Musorujsag
Élő Eredmények

F1: A körülményekhez mérten jól kezeltük a helyzetet

F1
A Forma–1 elnöke és az Ausztrál Nagydíj főszervezője szerint is helyesen jártak el az idénynyitó verseny törlésével – a kialakult káosz ellenére…

Még csak autó sem hajtott pályára, a 2020-as Ausztrál Nagydíj így is örökre bevonul a Forma–1 történelemkönyvébe. A törlése ellenére, vagy inkább a törlése miatt. A sportág sosem szembesült még vírusjárvány miatti futamtörléssel, ám most ez volt a helyzet. A McLaren egyik dolgozójánál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, a csapat ezek után visszalépett a versenytől, majd következett a szervezők bejelentése az esemény lefújásáról.

Az odáig vezető út viszont hosszú volt és rögös. Tizenkét óra telt el a McLaren bejelentése és az F1 által kiadott közlemény között, ezen időszak alatt pedig egymásnak teljesen ellentmondó hírek és intézkedések történtek, sok vita és nagy káosz alakult ki a helyszínen. Noha nyilvánvalónak tűnt, hogy az F1, az FIA és a promóter Ausztrál Grand Prix Corporation (AGPC) egymásra szeretné hárítani a döntés felelősségét, valamint a vele járó anyagi terheket, a közösen kiadott közleményükben, majd a témában tartott közel félórás közös sajtótájékoztatójukon már teljes egységet mutattak.

Ezen sajtótájékoztatót Andrew Westacott, az AGPC ügyvezetője, valamint a péntek reggelre a helyszínre érkezett F1-elnök, Chase Carey is azzal kezdte, hogy kifejezte együttérzését a vírusfertőzött McLaren-dolgozó és szerettei felé, és mielőbbi gyógyulást kívánt az érintettnek. Aztán következtek a hoppon maradt szurkolók, akik hiába tömörültek össze a pálya bejáratainál, a kapuk már nem nyíltak meg előttük.

„Szeretném kifejezni sajnálatomat a szurkolók felé” – közölte Carey. „Ez egy olyan verseny, amit mindig nagyon várunk, nagyszerűek az itteni szurkolók, sajnáljuk, hogy nem lehet futam. Ez viszont egy nagyon képlékeny helyzet, és jól döntöttünk a partnereinkkel együttműködve. Ezek nehéz idők, és olyan döntést hoztunk, amilyet kellett.”

Az F1-es vezetők és az ausztráliai szervezők sajtótájékoztatója (Fotó: XPB)

A döntés helyességét senki sem vonta kétségbe, ám az odáig vezető utat, a kommunikáció teljes hiányát már annál többen. Az amerikai viszont úgy érezte, jól kezelték a rendkívüli szituációt, és némi együttérzést kért a kívülállóktól. „Úgy vélem, a helyzet alakulásához mérten jól kezeltük azt. Több eseményt nem tudtunk irányítani, például a fertőzéseket. Szerintünk helyes döntést hoztunk. Utólag mindig másnak tűnnek a dolgok. Nehéz lenne visszamenni és változtatni. Az egész világban teljesen más a mostani helyzet, mint egy-két nappal ezelőtt volt. Ilyenkor hatékony döntésekre van szükség, minden szakértői véleményt ki kell kérni, és helyesen cselekedni. Szerintem ez sikerült” – vélekedett.

Tény, Ausztrália a legtávolabbi helyszíne a Forma–1-nek Európától, így a odautazás és az erről szóló döntés időpontja valóban távol esett a nagydíj időpontjától, és a köztes időszak komoly változásokat hozott mindenhol, így Melbourne-ben is. Westacott és Carey is emlékeztetett arra, hogy kevesebb mint egy hete még probléma nélkül lebonyolították a krikett világkupa döntőjét Melbourne-ben. „Múlt vasárnap még közel százezer néző előtt játszottak itt krikettmeccset. Mi egy utazó sport vagyunk, a múlt hétvégén indultunk el, és mindennek van egy bizonyos lefutási ideje. Utólag szemlélve talán minden másnak tűnik, amit csináltunk, de a dolgok nagyon gyorsan változnak” – hívta föl a figyelmet Carey.

 

A futamtól a lefújásig – miért a fordulat?

Az Ausztrál Nagydíj esetében a legnagyobb változást a futamrendezés bejelentése és törlése között a McLaren-alkalmazott megfertőződése, a vírus paddockba való betörésének lehetősége jelentette. Ám mint azt az illetékesek elmondták, nem ez volt az egyetlen tényező, ami végül az esemény lemondásához vezetett, az is szerepet játszott, hogy Ausztráliát is egyre komolyabban érinti a koronavírus-fertőzés, valamint hogy a WHO már világjárványnak minősítette azt. „A McLarennél diagnosztizált fertőzés egyike volt a halmozódó tényezőknek a mostani döntés mögött. A helyzet nagyon gyorsan változik, négy napja még a világ is más helyzetben volt, Európa, Amerika, számos esemény. Itt is teszteltek más személyeket, ami azt mutatja, hogy az itteni helyzet is megváltozott” – mondta Carey.

Westacott arról is beszélt, miért változott a velük kapcsolatban álló egészségügyi szervek, Victoria állam egészségügyi biztosának véleménye a rendezvény megtarthatóságáról. Ő nem sokkal a törlés bejelentése előtt jelentette be, hogy ha lesz is futam, csak zárt kapus lehet. „A mostani vírusfertőzés körülményeit nagyon alaposan vizsgálja Victoria állam egészségügyi biztosa és minisztériuma, valamint a nemzeti egészségügyi biztosok. Figyelik, mi történik Ausztráliában, mi történik nemzetközi szinten, világjárványként kezelik ezt, és megteszik a szükséges intézkedéseket. Minden információt összegyűjtenek, és minden, ami a pályán történik, összhangban van azzal, ami Ausztráliában és a világban történik a vírushelyzetben. Mi péntek reggel kaptuk az egészségügyi hatóságoktól az iránymutatást, nagyjából egy időben azzal, hogy megállapodtunk a Forma–1-gyel és az FIA-val.”

Andrew Westacott (Fotó: XPB)

Kiemelte, az egészségügyi biztos nem azért indítványozta a zárt kaput, mert konkrét veszélyben látta a paddock népét a McLaren-eset miatt, általánosságban látta kockázatát a tömeges rendezvénynek. „Nem ilyesmit nem sugallt. A victoriai kormány egészségügyi biztosa nemcsak a nyolc csapattag tesztjét és az egy pozitív tesztet vette tekintetbe, hanem azt is, hogy mi történik helyi szinten a társadalomban, Melbourne környékén. Az államban dolgozó kollégái tanácsát is kérte, valamint a nemzetközi hálózatét. Szóval szerteágazó tényezőket vett figyelembe. A döntés az orvosi tények alapján született meg, ezért tartott sokáig. Ebben a helyzetben ez volt a helyes döntés.”

Careyt eközben arról is kérdezték, igaz-e, hogy a csapatok között sem volt egyetértés a verseny megtartásáról, és ez is hátráltatta a döntést. „A múlt esténk azzal telt, hogy mindenkivel egyeztettünk. Ez egy közös döntés volt az F1, az FIA, az ausztrál partnereink és a csapatok között. Számítani lehetett arra, hogy sokféle nézőpont van. Igen, eltértek a vélemények és nézetek, de úgy gondolom, megfelelő következtetésre jutottunk, és mindannyian egyetértünk azzal, hogy helyes döntést hoztunk” – ismételte önmagát, megerősítve a viták tényét.

Az F1 elnöke sajtótájékoztatójukon jelezte, egyelőre csak az ausztráliai helyzet kezelésével vannak elfoglalva, de napokon belül döntés születik a jövő hétvégére tervezett Bahreini Nagydíj, valamint az április 5-i Vietnámi Nagydíj sorsáról is.

 

További tartalmak