentést követő időszakban, és biztosítani szeretnénk, hogy tekintetbe vegyék a szerződésekben foglaltakat e kérdésben.”

Borítókép: Chase Carey, jobbra (Fotó: MTI/EPA - Michael Dodge)

További tartalmak